Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Za neke niste ni čuli

Tko još (uz Rebića)? Igrači iz drugog plana koji bi mogli "eksplodirati" na Svjetskom prvenstvu

Daleko od svjetala reflektora uperenih prema Lionelu Messiju, Cristianu Ronaldu i Neymaru, postoji niz zanimljivih nogometaša koji bi mogli zabljesnuti u Rusiji.

Galerija Rodrigo Bentancur (Foto: AFP) Karol Linetty i Christian Eriksen (Foto: AFP) Amine Harit (Foto: AFP) +1 Sardar Azmoun (Foto: AFP)

Svjetsko prvenstvo je pred vratima, započet će 14. lipnja utakmicom skupine A između domaćina Rusije i Saudijske Arabije.

Kladionice su rekle svoje, i glede favoritima za osvajanje naslova svjetskog prvaka (najviše šansi daju Brazilu i Njemačkoj), i o budućoj Zlatnoj kopački, gdje su kao glavni kandidati istaknuti Lionel Messi, Neymar, Antoine Griezmann i Cristiano Ronaldo.

No što je s ostalima? Kao i svaki put dosad, i ovo Svjetsko prvenstvo iznjedrit će asove koji neposredno uoči turnira nisu u prvom planu, ali onda na samoj smotri odigraju zapaženu rolu u svojim reprezentacijama i skrenu na sebe pozornost cijelog nogometnog svijeta.

Ante Rebić

Iza 24-godišnjeg Imoćanina najbolja je sezona u dosadašnjem dijelu karijere, koju je okrunio veličanstvenom partijom u finalu Kupa Njemačke kada je s dva gola srušio Bayern i donio prvi trofej Eintrachtu nakon 30 godina čekanja. Poslije izvrsnih Rebićevih izdanja u Frankfurtu su donijeli jedini logičan potez –aktivirali su klauzulu koja je bila ugrađena u Rebićev ugovor o posudbi iz Fiorentine, platili Talijanima dva milijuna eura odštete i za smiješan iznos dobili odličnog igrača.

U koncepciji izbornika Zlatka Dalića Rebić se očekuje u prvih 11 za Svjetsko prvenstvo. Izmjenjivat će se na krilima s Ivanom Perišićem, kao što je to bio slučaj u porazu Vatrenih od Brazila, gdje je Ante bio ponajbolji hrvatski pojedinac. Brz i silovit kakav jest, Rebić bi mogao terorizirati obrane Nigerije, Argentine i Islanda.

Hirving Lozano

Prije četiri godine u Brazilu Meksiko je zapeo u osmini finala ispavši od Nizozemske, ali u Rusiji žele napraviti korak više. U tim nastojanjima njihov veliki adut bit će Hirving Lozano – brz, spretan i ubojit napadač kojemu su samo 22 godine.

PSV je prošlog ljeta napravio pravi posao kada je za osam milijuna eura doveo Lozana iz Pachuce. Trebalo mu je neko vrijeme da se uigra, uostalom, kao i ostalim igračima kluba iz Eindhovena, koji je Osijek s dvije pobjede senzacionalno eliminirao u trećem pretkolu Europske lige. Nakon toga su se konsolidirali i odjurili do naslova prvaka Nizozemske na krilima Lozana, koji je u titulu ugradio 17 golova i 11 asistencija. El Tri se nada da će tu formu donijeti i u Rusiju, u kojoj će igrati u skupini E protiv Njemačke, Južne Koreje i Švedske.

Rodrigo Bentancur

Juventusov adut za budućnost koji je na veliku scenu zakoračio ove sezone po dolasku iz Boce Juniors. Bentancur, koji će krajem ovog mjeseca proslaviti 21. rođendan, središnji je veznjak, onaj box-to-box vezni koji je godinama nedostajao reprezentaciji Urugvaja, čak i onoj generaciji koja je 2010. igrala polufinale Svjetskog prvenstva.

Napad im je atomski i paklen, imaju odličnu obranu (i pouzdanog vratara Musleru), ali vezni je red taj koji nije bio na nivou ostatka momčadi. S Bentancurom, nadaju se Urugvajci, i to će se promijeniti. Ždrijeb ih je svrstao u laganu skupinu A (Egipat, Saudijska Arabija, Rusija), međutim već u osmini finala čekaju ih (najvjerojatnije) Španjolska ili Portugal. A to je utakmica u kojoj će biti zanimljivo pratiti kako će reagirati Bentancur.

Rodrigo Bentancur (Foto: AFP) Rodrigo Bentancur (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Karol Linetty

Još jedan igrač iz talijanske Serie A. Linetty ima 23 godine, a premda igra na poziciji defenzivnog veznog i glavne su mu odlike žustrina i agresivnost, u domovini ga uspoređuju s čovjekom bitno drugačijih karakteristika – Andresom Iniestom.

Nadimak mu je "poljski Iniesta", bio je jedan od najboljih igrača Sampdorije ove sezone i očekuje se da bude među prvima koji će pružiti ispomoć Robertu Lewandowskom. Naravno, Bayernov napadač glavni je adut Poljske, ali isto tako je jasno da neće moći sam odvesti ih do nekog zapaženijeg rezultata. Linetty je taj koji će držati sredinu terena (skupa sa Zielinskim iz Napolija) u utakmicama skupine H protiv Senegala, Kolumbije i Japana.

Karol Linetty i Christian Eriksen (Foto: AFP) Karol Linetty i Christian Eriksen (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Amine Harit

Marokanski as dobio je nedavno veliko priznanje kada je proglašen najboljim mladim igračem Bundeslige. Bio je među najzaslužnijima za Schalkeovo drugo mjesto i plasman u Ligu prvaka, s učinkom od tri gola i sedam asistencija. Harit je inače ofenzivni vezni, prava desetka i zaigrani dribler, a koliko je bio neuhvatljiv za suparnike svjedoči podatak da su na njemu napravljena čak 94 prekršaja ove sezone u Bundesligi.

Prva zvijezda Maroka definitivno je kapetan Medhi Benatia, ali Harit je igrač kojeg treba gledati. Imat će tri nastupa na velikoj pozornici, sumnjamo da će ih biti više jer Maroko je svrstan u skupinu B s Portugalom, Španjolskom i Iranom, odakle će teško proći dalje.

Amine Harit (Foto: AFP) Amine Harit (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Sardar Azmoun

Napadač fantastične statistike kad su u pitanju nastupi za reprezentaciju, nemjerljivo efikasniji kad igra za Iran negoli je to u dresu svog Rubin Kazana. Azmoun je bio strašan, zabio je 11 golova u drugom i trećeg krugu azijskog dijela kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo i bio je prvo ime Iranaca.

Kao njihov glavni adut i dolazi u Rusiju u kojoj Iran ima isti "problem" kao i Maroko – Španjolsku i Portugal u istoj skupini. Svaki osvojeni bod bit će im lijep bonus, a Azmoun je taj koji bi ga svojim golom ili golovima mogao donijeti.

Sardar Azmoun (Foto: AFP) Sardar Azmoun (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pione Sisto

Mladić potpuno neobična životnog i nogometnog puta. Rođen je 4. veljače 1995. godine u Ugandi, a kad je imao samo dva mjeseca, skupa s roditeljima iz Južnog Sudana preselio se u Dansku. Tamo ga je, kad je imao 15 godina, iz lokalnog kluba Tjorring, doveo Midtjylland. Na naslovnice je stigao u zimu 2016. godine, kada je u obje utakmice šesnaestine finala Europske lige bio strijelac protiv Manchester Uniteda.

U ljeto iste godine dovela ga je Celta Vigo za odštetu od šest milijuna eura, a vrijednost mu se udvostručila nakon četiri gola i 10 ovosezonskih asistencija. Sisto može igrati na oba krila, ali izbornik Age Hareide više ga koristi na lijevom. Danci su u skupini C s Peruom, Australijom i Francuskom i, tko zna, možda se u osmini finala susretnu s Hrvatskom.

Pione Sisto (Foto: AFP) Pione Sisto (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider