Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Iako su pomaci nedovoljni

UEFA pretjeruje: Neredi na tribinama u Hrvatskoj zadnji put prije tri godine!

Hrvatski huligani već godinama diljem Europe neumorno rade na stjecanju reputacije. Iako su se u posljednje vrijeme, barem unutar naših granica, takvi ispadi smanjili, UEFA nije zadovoljna.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pismo koje su prije dva tjedna uputili premijeru Milanoviću, a preko HNS-a, nije se svidjelo Vladi. Mogli bi reći da UEFA nije diplomatski odradila posljednji potez, no tek kada svi hrvatski huligani za sramoćenje vlastite zemlje budu, bez iznimke, završavali u zatvorima, moći ćemo biti zadovoljni s učinjenim.

>> 'Bude li kakvih posljedica, odgovarat će ljudi koji zarađuju masni novac!'

>> Skansi uzvratio UEFA-i i Platiniju, Mamić i Surkis u nevjerici: 'Prijeti vam izolacija!'

>> Mamić napao Skansija, on uzvraća: 'Želi da njegova partija dođe na vlast!'

Divljanje na tribinama. Posljednji put u Hrvatskoj zabilježeno tijekom maksimirskog derbija, 1. svibnja 2010.

''Sammir je dio nas, dio naše obitelji, dio svetinje. Prema tome, ni jedan navijač se nema pravo dirati u to'', poručio je Darijo Srna u listopadu prošle godine.

Posljednji rasistički ispad tijekom utakmice. Hrvatski huligani vrijeđali su Sammira. Kapetan Srna odbio se pozdraviti s navijačima nakon susreta s Makedonijom 12. listopada 2012.

Domaći huligani stekli su reputaciju izvan Hrvatske i izvan stadiona. Posljednji neredi u inozemstvu dogodili su se početkom studenog prošle godine. Sukobili su se na ulicama Pariza uoči utakmice Lige prvaka.

''Treba početi raditi posao i to na odgovoran način, s ciljem da kao što ima veliki ugled sa svojom nogometnom reprezentacijom bude ugledna i u ponašanju navijača'', izjavio je Željko Jovanović.

Vlada je učinila prvi korak ka uvođenju reda. Osnovano je nacionalno tijelo za borbu protiv nasilja u sportu. Uključeni stručnjaci trebali bi predložiti novo zakonsko rješenje. Postojeće doneseno je 2003. Iako nadopunjavano, nije se pokazalo pretjerano dobrim. Otkako je na snazi privedeno je 11 tisuća osoba.

Umjesto huliganskih vezane su ruke policije. Uglavnom se izvlače s prekršajnim presudama za što su predviđene znatno manje kazne. Posebice kad se radi o rasizmu. Od poznatijih slučajeva donesene su presude za samo dva.

Osoba koja je policajcu na utakmici izbila oko osuđena je na četiri godine zatvora. Osmorica odgovorna za kamenovanje autobusa s navijačima PAOK-a zajedno su dobila 16 godina i devet mjeseci zatvora.

''Mi sa oduševljenjem čekamo sastanak sa UEFA-om. Taj sastanak se dogovara, gdje ćemo im pokazati što smo sve napravili, jer mislim da smo napravili kao Vlada najviše u odnosu na sve ostale zemlje članice UEFE'', objasnio je Jovanović.

Huliganizam nije hrvatski endem. Rasizam se gotovo redovito javlja i u Ligama petice, pa i neredi na stadionima i ulicama. Taj problem teško je iskorjenjiv, no UEFA na najjače lige gleda ipak blaže nego na našu. Naravno, glavni razlog tome je redovito ponavljanje ispada. Iako se nakon dvije zatvorske presude može govoriti o malim pomacima, oni su još uvijek nedovoljni.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider