Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Štimac grubo pogriješio pa se izvadio: Samo sreća ili veliko znanje?

Stara izreka kaže - na muci se poznaju junaci! Nakon velike pobjede nad Srbijom, „vatreni“ su još jednom pokazali svoj pobjednički karakter na gostovanju u Walesu...

Junački su se izvadili u finišu utakmice. Imali su i malo sreće, posebice u situaciji kada je Gareth Bale kod vodstva Walesa od 1:0 izašao jedan na jedan s Pletikosom, no sreća prati hrabri. Bale je prebacio preko vrata, što je bio znak da bi mogla uslijediti kazna. Izbornik Igor Štimac nije pogodio s početnom formacijom, Hrvatska je krenula dosta konfuzno u utakmicu, iako je mogla prva povesti da je Eduardo zabio ono što najčešće zabija bez većih problema.

>> Veliki preokret Hrvatske u Walesu: Lovren izjednačio, Eduardo zabio za pobjedu!

>> Štimac odgovorio 'uljezima' na presici: Vi niste navijači Hrvatske!

>> Tragičar pa junak Hrvatske: 'S ovakvim pobjedama se ide na SP!'

Zar izbornik nije primijetio da je Badelj u lošoj formi?

Posljednja i srednji linija stajali su dosta daleko jedna od druge, pa je prije svega „velški torpedo“ Bale imao puno prostora za svoje ubitačne prodore. Milan Badelj izgledao je posve izgubljeno, nije se snalazio pokraj brzonogih Velšana koji su pokraj njega prolazili kao da ne postoji. Pitamo se kako izbornik nije zamijetio da je Badelj u lošoj formi već duže vrijeme u svojem HSV-u?

Sammir dobar u ofenzivi i loš u obrani

Sammir je bio sasvim dobar u ofenzivnom dijelu igre, ali nije dovoljno pomagao u defenzivi, tako da se u veznom redu otvorio pravi „krater“. Velšani su izlazili pred hrvatske stopere u punom trku i naravno da ih nije bilo lako zaustavljati. To se upravo dogodilo kada je Lovren skrivio jedanaesterac, ako je to uopće bio prekršaj za najstrožu kaznu, jer se čini da je Ledley više zakačio nogom za Lovrena no što ga je ovaj udario.

Štimac se ovaj put kockao

Ono što se do utakmice s Walesom nazivalo hrabrim potezima izbornika, sada je bilo kockanje. Štimac je, srećom, brzo uvidio da je grubo pogriješio u sastavljanju udarne momčadi. U poluvremenu je povukao prave poteze izvevši indisponiranog Badelja i uvevši Gordona Schildenfelda. Hrvatska je zaigrala s trojicom stopera u zadnjoj liniji, a Srna je prešao u vezni red postavši klasično desno krilo. Bio je to izbornikov potez koji je donio potpuni preokret u igri. Hrvati su drugom dijelu zagospodarili terenom, uraganskim napadima tražili su izjednačenje.

Kovačić ubrzao igru, Olić unio žustrinu

Ulaskom Matea Kovačića umjesto vidno umornog Sammira igra se dodatno ubrzala. Nedostajala je još samo žustrina i brzina Ivica Oliće. Izbornik je to primijetio i na vrijeme ga uveo igru. Šanse su se redale pred vratima Walesa, ali Myhill je branio sve i svašta. I na kraju je izjednačujući gol pao, kako to obično biva, iz pozicije odakle se rijetko zabija. Lovren je "topovski opalio", a lelujava lopta prevarila je do tada sigurnog velškog vratara. Drugi gol naprosto je visio u zraku. Potvrdilo se pravilo da se rođenog golgetera ne vadi iz igre bez obzira koliko šansi promašio i kako je do tada igrao.

Eduardo postigao gol vrijedan Brazila

Štimac je čekao i dočekao Eduarda. Bilo je to  pravo remek djelo. Nije to bio spektakularan gol, ali u finišu utakmice tako zadržati koncentraciju i hladnokrvno poentirati, to mogu samo veliki, najveći centarfori. Bio je to 27. gol Eduarda za hrvatsku reprezentaciju. Iz ovog kuta gledano, možda nije njegov najvažniji, ali mogao bi biti. Kada se sve na kraju kvalifikacija sabere, miriše nam da bi baš taj gol mogao biti odlučan za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Sreću treba znati isprovocirati

Sada smo nekako uvjereni da će se hrvatska ekspedicija iskrcati na Copacabanu i Ipanemu. Hrvatska ima odličnu momčad i dobrog izbornika kojeg uz sve to karta ide bjesomučno. I kada pogriješi, Fortuna mu podari još jednu šansu da se izvadi. Kako rekosmo na početku teksta, sreća prati hrabre i odvažne. Sreću treba znati isprovocirati, a Štimac to čini fenomenalno i prečesto da bi bilo samo slučajno.

Kako ste doživjeli veliki preokret i pobjedu u Walesu?

Ukupno glasova:


 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider