Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Tri sezone u nizu?!

Trebat će čudo, ali nije nemoguće: Hrvatskim klubovima se otvara povijesna prilika

Ako se poklope neki rezultati, mogli bismo dugoročno imati superzanimljiv HNL.

Ljestvica nacionalnih koeficijenata za sezonu 2020./2021. (Screenshot:

Već iduće sezone, u ljeto 2020. godine, Hrvatska će imati dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu prvaka i još tri u kvalifikacijama za Europsku ligu zahvaljujući tome što se, na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata uvrstila među 15 najboljih.

Ta činjenica zasigurno će, kako aktualna sezona bude odmicala, unijeti dodatnu draž u HNL jer će doslovno pola lige ići na kontinentalnu scenu, a da bi se okusili čari kvalifikacija za Ligu prvaka više nije potrebno biti prvak već je dovoljno završiti i kao drugoplasirani.

Vrijedi to za ljeto 2020., a da bi tako ostalo i za ubuduće, trebat će se poklopiti neke stvari, na koje utjecati mogu naši ovosezonski predstavnici, ali i konkurenti.

Dinamo i Rijeka mogu spasiti stvar

Veliku štetu nacionalnom koeficijentu nanijeli su sramotno ispadanje Hajduka od malteške Gzire United, kao i eliminacija Osijeka na prvoj prepreci od CSKA Sofije. Ipak, nije sve izgubljeno kad je u pitanju mogućnost da u ljeto 2021. imamo dva kluba u Ligi prvaka i tri u Europskoj ligi jer situaciju mogu poboljšati Dinamo i Rijeka.

Podsjećamo, u kvalifikacijama se za svaku pobjedu dobije po jedan bod, a za remi pola boda, dok u skupini je to udvostručeno i pobjeda donosi dva, a neriješen ishod jedan bod. I onda se taj ukupni zbroj bodova dijeli s brojem klubova koliko ih pojedina država ima za tu sezonu i na taj način se formira nacionalni koeficijent.

Hrvatski koeficijent za sezonu 2021./2022. trenutno iznosi 22.625 i na 17. smo mjestu, a željenu 15. poziciju, koja donosi dva kluba u kvalifikacijama za LP i tri u kvalifikacijama za EL drži Cipar, s koeficijentom 25.000. Daleko nisu niti Danska (14., 25.500) niti Češka (13., 25.900), dok se između Cipra i Hrvatske smjestila Grčka s koeficijentom 23.700.

Navijamo protiv Ciprana, Danaca i Grka

Naravno, glavni preduvjet za hvatanje Ciprana i tog 15. mjesta je taj da Dinamo i Rijeka ove sezone ostvare zapažen rezultat i ostvare još dosta pobjeda. Zagrepčani su već osigurali nastup u jednoj od skupina, poslije sinoćnjeg trijumfa nad Rosenborgom blizu su Lige prvaka, a bilo bi sjajno kad bi Riječani uspjeli eliminirati Gent i uspjeli ući u skupine Europske lige, jer bi dobili još šest utakmica (čitaj: prilika) za osvajanje bodova što bi doprinijelo skoku nacionalnog koeficijenta.

Što se tiče ishoda na koje hrvatski klubovi ne mogu sami utjecati, a bilo bi dobro da se dogode, dosta toga lijepog se može dogoditi u play-offu Europske lige.

Bilo bi sjajno kad bi ciparski Apollon Limassol ispao od PSV-a, da danski Kopenhagen ispadne od latvijske FC Rige, kao i da posrtaj dožive oba grčka kluba koja se bore za Europsku ligu: AEK igra protiv Trabzonspora, a PAOK protiv Slovan Bratislave. Svako ispadanje navedenih klubova je dobrodošlo, a tim bolje ako se dogodi uz oba poraza.

2020., 2021. i 2022. po dva kluba u Ligi prvaka?

To je to u vezi ljeta 2021., a glede godine 2022., tu Hrvatska zasad drži 18. mjesto, ali s minornim zaostatkom za Škotskom koja je na 15. poziciji. Tolika gužva vlada da su Škotska, Češka (16.), Grčka (17.), Hrvatska i Srbija (19.) smještene u razmaku od samog jednog boda.

Za konačno formiranje startnih pozicija za ljeto 2022. trebat ćemo pričekati da vidimo što će klubovi napraviti u ovoj, pa onda i u idućoj sezoni, a ono što možemo ustvrditi jest da se hrvatskim klubovima otvara lijepa prilika, da uz pomoć dobrih rezultata Dinama i Rijeke te podbačaja izravnih konkurenata, HNL dođe u poziciju da nekoliko godina zaredom ima po pet klubova (2 LP, 3 EL) u Europi. Zvuči sjajno, zar ne?

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider