Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uzbuna na Maksimiru

'Teorija zavjere' koja 'objašnjava' zašto je Hajduk ispred Dinama

Ako Hajduk u nedjelju pobijedi Rijeku i odlijepi se na pet bodova razlike, nema sumnje da će se na Maksimiru oglasiti sirena za uzbunu, ako već nije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U prošloj kolumni nagovijestili smo da bi se Dinamo mogao opeći u Parku mladeži te da bi bitka za prvaka mogla biti iznimno zanimljiva ili barem puno neizvjesnija nego u posljednjih nekoliko sezona. Nakon poraza od Olympiakosa i Rijeke, „modri“ su se hrabrili konstatacijama kako je najvažnije da igraju dobro, a da su porazi plod slučajnosti i nesreće te da će u domaćoj ligi uskoro sve doći na svoje, već u Splitu protiv Žužulovih „crvenih“.

Split nadigrao Dinamo i nanio mu drugi uzastopni poraz!

Perfidno odgađanje: HNS čeka izbore da presudi Hajduku?

HDZ povukao iznenađujući potez: Hoće li ovim pridobiti navijače Hajduka?

Čak su se mogle čuti i oksimoronske izjave tipa da je bolje da dobro igraju i gube nego da loše igraju i pobjeđuju. A kad igraju loše i pobjeđuju, onda se potežu prastare frazetine kako se velike momčadi upravo po tome prepoznaju. Bez brige, nogometaši imaju uvijek spremno opravdanje, nema veze što se od prilike do prilike okreću za 180 stupnjeva.

To što dobro igraš i gubiš ne znači da već sutra nećeš i loše igrati i još izgubiti. Dinamu se upravo to dogodilo u Splitu. Loše prvo i tek nešto bolje drugo poluvrijeme. Nedovoljno ni za remi. Nije pomogla ni motivacijska bukvica Zdravka Mamića, koji je u poluvremenu banuo u svlačionicu Dinama, barem prema izvještajima koje su stigli iz Splita. Kada Mamić ulazi svlačionicu, jasno je da situacija postaje ozbiljna, iako će na Maksimiru lakonski utvrditi da nema panike. Možda još uvijek nema panike, ali nije ni predaleko od toga.

Derbi na Poljudu

Ako Hajduk u nedjelju pobijedi Rijeku i odlijepi se na pet bodova razlike, nema sumnje da će se na Maksimiru oglasiti sirena za uzbunu, ako već nije. Porazom „modrih“ u Parku mladeži „jadranski derbi“ dobiva još više na važnosti. Dinamo je posljednji put izgubio dvije utakmice zaredom u prvenstvu prije sedam godina, a skoro da se ne pamti kada je posljednji put zaostajao za vodećim pet bodova tri kola prije kraja prvenstva. Ne treba previše elaborirati kakva se šansa ukazala Hajduku, ali i Rijeci, jer ako Riječani pobijede, pobjeći će „modrima“ na četiri boda, a Splićanima na dva boda. Tko god trijumfira u derbiju napravit će veliki posao.

Ulog je, dakle, iznimno velik i stoga se može očekivati, ako već ne rasprodan, onda dobrano popunjen Poljud i sjajna atmosfera. Kako stvari stoje prvenstvo bi doista moglo biti jako zanimljivo i neizvjesno do samoga kraja. „Ulica“ je već počela pričati kako je trenutačna situacija na ljestvici zapravo izrežirana u političkim krugovima. Kao HDZ-u uoči izbora odgovara da Dinamo nije na prvom mjestu, odnosno da je Hajduk vodeći, a i da je Rijeka tu negdje. HDZ bi time pokazao da je „ukrotio HNS“ i vratio poštenje u HNL.

'Ulica' već priča

Rezultat ove „teorije urote“ bila bi razdragana Dalmacija i pobjeda HDZ-a na izborima. A nakon izbora ubrzo bi se sve vratilo u kolotečinu, jer Dinamo će tako i tako na proljeće upisati seriju pobjeda i suvereno osvojiti prvenstvo. U ovu teoriju ne uklapaju se Mamićeve izjave nakon poraza u Rijeci kako će Dinamo sigurno osvojiti titulu. Ne bi to bilo previše mudro ako je sve namješteno. Logičnije bi bilo da je pričao o konačno zanimljivom prvenstvu, neizvjesnoj utrci za prvaka i poštenom suđenju. Uostalom, u tom slučaju vjerojatnije je da Dinamo ne bi izgubio u Parku mladeži, odigrao bi barem remi, da vuk bude sit, a ovce na broju.

Ovakve priče dio su folklora našeg nogometa i društva općenito. Otkada pamtimo vječno postoje sumnje u namještaljke i razno razne igre i igrice iza kulisa, čak i kada se čini da je sve pošteno i potpuno normalno. Ne kažemo da ne postoje razlozi zbog čega je to tako, svi znamo gdje živimo i kakve se anomalije događaju u svim segmentima društva, ponajviše u politici, laži i prevara ima na pretek i normalno je da ljudi u sve sumnjaju, ali ipak, što je previše, previše je. Kako stvari stoje i slučaju da Dinamo na kraju ne bude prvak, vjerojatno bi bilo onih koji bi i u tome našli neku „urotu“.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider