Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Vatreni i Dalić nemaju alibi: Ako su doista svjetske klase, skupinu moraju proći

Kako god okrenuli i obrnuli Hrvatska je veliki favorit za prolaz u osminu finala.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dočekali smo i ždrijeb skupina za Svjetsko prvenstvo 2018. Skupina realno nije preteška, ali nije ni lagana. Dapače, mišljenja smo da spada među teže na turniru, jer ždrijeb se tako posložio da nema izrazito teške skupine, „skupine smrti“ kako se to zna reći u nogometnom žargonu.

Kako god okrenuli i obrnuli Hrvatska je veliki favorit za prolaz u osminu finala. Najpoznatija svjetska kladionica William Hill plaća prolaz Argentine s mizernih 1.12, a Hrvatske s također s relativno malih 1.57. Island i Nigerija praktički su autsajderi. Na Island je koeficijent 3.25, a na Nigeriju 3.75.

Argentina i Hrvatska veliki favoriti

Procjene kladionica obično su najbliže realnosti, no čini nam se da je Nigerija ipak malo podcijenjena. Gledali smo neke utakmice Orlova u afričkim kvalifikacijama i mislimo da se radi o vrlo ozbiljnoj momčadi, vjerojatno najboljoj Nigeriji nakon one slavne Yekinijeve, Amunikeove i Okochine generacije iz 90-ih. Usudili bismo se reći da se radi o „nagaznoj mini“ opasnijoj od Islanda, o kojem Hrvati već sve znaju.

No, Vatreni i izbornik Dalić nemaju alibi, Hrvatska po imenima ima daleko poznatije igrače, nesporno znatno vrjednije tako da je realno zaključiti, a to govore i prognoze najvećih svjetskih kladionica, da bi Vatreni morali proći skupinu. Ovo morali shvatite uvjetno, jer ništa se na ovom svijetu ne mora osim umrijeti. Međutim, sasvim sigurno bi se eventualni posrtaj u skupini u domaćoj javnosti tretirao kao fijasko, zapravo potpuni debakl.

Težak ždrijeb nakon skupine

Skupina jest zahtjevna, daleko od toga da je jednostavna, ali kada je na svjetskim prvenstvima bilo jednostavno? Nema se tu što puno filozofirati; ako ste pravi, ako tvrdite da imate klasne, svjetske igrače, što hrvatski izbornici listom ponavljaju, onda skupinu uvijek morate proći, posebice ako ista ne spada u red brutalnih, a to hrvatska skupina, realno, nije.



Ono što je izrazito zahtjevno i komplicirano jest nastavak natjecanja. Ždrijeb je tako posložen da Hrvatsku u nokaut fazi čekaju velesile ako bude druga u skupini. U tom slučaju već u osmini vjerojatno bi išla na Francusku, najvećeg favorita turnira uz Njemačku i Brazil, a nakon toga je čekaju Španjolska ili Portugal, pa Brazil u polufinalu.
Dakle, pravi pakao.

Ne može se do vječne slave isključivo preko „patuljaka“

To je, naravno, samo hipoteza, jer tko zna kako će se rasplesti natjecanje, možda bude većih i manjih iznenađenja. Težak ždrijeb u nokaut fazi odrazio se i na koeficijente. Prije ždrijeba Hrvatska je po procjenama William Hilla bila deveti favorit turnira, a nakon ždrijeba pala je na dvanaesto mjesto.

Da bi si podosta olakšala put do većeg uspjeha, Hrvatska bi trebala biti prva u skupini, a to pored Messijeve Argentine neće biti nimalo lagano. Međutim, ako Hrvatska želi napraviti zapažen uspjeh na Mundijalu, a to je najmanje četvrtfinale, mora „skinuti“ neko velike ime, hoće li to biti Argentina ili Francuska sasvim je svejedno. Ne može se do vječne slave isključivo preko „patuljaka“.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider