Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Za ovaj mjesec je gotovo

U teoriji, Hrvatska i Kosovo mogu igrati bilo kad. Ali, praksa (i kalendar) kažu...

Još se ne zna što će biti s prekinutom kvalifikacijskom utakmicom Hrvatska - Kosovo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Prvotne najave, plasirane u eter nedugo nakon što je Stefan Johannesson označio prekid, da bi Hrvatska i Kosovo mogli nastaviti kvalifikacijsku utakmicu već danas, pokazale su se neutemeljenima i promašenima.

Otprilike oko sat vremena nakon prekida, delegat je u konzultacijama s predstavnicima obaju reprezentacija odlučio kako se susret neće nastaviti danas pa je u zraku ostalo pitanje kad bi se to moglo dogoditi.

Precizan odgovor ne zna nitko, ali ono što je nesporno jest da je izbor za novi termin prilično malen.

Naime, Hrvatska i Kosovo morat će odigrati svoj dvoboj prije posljednjeg kola kvalifikacija u skupini I koje je zakazano za 9. listopada jer FIFA sigurno neće dozvoliti da svi odigraju svoje utakmice pa da onda Hrvatska i Kosovo naknadno odrade preostale minute (odluka o prvoplasiranoj i drugoplasiranoj reprezentaciji mora pasti u zadnjem kolu kada se sva tri susreta moraju igrati u isto vrijeme).

Odigravanje u rujnu ne dolazi u obzir

Na novi termin u rujnu ne treba računati, i to iz dva razloga. Prvi je taj što se vikendima igraju nacionalna prvenstva, a drugi što počinju i kontinentalna natjecanja (Liga prvaka i Europska liga). Nogometaši će doslovno svaka tri-četiri dana igrati dvoboj i jednostavno prostora u kalendaru - nema.

Što onda preostaje? Najlogičnija opcija - da FIFA nekako ugura ovu utakmicu u iduću reprezentativnu akciju, na početak listopada, prije dva posljednja kola.

Na potezu je FIFA

Termini za skupinu I su 6. listopada (petak) i 9. listopada (ponedjeljak) pa bi Hrvatska i Kosovo mogli igrati 3. listopada. Međutim, budući da će još u nedjelju 1. listopada pojedini reprezentativci imati obveze u svojim klubovima, najvjerojatnije je da će iduće reprezentativno okupljanje biti u ponedjeljak 2. listopada što znači da ne bi bilo moguće odigravanje dvoboja 3. listopada.

Stoga bi najbezbolnije rješenje bilo da FIFA odluči pomaknuti utakmice devetog i desetog kola skupine I za dan-dva unaprijed. Ako to učine samo za jedan dan, sve bi se dalo odigrati na sljedeći način:

4. listopada: Hrvatska - Kosovo

7. listopada: Hrvatska - Finska
7. listopada: Kosovo - Ukrajina
7. listopada: Turska - Island

10. listopada: Finska - Turska
10. listopada: Island - Kosovo
10. listopada: Ukrajina - Hrvatska

Za službenu potvrdu ipak će trebati pričekati vijesti iz sjedišta FIFA-e u Zürichu...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider