Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Konačno veliki klub

Rijeka postaje hrvatski Chelsea: Može li biti velika kao Dinamo i Hajduk?

Rijeka je od danas veliki klub za hrvatske pojmove, dakako, još uvijek ne u rangu Dinama i Hajduka, ali ovim naslovom svakako im hita u susret velikim koracima.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Da biste ušli u istu rečenicu s „velikim dečkima“, morate osvojiti naslov državnog prvaka. Rijeka je prvi put osvojila prvenstvo, postala je prvak Hrvatske  prešla granicu koja dijeli manje i osrednje klubove od većih i velikih.

KOLUMNA IVICE MEDE Od igračine koji je dao život za Rijeku i rušenja Reala do potoka suza i ekstaze

Rijeka je od danas veliki klub za hrvatske pojmove, dakako, još uvijek ne u rangu Dinama i Hajduka, ali ovim naslovom svakako im hita u susret velikim koracima. Sada se nameće pitanje može li Rijeka na duže staze zavladati hrvatskim nogometom i može li u relativno bliskoj budućnosti ugroziti status Dinama i Hajduka kao najvećih hrvatskih klubova?

Rijeka postaje hrvatski Chelsea

Ako baš hoćete, može li Rijeka postati hrvatski Chelsea, koji se u samo desetak godina od osrednjeg londonskog kluba pretvorio u engleskog i europskog diva. Chelsea pa i Manchester City su u kratkom roku prodrmali i promijenili tvrdokorne engleske kanone, najdužu svjetsku nogometnu tradiciju i dokazali da su moguće relativno brze promjene.

Tko je prije samo petnaestak godina mogao pomisliti da će poredak moći u engleskom nogometu izgledati kao u ovom trenutku!? Još prije dvadesetak godina engleski „Big Five“ (Liverpool, Man. United, Arsenal, Everton i Tottenham) bio je tvrđi od armiranog betona.

U međuvremenu dogodile su se velike promjene. Otpali su Everton i Tottenham, koji se posljednjih godina polako vraća u vrh, upao je najprije Chelsea, pa je stvorena „Velika četvorka“, a ubrzo se pojavio i Manchester City tako da opet možemo govoriti o „Velikoj petorci“. Ni Chelsea, a ni City nemaju više naslova prvaka Engleske od Evertona, ali u ovom trenutku figuriraju kao veći klubovi.

Postoje primjeri i iz drugih liga. Primjerice, što je Bayern predstavljao u Njemačkoj početkom 60-ih? Nije bio prvi ni u gradu, a kamoli u državi. U Francuskoj su najbolji primjeri PSG i Lyon. Klatno moći mijenjalo se i u Italiji, doduše u dosta dalekoj povijesti.

Može li Rijeka dostići slavu i veličinu Dinama i Hajduka?

Dakle, vidimo da je u nogometu moguće i ono što se do jučer činilo nezamislivim. Uostalom, mnogi su bili još prije godinu-dvije uvjereni da Rijeka neće tako skoro do naslova prvaka, ako ga ikada uopće osvoji.
Rijeka buja na svim poljima i doista je teško reći gdje su joj limiti u ovom trenutku, ali mislimo da nećemo pogriješiti ako kažemo da je u fazi neslućenog razvoja.

Hoće li ikada dostići ili se barem približiti slavi i veličini Dinama i Hajduka, teško je reći. To je jako težak zadatak, ali ako Rijeka nastavi rasti trenutačnim ritmom, sve je moguće. Nekoliko naslova u nizu i uspjesi u Europi mogli bi je katapultirati u neslućene visine. U svakom slučaju Rijeka je probila led, a to je uvijek najteže.

U nekoj novoj utrci za prvaka Riječanima noge više neće drhtati kao mnogo puta do sada, isparit će i uspomene na gorke poraze, pa će samopouzdanje biti na znatno višoj razini. Ovim naslovom prvaka rodila se neka nova Rijeka, ponosnija i još puno gordija. Modri i Bili, čuvajte se!

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider