Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
I on bi napravio isto

Tragičar SP-a 2010. ekskluzivno za Dnevnik Nove TV: Razumijem Suareza!

Asamoah Gyan najveća je zvijezda reprezentacije Gane i Al Aina, prvaka Emirata.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bez obzira na sve golove, Asamoah Gyan najpoznatiji je po promašenom kaznenom udarcu protiv Urugvaja, na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine. Mogao je odvesti Ganu u polufinale, što nikad nije uspjela nijedna afrička reprezentacija, a dogodio mu se promašaj koji mu je obilježio karijeru.

U razgovoru sa Željkom Velom za Dnevnik Nove TV otkrio je kako na taj događaj gleda pet godina kasnije.

"Bio je to jedan od mojih najtužnijih trenutaka u nogometu", rekao je Gyan Željku Veli:

"Da sam zabio taj jedanaesterac, prvi put bi afrička zemlja ušla u polufinale svjetskog prvenstva. Bio je to moj najtužniji trenutak, ali nakon nekog vremena uspio sam ga zaboraviti", otkrio je Gyan za Dnevnik Nove TV.

Sunderland srušio klupski rekord da ga dovede

U raspucavanju s bijele točke, Urugvaj je pobijedio 4:2. Gyan je bio neutješan, a Suarez za jedne heroj, za druge varalica. Gyan ga ne krivi ni za što: "Da sam ja bio na Suarezovu mjestu, napravio bih isto da pomognem svojoj zemlji. Učinio je ono što je morao da bi spasio svoju zemlju. I uspio je. To bi svatko napravio. Ja mu ne zamjeram ništa. To je dio nogometa", rekao je Gyan.

Svoju europsku karijeru počeo je u Udineseu, a za 8 milijuna eura prešao je u Rennes. Sunderland je srušio klupski rekord da ga dovede, 18 milijuna, a onda je pomalo iznenađujuće otišao u Emirate: "Kad sam iz Engleske odlazio u Emirate, bilo je dosta pitanja i kritika. No, otkako sam došao ovdje, sve mi je krenulo dobro. Postao sam još bolji strijelac, i za klub i za reprezentaciju. Mislim da je ovo najbolji potez koji sam ikad napravio", ocijenio je Gyan za Dnevnik Nove TV.

Četiri puta veća plaća u Emiratima nego u Engleskoj

U Emiratima je tri sezone najbolji strijelac lige, a navodno ima četiri puta veću plaću nego u Sunderlandu. Najbolji je strijelac u povijesti ganske reprezentacije i najbolji afrički strijelac na svjetskim prvenstvima. Priznao je da je za njega nogomet prvenstveno posao, dok privatno uživa u sasvim drugom sportu.

"Veliki sam obožavatelj Floyda Mayweathera. On je moj idol. Pratim ga unatrag nekoliko godina. Osobno, volim boks, to mi je strast i to je ono što radim poslije nogometa", kaže Gyan.

Na kraju snimanja za Dnevnik Nove TV dočekalo ga je iznenađenje. Gosti iz Hrvatske velikom su strijelcu poklonili dres zlatne kopačke iz '98. i loptu s potpisima hrvatskih reprezentativaca: "Znam za njega još od kad sam bio mali. Veliki strijelac. Hrvatska je nogometna nacija. Dobio sam dres velikog igrača. On je inspiracija za napadače i sretan sam što imam Šukerov dres. Svi znaju za njega i želio bih zahvaliti svima", izjavio je za kraj Gyan.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider