Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Predstavljamo Island

Legendarni izbornik, talentirana generacija: Iz zadnjeg 'šešira' do play-offa!

Hrvatska nogometna reprezentacija plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine tražit će u dvije utakmice s Islandom...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Upravo je to protivnik kojeg smo priželjkivali i slobodno se može kazati kako smo imali sreće. Ipak, treba biti oprezan i bez imalo podcjenjivačkog tona. Islanđani više nisu 'ribari', a ulog je golem: Svjetsko prvenstvo, i to u 'najnogometnijoj' zemlji svijeta, Brazilu. 

>> Niko Kovač: Zadovoljni smo, ali nismo još prošli

>> I Islanđani zadovoljni: 'Hrvatska? Mogli smo proći i gore'

O našima znamo sve, no što je s Islandom? Riječ je o 46. reprezentaciji svijeta po rankingu FIFA-e i odmah treba naglasiti sljedeće: Islanđani su u travnju prošle godine na istoj toj ljestvici zauzimali 131. poziciju (!?). Napredak je uistinu senzacionalan, a kako i ne bi bio kada je Island doigravanje ulovio iz 'zadnjeg šešira'. To je njihov najveći uspjeh, budući da na velikom natjecanju nisu bili nikada.

Da, dobro ste pročitali, Islanđani su uoči ždrijeba kvalifikacijskih grupa za SP u Brazilu bili u posljednjem, šestom 'šeširu', zajedno sa Walesom, Kazahstanom i potpunim 'patuljcima' poput Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, Andore i San Marina

Island je završio kao drugi u grupi E, iza Švicarske, a ispred Slovenije, Norveške, Albanije i Cipra. S učinkom od pet pobjeda, dva remija i tri poraza, osvojili su ukupno 17 bodova u 10 utakmica. Ili, sedam bodova manje od Švicarske, a dva više od Slovenije.Dva puta pobijedili su Albaniju, po jednom Cipar, Norvešku i Sloveniju. Ipak, posebno impresivan bio je remi kod Švicarske (4:4).

Ta utakmica iz rujna ove godine pokazala je kako dotadašnji rezultati Islanda nisu slučajnost. Poveli su u Bernu već na samom otvaranju, no Švicarci okreću i u 54. minuti imaju ogromnih 4:1. Činilo se da goste čeka katastrofa još većih razmjera, kad odjednom: čudesan povratak. Za 4:4 u sudačkoj nadoknadi pogodio je Gudmundsson, autor hat-tricka u tom susretu.

Koja je tajna Islanđana? Ulaganje u mlađe uzraste traje već godinama i zapravo je aktualna generacija prvi ozbiljni 'produkt' tog pametnog i sustavnog procesa. Najzvučnije ime i dalje je Eidur Gudjohnsen, najbolji strijelac u povijesti Islanda s 24 pogotka. Nekada napadač Chelseaja i Barcelone, danas 35-godišnjak sa sporednom ulogom u Club Bruggeu, a polako i u nacionalnoj vrsti.

Naime, dominiraju neki novi klinci. Prije svih Gylfi Sigurdsson, 'desetka' Islanda, ofenzivni veznjak/krilo koje i u Tottenhamu ima važnu ulogu. Zanimljiva su i dva napadača iz nizozemske lige, Sigthorsson (Ajax) i Finnbogason (Heerenveen). U tamošnjem AZ-u kruh zarađuje i Gudmundsson, junak protiv Švicaraca. Kapetan je Gunnarsson, 24-godišnji veznjak, standardan i u premierligašu Cardiffu. Dvojica igraju u Serie A, također iz sredine terena, Bjarnason (Sampdoria) i Hallfredsson (Verona). 

Ipak, vjerojatno najveće pohvale zaslužuje izbornik Lars Lagerback. Zasluge svakako idu i Geiru Thorsteinssonu, predsjedniku Islandskog nogometnog saveza, koji je u listopadu 2011. godine angažirao tog iskusnog Šveđanina. Lagerbackove reference su impresivne: devet godina bio je na izborničkoj klupi Švedske, prvotno u duetu s Tommyjem Soderbergom, a od kolovoza 2004. samostalno. Šveđane
je vodio na čak četiri velika natjecanja (SP 2002. i 2006., EP 2004. i 2008.). 

Nije se uspio plasirati tek na svjetsku smotru 2010. u JAR-u, nakon čega je dao otkaz. Uslijedila je ne baš uspješna avantura u Nigeriji, nije se baš Skandinavac najbolje snašao u Africi. Zato jest na Islandu, s talentiranom generacijom (od 22 nogometaša samo četiri su starija od 30 godina) koju najčešće vodi u formaciji 4-5-1. Točnije, 'izvedenicama' 4-1-4-1, 4-2-3-1 ili, nekako najčešće, 4-3-2-1. Eksperimentirao je jednom s klasičnih 4-4-2, ali se i opekao: Slovenci su u Reykjaviku slavili s 4:2. Uz dužno poštovanje, ako su mogli oni, onda možemo i mi...

Island: Halldórsson - Saevarsson, R. Sigurdsson, Arnason, Skulason - Gudmundsson, Gunnarsson, Bjarnason - G. Sigurdsson, Gudjohnsen - Sigthorsson. 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider