Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'Dan kada je nogomet umro'

Sjećanje na Heysel: Prošlo je 30 godina od velike nogometne tragedije

Ovog petka, 29. svibnja, obilježava se 30. godišnjica tragedije na stadionu Heysel u Bruxellesu kada je uoči finala Kupa prvaka između Liverpoola i Juventusa poginulo 39 osoba, većinom navijača Juventusa...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Premda po broju žrtava nije i najveća takva nesreća, Heysel je sinonim za nogometne tragedije. Unatoč užasnim zbivanjima na stadionu, utakmica je odigrana nakon sat vremena zakašnjenja, a Juventus je predvođen Michelom Platinijem pobijedio 1-0.

Do sukoba navijača Liverpoola i Juventusa je došlo već na ulicama Bruxellesa, a obračun se nastavio na stadionu. Smatra se kako je do incidenata došlo iz osvete navijača Liverpoola koji su godinu dana ranije u Rimu stradali u napadima navijača Rome. Godinu dana kružile su glasine da Liverpoolovi huligani Talijanima spremaju osvetu za rimske događaje. Nažalost, glasine su se i obistinile.

Engleski huligani su prvo bocama i raketama napali suparničke navijače. Sukob je eskalirao kada je veća grupa Liverpoolovih navijača preskočila i probila zaštitnu ogradu. Bježeći pred njima, Juventusovi navijači su nagrnuli na vanjski zid stadiona, koji se pod njihovom težinom srušio. Poginulo je 39 ljudi, među njima i 32 Talijana, a više od 500 osoba je bilo ozlijeđeno. Na drugom kraju stadiona navijači Juventusa su krenuli u odmazdu i sukobili su se s policijom koja im se ispriječila na putu. Sukob je trajao više od dva sata, čak i nakon što je utakmica počela.

Za ono što se dogodilo tog 29. svibnja 1985. godine nitko nije odgovarao, barem kada je u pitanju organizator, UEFA, policija ili ljudi koji su bili zaduženi za sigurnost na stadionu. Engleski huligani proglašeni su najvećim krivcima, a engleski klubovi su dobili zabranu natjecanja u UEFA-inim kupovima iduće tri godine, a Liverpool pet godina. Kako su vijesti o huliganskim divljanjima u Engleskoj i dalje pristizale, kazna je produljena, tako da su se engleski klubovi opet uključili u UEFA-ina natjecanja tek u sezoni 1990/91.

Engleski mediji su tragediju na Heyselu prozvali 'Danom kada je nogomet umro', a tadašnja premijerka Margaret Thatcher pokrenula je 'rat' protiv huligana. Kazne su znatno postrožene, zatvor za huliganske ispade je postajao automatski, policiji su proširene ovlasti, a uslijedile su i zabrane posjeta utakmicama.

"Bio je to jedan od trenutaka velike nacionalne sramote," smatra profesor John Williams sa sveučilišta Leicester i jedan od britanski vodećih stručnjaka za ponašanje navijača.

Deset godina nakon tragedije obnovljeni Heysel je ponovo otvoren, ali danas nosi ime belgijskog kralja Baudouina. Trenutačno se u Belgiji vodi rasprava oko rušenja stadiona i gradnje novog u blizini.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider