Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sad i tko zna kad...

Tercet u tri boda, a ulog ogroman: Povijesna prilika za onog tko završi drugi u HNL-u

Dinamo će teško prokockati 12 bodova prednosti, ali iza njegovih leđa vodit će se žestoka bitka za svaki bod.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U prva tri kola nastavka sezone HNL-a razmak između vodećeg Dinama i drugoplasiranog Hajduka ostao je isti koliki je bio tijekom stanke (12 bodova), a premda je do kraja još 14 prvenstvenih rundi, uključujući i dva velika derbija, nekako je teško povjerovati da će Zagrepčani tu prednost ispustiti.

Sva je prilika da će Modri uzeti naslov prvaka odnosno da će se iza njihovih leđa voditi žestoka bitka za drugo mjesto.

Ta druga pozicija, za razliku od prošlih sezona, ovoga puta vodi u kvalifikacije Lige prvaka. U drugo pretkolo, u dio ždrijeba za neprvake (ligaški dio).

Kroz Ligu prvaka lakše do Europske lige

Hrvatska je za sezonu 2020./2021. među 15 najboljih država na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata i kao takva ima pravo na dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka te još tri u kvalifikacijama Europske lige.

Time će onaj tko aktualnu sezonu završi drugoplasirani doći nadomak plasmana u skupinu - Europske lige. Doduše, taj jedan korak kojeg će trebati napraviti za osiguravanje grupne faze Europske lige neće biti malen, ali će biti jedan.

Naime, klubovi koji prođu drugo pretkolo Lige prvaka i u trećem pretkolu ispadnu, automatski će se plasirati u jednu od skupina Europske lige. U prijevodu: neće morati igrati niti play-off već će odmah osigurati nastup u skupinama.

Klubovi prve lige (GOL.hr) HNL: Raspored i satnica svih utakmica do kraja sezone divider

Tko bi mogao biti suparnik na toj prvoj prepreci drugoplasiranom hrvatskom klubu, bit će poznato sredinom svibnja.

Ono što se otprije zna jest da će se u ždrijebu drugog pretkola Lige prvaka za neprvake naći drugoplasirani sastavi iz Hrvatske, Nizozemske, Turske, Grčke, Češke i Austrije.

Trenutni nositelji: Red Bull Salzburg, Viktoria Plzen i PAOK

Da ovog trenutka završe prvenstva u navedenim zemljama, iz Hrvatske bi u taj dio ždrijeba išao Hajduk koji zbog svog mizernog europskog koeficijenta (7.500) ne bi bio nositelj te bi za suparnika dobio nekog od sljedećih triju klubova: Red Bull Salzburg, Viktoria Plzen ili PAOK.

Isto vrijedi i za Osijek ili Rijeku ukoliko netko od njih završi na drugom mjestu.

Suma sumarum: ne da nije lagano nego će to biti vraški težak zadatak za bilo koga iz trojca koji se u HNL-u bori za drugo mjesto. Ali, isto tako, ovo je najbrži, a vjerojatno i lakši put do skupina Europske lige od onog kroz kvalifikacije tog natjecanja gdje će već u trećem pretkolu, pa onda i u play-offu čekati klubovi koji završe na šestom mjestu u Španjolskoj, Engleskoj, Italiji i Njemačkoj. Ili, petoplasirani iz Francuske i Rusije...

U svakom slučaju, čini se kao velika prilika jer tko zna kad će opet viceprvak Hrvatske ići u kvalifikacije Lige prvaka i trebati izbaciti "samo" jedan klub za plasman u skupine.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider