Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ibra ili Ronaldo?

Sudar koji će gledati cijeli svijet: Njih dvojica jamče spektakl!

Na ždrijebu dokvalifikacija za Svjetsko prvenstvo jedan par zasjenio je sve.

Bivši švicarski reprezentativac Alexander Frei prvo je iz zdjele s kuglicama s nositeljima izvukao Portugal te ga spario sa Švedskom.

>> Niko Kovač zadovoljan ždrijebom: 'Kako to dragi Bog namjesti...'

>> Igrao i za Barcu i za Chelsea i nije sretan što mora na - Hrvatsku

Odahnuli su tada mnogi, uključujući Davora Šukera i Niku Kovača. Nitko od nositelja (Grčka, Portugal, Hrvatska, Ukrajina) nije za suparnika htio dobiti reprezentaciju u kojoj igra Zlatan Ibrahimović. Isto tako, svi ostali nenositelji (Francuska, Rumunjska, Island) bili su zadovoljni što neće igrati protiv družine koju predvodi Cristiano Ronaldo. Upravo će zbog te dvojice superzvijezda sudari Portugala i Švedske biti najiščekivaniji u europskom play-offu za Brazil.

Švedska - tipična one-man reprezentacija

I Cristiano Ronaldo i Zlatan Ibrahimović sinonimi su za svoje reprezentacije, igrači oko kojih se sve vrti, ali ipak treba reći kako Šveđani više ovise o Ibrahimoviću nego Portugalci o Ronaldu, naprosto iz razloga jer Portugal ima veći izbor kvalitetnih igrača odnosno kontinentalnih klasa (Nani, Moutinho, Coentrao...).

Švedska je tipična one-man reprezentacija, a poput svih Skandinavaca disciplinirani su i organizirani u igri te se oslanjaju na talent ćudljivog Balkanca Ibre, koji je u 94 nastupa utrpao 46 golova. Ipak, Ibrahimović ne može sve sam pa tako nije uspio Švedsku odvesti na prošlo Svjetsko prvenstvo. Dodatne kvalifikacije ostale su jedan bod ispred njih, na poziciju koju je držao upravo Portugal. U 180 minuta u njihova dva ogleda prštalo je na sve strane, ali oba susreta završila su bez pogodaka.

Na jedina dva nastupa na SP-ima gdje je Ibra nastupio (2002. i 2006.) Švedska je prošla skupinu i ispala odmah u osmini finala. Na posljednja dva EP-a Švedska je zaustavljena u skupini, a na Euru 2004. u Portugalu prošli su onim famoznim bratskim remijem s Dancima. Ukratko, Ibrahimović u 12 godina internacionalne karijere još uvijek čeka na pravi, konkretni uspjeh s reprezentacijom, a kako je 3. listopada proslavio 32. rođendan, nema sumnje da će njegov motiv u okršajima s Portugalcima biti golem.

Portugal - uvijek među favoritima i uvijek nedorečeni

Isto vrijedi i za Portugal i za Cristiana Ronalda. Uvijek u užem krugu favorita, ekipa s respektabilnim imenima na čelu s Ronaldom, ali na SP-ima u pravilu nedorečeni. Ronaldo je igrao 2006. kad su izborili polufinale pa onda dvama porazima ostali bez bronce, a u Južnoj Africi primili su jedan jedini pogodak, ali i taj jedan je bio koban (od Španjolske u finalu). Ronaldu će kad je reprezentacija u pitanju posebnu gorčinu izazvati lanjsko polufinale Eura, kad su imali priliku za osvetu Španjolcima, ali ga je izbornik stavio da puca penal tek u petoj seriji, do koje je Furija već riješila pitanje prolaska u finale s Italijom.

Ronaldo je četiri godine mlađi od Ibrahimovića i za njega sa sigurnošću možemo reći da će, ukoliko bude zdrav, igrati i na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Svejedno, mala će mu to utjeha biti ako ne uspije izboriti Brazil...

Tko će ići na SP - Ibrahimović ili Cristiano Ronaldo?

Ukupno glasova:

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider