Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kalkulacije i prognoze

Tko je najveći favorit Lige prvaka? Barca previše ovisi o Messiju, svi žele El Clasico

Ždrijeb četvrtfinala Lige prvaka u mnogome će utjecati na konačni ishod sezone.

Galerija Cristiano Ronaldo i Lionel Messi (Foto: AFP) Lionel Messi (Foto: AFP) Lionel Messi (Foto: AFP) +13 Koreografija navijača posvećena Messiju (Foto: AFP)

Osam klubova, ukupno 29 naslova prvaka Europe. Ždrijeb četvrtfinala Lige prvaka na rasporedu je sutra u sjedištu UEFA-e u Nyonu. Kuglice će izvlačiti Andrij Ševčenko. Jasno je da će ždrijeb umnogome krojiti put do finala na Olimpijskom stadionu u Kijevu. Španjolci imaju najviše predstavnika, tri, dok su Englezi s pet spali na „samo“ dva. Talijani također imaju dva predstavnika, Nijemci jednog.

Andres Iniesta, Lionel Messi i Ousmane Dembele (Foto: AFP) Andres Iniesta, Lionel Messi i Ousmane Dembele (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Unatoč velikoj dominaciji španjolskih klubova posljednjih godina, Manchester City i dalje je prvi favorit najvećih svjetskih kladionica. William Hill plaća okladu „Manchester City prvak Europe“ s 3,75. Slijede Barcelona 4,33, Bayern i Real 5,00, Juventus i Liverpool 9,00, Roma i Sevilla 34,00.

Prema koeficijentima, lako je zaključiti da bi svi željeli Romu ili Sevillu. Za mnoge, posebice za njihove suparnike, najatraktivniji par bi bio Real - Barcelona. Takvim raspletom ždrijeba preostalih bi šest klubova odahnulo, jer šanse bi im se znatno povećale otići do kraja. „El Clasico“ u Ligi prvaka/Kupu prvaka dogodio se četiri navrata, ali nikada u četvrtfinalu i finalu. Tri puta su se sastali u polufinalu (1960., 2002. i 2011.) te jednom u prvom kolu Kupa prvaka (1961.). Ukupan rezultat je 2:2.

Slavlje Cityja (Foto: AFP) Slavlje Cityja (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Prvi svešpanjolski sudar u UEFA-inu najelitnijem klupskom natjecanju dogodio se u sezoni 1956./1957. U četvrtfinalu sastali su se Real i Sevilla. Madriđani su prošli dalje i osvojili drugi uzastopni naslov prvaka Europe. Odavno su klasici međusobni obračuni Reala, Barcelone, Bayerna, Juventusa i Liverpoola. Kroz povijest, a i posljednjih godina često su se nabrojani klubovi sudarali u raznim fazama natjecanja.

U William Hillu koeficijent na okladu da će jedan od tri španjolska kluba osvojiti Ligu prvaka iznosi 1,83. Slijede engleski klubovi s 2,62, pa njemački s 5,00 i talijanski sa 7,00. Možete se čak kladiti i na „ostale“, koeficijent je 5001,00. Tko zna, možda UEFA poništi rezultate iz osmine finala. Ili se možda Katalonija do finala odcijepi od Španjolske. Referendum su već proveli, a sinoć su na Camp Nouu instalirali i novog kralja. Uz transparent na kojem je pisalo „Sloboda“ kočoperio se i onaj „Bože, čuvaj kralja“, zna se kojeg - Lionela Messija.

Slavlje Bayerna (Foto: AFP) Slavlje Bayerna (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Argentinac je sinoć potopio Chelsea s dva gola, drugi mu je jubilarni stoti u Ligi prvaka, te jednom asistencijom. Messi je ove sezone upisao 34 gola i 16 asistencija u 42 utakmice. Zastrašujuća statistika. Ne čudi što na naslovnici Marce stoji: „La Messidependencia“. Koliko Messi znači Barci i koliko ona o njemu ovisi, nije teško zaključiti. Ta je ovisnost u ovom trenutku možda i prevelika. Kako bi Barca izgledala bez Messija, puno je teže pitanje? Barca bi igrala nešto drugačije, to je sigurno.

Neki će reći da bi u tom slučaju u postavi bila neka druga zvijezda, vjerojatno Neymar ne bi ni otišao iz Barcelone. Barca je i bez Messija znala demolirati Real usred Madrida, Barca je i prije Messijeve ere osvajala najveće trofeje, ali svejedno ju je teško zamisliti bez čudesnog Argentinca. Bez njega bi to ipak bila neka puno drugačija priča. I zato jedna ozljeda ili suspenzija može sve promijeniti. Šanse Barcelone bitno bi se smanjile.

Alex Oxlade-Chamberlain i Mohamed Salah (Foto: AFP) Alex Oxlade-Chamberlain i Mohamed Salah (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider