Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Slučajno im se otvorilo

Sretno dočekali Europu i odmah pali u euforiju: Mogu izvući Hajduk ili Osijek

Profitirali su od nezavidne situacije na San Siru i s nestrpljenjem iščekuju novu sezonu.

Euforija na prvom treningu navijača Torina za novu sezonu (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Loša financijska situacija u kojoj se našao Milan primorala je čelnike Rossonera da upute zahtjev za eliminacijom iz Europske lige, u koju su se, u grupnu fazu, plasirali kao petoplasirani klub iz Serie A u prošloj sezoni.

Nedavno je Milanu ispunjena želja i neće igrati Europsku ligu, a od takvog raspleta profitirala je Roma (koja ne mora igrati kvalifikacije, već je odmah uvrštena u skupine) i Torino, koji kroz Serie A i Coppa d'Italia nije uspio izboriti plasman u Europu, a sada se preko noći našao u drugom pretkolu Europske lige.

I dok za Romu to i nije neka vijest, s obzirom na to da je ostala razočarana time što nije uspjela izboriti mjesto u Ligi prvaka, za Torino je ovo fantastično jer se vraćaju na kontinentalnu scenu poslije pet godina izbivanja.

Navijači pohrlili na prvi trening

Ta spoznaja ubrzala je i sam proces priprema za novu sezonu jer će Torino u prvoj utakmici drugog pretkola 25. srpnja biti domaćin boljem iz ogleda mađarskog Debrecena i albanskog Kukesija.

Na prvom treningu okupilo se oko 3000 najvjernijih pristaša Torina, koji su ovacijama došli pozdraviti igrače. Najveći je pljesak dobio Andrea Belotti, kapetan i glavna zvijezda Torina, čiji se navijači nadaju da će i ubuduće igrati za njihov klub.

Osim ostanka Belottija, Torinu će za igranje na tri fronta (prvenstvo, Europa, Kup) trebati i nova pojačanja, na čijem dovođenju već radi sportski direktor. Jasno, uz amenovanje trenera Waltera Mazzarrija.

Tragedija ih obilježila zauvijek

Torino je klub bogate i slavne prošlosti, a u prvoj polovici 20. stoljeća bio je broj 1 u Italiji, sve do one tragične zrakoplovne nesreće iz 1949. godine, u kojoj je poginula cijela šampionska generacija.

Nikad se od toga nisu u potpunosti oporavili, a kako je vrijeme odmicalo, padali su sve više i više u sjenu gradskog rivala Juventusa – ispred kojeg su danas jedino po broju navijača u samom gradu Torinu, dok po rezultatima, trofejima i financijama debelo zaostaju.

Osvajanjem sedmog mjesta protekle sezone izjednačili su svoj najbolji plasman u Serie A u posljednjih 20 godina, dočekavši priliku (uz pomoć nevolja u kojima se našao Milan) da zaigraju u Europi. U ljeto 2014. u kvalifikacijama Europske lige izbacili su švedsku Brommapojkarnu, a potom i u play-offu RNK Split, tijesno, s ukupnim rezultatom 1:0. U respektabilnoj skupini B završili su tada na drugom mjestu, iza Club Bruggea, a ispred HJK Helsinkija i Kopenhagena.

Oni nositelji, a Hajduk i Osijek neće biti

Ovog bi ih ljeta europski put također mogao navesti na jedan hrvatski klub. Ako u drugom pretkolu eliminiraju pobjednika susreta Debrecen – Kukesi, u trećem će Torino imati status nositelja sa svojim koeficijentom 14.945, dok će se na drugoj strani ždrijeba, među nenositeljima (ako apsolviraju svoje prepreke u drugom pretkolu) naći Hajduk i Osijek.

Splićane, koji idući tjedan igraju prvu utakmicu prvog pretkola protiv malteške Gzire United, u drugom pretkolu čeka bolji iz susreta latvijskog Ventspilsa i albanske Teute, dok će Osječani odmjeriti snage s pobjednikom ogleda CSKA Sofija – Titograd.

Nesumnjivo bi Torino bio atraktivan suparnik i za Hajduk i za Osijek, ali budući da su Torinezi silno nabrijani na nastup u Europi ove sezone i gotovo sigurno neće tim utakmicama pristupiti opušteno, bilo bi ih bolje izbjeći u ždrijebu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider