Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna Ivice Mede

Strah od nereda na Maksimiru: Sjetimo se San Sira! 'Podgoricu' se mora spriječiti!

Hrvatska na Maksimiru dočekuje Norvešku u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Sudeći prema prodaji ulaznica Maksimir će biti večeras dobrano popunjen. Mnogi će reći konačno, jer već dugo na „ruglu na kraju grada“ nije bilo dvadesetak tisuća gledatelja. To znači da se Zagrepčani i građani Hrvatske vraćaju nogometu i „vatrenima“, no predsjednik HNS-a Davor Šuker strahuje od nereda.

Subotnji derbi: Utakmica koja određuje smjer kvalifikacija

Kaže da se šuška kako će se neke navijačke grupacije potući na sjeveru Maksimira ili na nekom drugom sektoru. Ne znamo odakle Šukeru te informacije, ali treba ih shvatiti ozbiljno. Slične su priče kolala i prije utakmice Hrvatske i Italije u Milanu, na kraju su se pokazale točnim. Šukerova bojazan poklopila se s velikim neredima u Podgorici. Ne kažemo da postoji izravna veza, ali ne bi bilo prvi puta da se neredi prošire regijom po sistemu spojenih posuda.

Huligani na svim meridijanima vole se natjecati, valjda ne mogu otrpjeti da im netko u susjedstvu preotme naslovne stranice. Karikiramo, ali ne previše. Divljaci na tribinama hrane se publicitetom, to je stara i dobro poznata priča.

No, zato postoji policija i pravna država da ih stave pod kontrolu. Ako nekome večeras doista padne napamet raditi nerede, trebao bi i morao završiti iza rešetaka. Ključna riječ je trebao. Trebali su već mnogo puta pa ipak nisu. Zašto? Ne znamo. Policija na Maksimiru ima opremu za detaljno praćenje, nitko se ne može provući neopažen ako mu se to ne dopusti. Uostalom, u državi od jedva četiri milijuna stanovnika ne možete zapaliti šibicu a da to susjedstvo ne dozna. Kako onda policija ne bi znala tko su kolovođe i tko radi nerede?
Nadajmo se da se Šukerova bojazan neće ostvariti, da neće biti nereda. Bila bi to katastrofa kako za hrvatsku reprezentaciju i općenito nogomet tako i za državu u cjelini.

Grupacije koje se ne slažu s vodstvom HNS-a imaju pravo na protest i prosvjede, ali ne i na nasilje. Nasilje se ničim ne može opravdati. Zakon koji sankcionira nasilno ponašanje na javnim mjestima postoji i ne treba ga izmišljati, treba ga samo provoditi. Ali to je pitanje paradigma šire hrvatske problematike, valjda jedna od ključnih stvari zbog čega smo tu gdje jesmo.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider