Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Stari majstor Eidur

Igrao za Barcu i Chelsea i nije sretan što mora na - Hrvatsku

Eidur Gudjohnsen, legendarni islandski 35-godišnji reprezentativac, vjeruje da njegova selekcija može preskočiti Hrvatsku u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Napadač koji je tijekom karijere, uz dva kluba iz Reykjavika, igrao za PSV, Bolton, Chelsea, Barcelonu, Monaco, Tottenham, Stoke, Fulham, AEK iz Atene i Cercle Brugge, a od siječnja ove godine je član Club Bruggea, upisao je 76 nastupa i 24 pogotka za reprezentaciju Islanda.

>> I Islanđani zadovoljni: 'Hrvatska? Mogli smo proći i gore'

>> Legendarni izbornik i talentirana generacija: Iz zadnjeg 'šešira' do play-offa! 

"Teško je reći da mi je drago što smo izvukli Hrvatsku. To je vrlo jaka momčad s puno kvalitetnih igrača. Moja inicijalna želja prije ždrijeba je bila izbjeći Portugal, pa onda tko nam dođe, dobro nam dođe. Znali smo da ćemo u svakom slučaju igrati protiv vrlo jake reprezentacije. Kao što sam rekao, želio sam izbjeći Portugal. To se i dogodilo, a sada nas protiv Hrvatske čeka vrlo teška zadaća. No, ništa nije nemoguće. S obzirom na naše igre u zadnje vrijeme, vjerujem da smo pokazali da nas se ne smije podcijeniti. Trebamo ući u oglede s Hrvatskom puni samopouzdanja i pokušati prirediti još jedno iznenađenje", rekao je Eidur Gudjohnsen u intervjuu za SportsDirect News.

Govorio je mirno i odmjereno, ali je priznao kako je bio vrlo nervozan prije ždrijeba u Zürichu: "Gledali smo u iščekivanju suparnika taj ždrijeb i mogu vam reći da su me prožimale sve vrste emocija. Bilo mi je to gotovo jednako uzbudljivo kao i igranje utakmice."

Island je 2010. godine bio 112. na FIFA-inoj rang-ljestvici, ali danas ima provjerenog izbornika s iskustvom, Larsa Lagerbäcka, koji se s reprezentacijom Švedske uspio plasirati na pet uzastopnih velikih natjecanja, a odveo je i Nigeriju na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, te momčad u kojoj ima puno perspektivnih mladih igrača.

Heerenvenov napadač Alfred Finnbogason zabio je 11 golova u osam ligaških nastupa i vodeći je strijelac nizozemskog prvenstva. Svejedno ne može iz prvog sastava istisnuti Gudjohnsenovog partnera u napadu u islandskoj reprezentaciji Kolbeinna Sigthorssona, koji je zabio šest golova u deset prvenstvenih utakmica za Ajax.

"Finnbogason je s klupe čekao svoju šansu, ja sam igrao sa Sigthorssonom. Imamo jaku konkurenciju za mjesta u prvoj momčadi, pogotovo u napadu. Lijepo je da imamo na raspolaganju igrače koji postižu puno golova. Ja našoj reprezentaciji donosim puno iskustva, mogu zadržati loptu kada nam to treba."

Gudjohnsen se reprezentaciji priključio 1996. godine, dok je bila 60. na svijetu. Još nije iskusio nastup na nekom velikom natjecanju.

"Već smo plasmanom u dodatne kvalifikacije napravili veliki korak za islandski nogomet. Ušli smo u našu skupinu kao najlošije rangirana reprezentacija. Stoga je i nastup u dodatnim kvalifikacijama već uistinu veliki uspjeh za nas. Rekao bih da je polovica dječačkog sna ispunjena, ali najbolji dio bi ipak bio ako bi se uspjeli plasirati u Brazil. To je nešto o čemu mašta svaki dječak. Na Islandu je samo 320.000 stanovnika, već smo do sada ostvarili nevjerojatan uspjeh. Kada bi otišli do kraja i plasirali se na Svjetsko prvenstvo, to bi bilo jedno od mojih najvećih igračkih postignuća u karijeri."

Islandska U-21 reprezentacija trenutno zajedno s Francuskom predvodi kvalifikacijsku skupinu za EP 2015. godine, a Gudjohnsen i u tome, dakako, vidi svjetlu nogometnu budućnost za svoju zemlju.

"Naša reprezentacija je vrlo mlada u cjelini, a budući da nam je i U-21 reprezentacija trenutno vrlo snažna, budućnost izgleda jako svijetla. Kada bismo uspjeli izboriti nastup u Brazilu, plasman na Europsko prvenstvo bio bi stvarno veliki izazov za nas."

Na upit o planovima nakon 2014. godine, odnosno o mogućnosti da jednog dana kao izbornik vodi islandsku reprezentaciju, samo se nasmijao...

"Dosada sam uvijek govorio kako se vjerojatno ne bih bavio trenerskim poslom. No, što se stariji, to ste i mudriji. Osjećate da imate puno iskustva i puno ideja koje biste mogli prenositi na druge. Prema tome, tko zna? Pogotovo kada vidim naraštaj igrača koje imamo, a mlade selekcije su nam stvarno dobre."

"To bi bio stvarno uzbudljiv posao. Bilo bi to sjajno jer ja volim svoju zemlju i ponosan sam što sam Islanđanin. Prikupio sam gotovo 80 nastupa u reprezentaciji i vrijeme provedeno u nacionalnoj momčadi je za mene uvijek bilo vrlo pozitivno, a pogotovo sada. Vidjeli smo koliko su islandski nogometaši napredovali zadnjih godina."

"Ovo je možda i prvi puta u puno godina da imamo na okupu cijelu skupinu kvalitetnih igrača. Ranije smo imali možda trojicu ili četvoricu igrača koji su odskakali i igrali nogomet na višoj razini, dok ostatak momčadi, uz dužno poštovanje, ipak nije bio toliko kvalitetan da bismo se mogli plasirati u dodatne kvalifikacije, kao ovom prilikom, ili izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu."

"Naravno da je vrlo važnu ulogu odigrao i izbornik. Lars Lagerbäck je vrlo iskusan i zaslužuje ogromne zasluge za način na koji je preuzeo ovu momčad. Prije kvalifikacija smo bili oko 100. mjesta na FIFA-inoj ljestvici, a sada smo negdje oko 40. mjesta (46., op.a.). U kratkom razdoblju smo ostvarili izvanredan napredak i imamo puno talentiranih momaka na Islandu". zaključio je Eidur Gudjohnsen.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider