Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bitka za Dalmaciju

HDZ povukao iznenađujući potez: Hoće li ovim pridobiti navijače Hajduka?

Oni kojima je nogomet ručak i večera, a takvih nije malo, svoj glas mogli bi dati onoj strani za koju procjene da je u recentnim nogometnim pitanjima na istoj valnoj dužini s njima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Da su nogomet i politika povezani poput mornarskog čvora, odnosno da se politika miješa u nogomet, kako se popularno zna reći, teza je koju ne trebamo posebno pojašnjavati i dokazivati.
To svi znamo i vidimo. I nije riječ samo o ovim našim prostorima, što se dobro vidi po posljednjim korupcijskim aferama na samom vrhu, u Fifi i Uefi, no u ovom tekstu ograničit ćemo se samo na Hrvatsku.

Hoće li HDZ izgubiti izbore zbog postavljanja Ante Čačića za novog izbornika?

Priča nije od jučer, traje od osnutka neovisne Hrvatske pa i prije toga, a posebice se intenzivira uoči svakih parlamentarnih izbora, kada političke stranke, u pravilu dvije najjače HDZ i SDP, koriste svaku priliku da prikupe političke poene i osiguraju koji glas više. Kako će na predstojećim izborima prema svemu sudeći svaki glas biti bitan, nije nemoguće da konačnog pobjednika odluči nogometna problematika. Stoga u ovom „cirkusu od kampanje“ nogomet zauzima dosta važno mjesto. Oni kojima je nogomet ručak i večera, a takvih nije malo, svoj glas mogli bi dati onoj strani za koju procjene da je u recentnim nogometnim pitanjima na istoj valnoj dužini s njima. A tko je na čijoj strani i nije tako teško zaključiti. Idemo redom.

Da biste odgonetnuli tko drži „šapu“ nad Hrvatskim nogometnim savezom, dovoljno je pogledati koliko članova i dužnosnika HDZ-a sjedi u Izvršnom odboru HNS-a i sve će biti jasno. Takav postotak može biti slučajan jednako kao što je Luka Milivojević slučajno nabio kapu Crvene zvezde nedavno na Maksimiru ili kao što je Ramón Mercader planinarskim pijukom slučajno pogodio u glavu Trockog. Po logici stvari SDP je na drugoj strani „barikade“ i od dolaska na vlast „isušuje močvaru“, ali uglavnom verbalno, dok djelima nije otišao dalje od prve bare. Kreator sintagme Željko Jovanović puno je galamio, ali ne vidi se baš previše toga što je napravio. Da je bio uspješan, valjda bi ostao u ministarskoj fotelji?

SDP u vlaku nezadovoljnika HNS-om

Ako močvara doista postoji, ne vidimo da je išta isušeno. I dan danas sve podjednako zaudara kao i kad je SDP došao na vlast. Tri i pol godine se čekalo da se počne nešto raditi. Ma ne, nije to zbog nadolazećih izbora, ma kakvi. Očigledno je da je SDP-ov taktički plan ulazak u navijački vlak kontra HNS-a. SDP puca na glasove onih koji su protiv HNS-a i njegovih čelnika, a takvih ima posvuda, najviše u južnoj Hrvatskoj, točnije Dalmaciji, među navijačima Hajduka. Tomu u prilog ide i oštar verbalni istup predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića uoči posljednje kvalifikacijske utakmice hrvatske reprezentacije za odlazak na Euro.

„Izbavit ćemo hrvatski nogomet iz kandži jednog čovjeka i jedne partije“, s valjda astralnom projekcijom u glavi i zagonetkom o kojem se čovjeku radi poručio je Milanović u razgovoru za N1, dodavši da će to napraviti, naravno, nakon izbora, kao da do sada nisu bili na vlasti, i to bez uhićivanja.

„Vratit ćemo nogomet hrvatskim ljudima“, ispalio je Milanović te ponudio i objašnjenje kako će to napraviti. „Vidite kako rasturaju UEFA-u i FIFA-u. Tako će biti i u Hrvatskoj.“

Koliko vidimo rasturaju ih američki FBI i švicarski organi vlasti. Mnogi čelnici su uhićeni. Kako god, SDP-ova strategija uoči izbora po pitanju nogometa dosta jasna, dok HDZ-ova baš i nije. Čini se da bi HDZ sjedio na obje stolice. Dojma smo da bi se rado pripisali dio zasluga za uspjeh reprezentacije, ali bi se u isto vrijeme i distancirali od nepopularnih čelnika HNS-a. Za razliku od Milanovića predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko dolazio je na utakmice Dinama i reprezentacije, donedavno je ostavljao dojam da je u dobrim odnosima s čelnicima HNS-a i da čvrsto stoji uz HNS.

Kulušić i Šupraha 'izbačeni iz igre'

Međutim, čini se da je HDZ „pet do 12“ shvatio da bi u nekim izbornim jedinicama mogao izgubiti dosta glasova ako se ne distanciraju od politike HNS-a. U tu svrhu povučeni su neki simptomatični potezi. Prilično iznenađujuće zazvučala je vijest da je predsjednik šibenskog županijskog HDZ-a i član Izvršnog odbora HNS-a Ante Kulušić skinut s liste za predstojeće parlamentarne izbore. Nešto manje iznenađenje bila je ostavka Alojzija Šuprahe na mjesto predsjednika splitskog Županijskog nogometnog saveza. Šupraha je također član HDZ-a. Obojica će, naravno, reći da to nema nikakve veze sa situacijom u HNS-u i njihovom popularnošću ili bolje rečeno nepopularnošću u Dalmaciji, odnosno među navijačima Hajduka.

Ima li ili nema veze, procijeniti sami, ali nama je prilično znakovito. Hoće li tim potezom HDZ uspjeti okrenuti na svoju stranu neodlučne glasače ili one koji su zbog nogometnih pitanja odlučili dati glas nekoj drugoj stranci, teško je za reći, ali ne možemo se oteti dojmu da je povučen baš s tim ciljem. Jedno je prilično sigurno. Političari će prije izbora obećati svašta, a što će biti nakon izbora, tko te pita, glavno je da se dođe do što većeg broja glasova. Ako ovu lekciju nismo svladali nakon dva i pol desetljeća mlade hrvatske demokracije, nikad ni nećemo.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider