Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kolumna Ivice Mede

Soudani je zapravo potplaćen: Trebaju mu podići spomenik a ne biti zavidni!

Dinamo ni izbliza nije ista momčad s "pravim" Soudanijem ili bez njega...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

I sada neka netko kaže da novac ne čini čuda. Nakon nekoliko utakmica gdje se iz helikoptera vidjelo da „tankira“, Soudani je odjednom proigrao. Posljednje tri utakmice, protiv Hajduka, Astre i naposljetku Rijeke, odigrao je kao da je uključio „mlazni pogon“.
Iako je to Zoran Mamić demantirao, čini se da je ipak Soudanijevo pogonsko gorivo bila povišica. Koincidencija s iznenadnim preporodom suviše je očigledna da bi bila slučajna. Ako ništa drugo, transformacija je prilično simptomatična; Soudani se odjednom tako trgnuo pa šparta uzduž i poprijeko terena, bori se kao lav, asistira i zabija.

FOTO Soudani dvama pogocima potopio Rijeku na Kantridi

Dinamo ni izbliza nije ista momčad s "pravim" Soudanijem ili bez njega, teško je reći koliko posto su „modri“ jači sa Soudanijem ornim i željnim igre, možda 30 ili 40 posto, ali jasno je da to neka sasvim druga momčad. Nema sumnje kako je Zdravko Mamić povukao odličan potez kada je odlučio nadurenom igraču povećati plaću. Dinamu se taj potez isplatio već nakon tri ili četiri utakmice. Soudanijeva cijena je sigurno sada narasla, a tko zna kolika će biti na kraju sezone ako Dinamo konačno uspije prekinuti europsko prokletstvo i plasira se u drugi krug Europske lige. Ako se to dogodi, nema sumnje da će za taj hipotetski uspjeh Soudani biti jedan od najzaslužnijih. Naime, teško je i zamisliti da Dinamo prođe skupinu, a da Soudani odigra neku sporednu ulogu.

Zoran Mamić se naljutio ili je barem hinio da je ljutit što je u javnost procurila informacija o Soudanijevoj povišici. Trener Dinama vjerojatno misli da bi moglo doći do destabilizacije momčadi, da bi se mogli zategnuti odnosi u svlačionici, jer zna se da su profesionalni nogometaši često sujetni, tašti i zavidni tipovi, da mogu biti „pogođeni u srce“ plaćama suigrača. Da budemo sasvim iskreni, nije to tako samo u nogometu, slične se stvari događaju i u ostalim djelatnostima, nogometaši su možda samo malo osjetljivi na zelembaće. Međutim, ključno je pitanje je li Soudani zaslužio povišicu i je li on najbolji nogometaš Dinama u ovom trenutku?

Ako jeste, onda je svaka rasprava suvišna i nema se tko što ljutiti. Uostalom, tko kaže da Soudani nije „digao nos“ i zbog toga kada je „nanjušio“ kolike su plaće nekih drugih igrača, posebice onih koji su pristigli u zadnje vrijeme?

Ne znamo kakav je točno dogovor između Soudanija i Dinama i je li mu doista bilo obećano da će biti prodan ovoga ljeta, ali ako je to istina i ako je istina da su neki drugi igrači dobili veće plaće, onda je logično da je bio nezadovoljan. Soudani vrijedi svake lipe, može se čak reći i da je potplaćen u odnosu na koliko vrijedi i koliko je dao Dinamo i koliko će Dinamo na njemu zaraditi. I stoga nitko u „modroj“ svlačionici ne bi trebao frktati nosom. Čisto sumnjamo da će netko podići glas, bio bi to teški „neugodnjak“. Dinamovi igrači Soudaniju zapravo trebaju podići spomenik. Svima im diže cijenu.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider