Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Udar na UEFA-u

Srbija najavila žalbu: 'Italija nije kažnjena zbog Genove'

Nogometni savez Srbije (FSS) najavio je dans žalbu na odluku Disciplinske komisije Europske nogometne federacije (UEFA) ocijenivši da je riječ o kontradiktornoj odluci i presedanu, te ukazujući da Italija nije kažnjenja za organizaciju utakmice u Genovi, na kojoj su navijači iz Srbije izgredima uzrokovali prekid.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

FSS se pozvao na sličan slučaj kada je u Genovi prije četiri godine prekinuta kvalificijska utakmica Italije i Srbije.

Utakmica registrirana 3:0 za Srbiju: Albanci u šoku, Srbi razočarani!

“Ta utakmica je registrirana službenim rezultatom 3-0 u korist Srbije, a uslijediilo je oduzimanje bodova samo našoj reprezentaciji. U istom trenutku dokazana je krivica protivničke strane, a nama su oduzeta tri boda, koja predstavljaju 12,5 posto ukupnog broja bodova koje može osvojiti jedan tim u našoj grupi”, priopćeno je danas iz FSS, nakon izvanredne sjednice Odbora za hitna pitanja FSS povodom odluke UEFA.

Ranije danas priopćena je odluka Disciplinske komisije UEFA da kvalifikacijsku utakmicu sa Albanijom za Euro 2016. koja je 14. listopada prekinuta u Beogradu, registrira rezultatom 3-0 za Srbiju, a “orlovima” oduzme tri boda i odredi da naredne dvije utakmice igraju bez gledatelje, te oba nogometna saveza kazni sa po 100.000 eura.

Srbijanski nacionalni savez ocijenio je danas i da je “Kontrolna i disciplinska komisija UEFA bila neprincipijelna u suporedbi sa odlukama donešenim za “slučaj Genova”.

“Tada je ustanovljeno da organizator utakmice nije kriv za incidente i sve izrečene kazne (registracija utakmice 3-0 za Italiju, meč bez prisustva gledatelja i financijske disciplinske mjere) su bile protiv druge strane (FSS). Sada je registracijom utakmice 3-0 za Srbiju definirana i ustanovljena krivica druge strane, a sve ostale odluke su u suprotnosti sa tim i na štetu su FSS”, objašnjeno je u priopćenju stajalište FSS o odluci UEFA.

Istodobno, FSS naglašava da je riječ “o presedanu u procesu odlučivanja od trenutka kada je reprezentacija Jugoslavije izbačena sa finalnog turnira prvenstva Europe 1992. u Švedskoj jer ni ta ni ova odluka nisu bazirane isključivo na primjeni natjecateljskih pravila”, pa je, kako se ističe, FSS očekivao da sve odluke UEFA budu “fer i jednako primjenjive” na svakoj razini.

“Pitanje je šta bi se dogodilo da je ova utakmica bila u okviru baraža, da li bi se tada i kome oduzimali bodovi?”, navodi se priopćenju nogometnog saveza Srbije.

Također se navodi dojam da se “na FSS-u i srpskom fudbalu konstantno probaju novi modusi”, poglavito u izricanju disciplinskih mjera i kazni, te ukazuje kako se dosad nije dogodilo “da se u okviru europskih kvalifikacija utakmica registrira službenim rezultatom u korist jedne ekipe, a zatim se toj momčadi i oduzmu bodovi”.

U anketi koju je danas na svom sportskom portalu sport.blic.rs organizirao list Blic, na pitanje “da li je kazna UEFA poslije meča Srbija - Albanija pravedna?”, većina sudionika odluku je ocijenila korektnom, osim oduzimanja bodova Srbiji.

Na ponuđena pitanja 43,9 posto od oko 13.500 sudionika odgovorilo je da je “sve korektno osim oduzimanja bodova”, 35,2 posto kaznu Srbiji smatra prestrogom, uz ocjenu da je Albanija profitirala, za opciju “Srbija je dobro prošla” izjasnilo se oko 10,6 posto anketiranih, dok 10,1 posto vjeruje da “kazna odgovara onome što se dogodilo na terenu”.

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. listopada u 42. minuti pri rezultatu 0-0 kada se iznad travnjaka stadiona Partizana pojavio mali leteći objekt na daljinsko upravljanje s albanskom zastavom. Srpski nogometaš Stefan Mitrović uhvatio je zastavu, a na njega su potom nasrnuli albanski nogometaši u pokušaju da mu je otmu. Na teren je potom utrčalo nekoliko navijača i nastala je opća tučnjava, pa je sudac utakmice Martin Atkinson iz Engleske odlučio prekinuti dvoboj.

Disciplinska komisija UEFA-e registrirala je tu utakmicu rezultatom 3-0 za Srbiju, ali je istovremeno kaznila srpsku reprezentaciju s oduzimanjem tri boda u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2016. Srbija je kažnjena i s dvije utakmice igranja pred praznim tribinama, te 100.000 eura, a istim iznosom kažnjen je i Albanski nogometni savez. Obje strane imaju rok od pet dana za žalbu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider