Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Vijesti iz Beograda

Srbi traže pobjedu nakon koje će reprezentaciji 'sve biti oprošteno'

Pobjeda Srbije u večerašnjoj utakmici s Hrvatskom u petak se u srbijanskoj javnosti, i to ne samo sportskoj, očekuje i priželjkuje poput svojevrsnog nacionalnog imperativa, ne toliko rezultatskog, koliko radi prestiža na razini nogometne i uopće sportske časti.

ČITAJTE SVE O UTAKMICI SRBIJA - HRVATSKA

Svi su se u Srbiji već manje-više pomirili da "orlovi" ne mogu 'doletjeti' do Brazila 2014. godine, ali bi naciji, sudeći i po komentarima u sportskim kuloarima, kafićima i kladionicama, trijumf nad Hrvatskom značio mnogo više nego bilo kakav hladan oblog nakon loših rezultata u kvalifikacijskoj skupni A.

>> 11-orica za Beograd: Štimac kreće s tri napadača?

>> ŽELJKO VELA IZ BEOGRADA: Kad vidite sve ovo, ima li regionalna liga uopće smisla?

>> Zbog koga na Srbija - Hrvatska stižu Abramovič i Mourinho?

Tim se analizama i predviđanjima pridružila i državna agencija Tanjug koja konstatira da bi pobjedom nad Hrvatima "orlovima" sve dosad bilo oprošteno.

Utakmica koja je važnija od svih drugih

"Najbolji nogometaši Srbije, izvjesno je, neće igrati na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, ali ako večeras na stadionu Crvene zvezde, u utakmici koja je važnija od svih drugih, pobijede Hrvatsku, onda će im sve biti oprošteno", piše Tanjug u najavi večerašnje utakmice.

Uz konstataciju da je "duel dvije selekcije uvijek bio više od igre", u najavi se naglašava kako "to nikad nije bila, niti će ikad biti obična utakmica".

"Pogled na rang listu FIFA, gdje su Hrvati osmi, a Srbija tek 41., kao i rezultat prve utakmice iz Zagreba (2:0) daju prednost selekciji Igora Štimca, ali, kako se to uvijek kaže u ovakvim prilikama: I jači su padali na Marakani", piše Tanjug.

Oko stadiona Marakana, dok večeras ne stignu nogometaši, tijekom dana smjenjuju se policajci. Bit će ih ukupno oko 4.000 zaduženih za brigu o sigurnosti, a vjerojatno i više jer se oni u civilu uglavnom nikad ne računaju u službeno priopćene brojke.

Strogi pregledi domaćih navijača

To su već osjetili i mnogi navijači koji tijekom prijepodneva pristižu iz unutrašnjosti Srbije, ali i iz zemalja regije u Beograd. Ovisno iz kojeg kraja dolaze, oni bivaju legitimirani i upozoreni kako se trebaju ponašati i prije i nakon utakmice, a naročito na tribinama.

Izvjesno je da će "vatreni" biti bez navijačke potpore na stadionu, jednako kao i "orlovi" u ožujku na Maksimiru, ali ne znači da će biti bez navijača.

Utakmici će, po dogovoru FSS i HNS, nazočiti 120 gostiju iz Hrvatske, a policijski dužnosnici naglašavaju da će za njih biti osiguran "stalan nadzor i pratnja pripadnika MUP-a.''

Za večerašnji nogometni duel, ocijenjen kao događaj visokog rizika, policija će primijeniti sigurnosne mjere u tri prstena, a najviši stupanj bit će od hotela u kojem su odsjeli reprezentativci Hrvatske do stadiona Crvene Zvezde.

"Trasa hotel Hyat-stadion Marakana je prvi prsten i u njemu neće biti dopušteno ni kretanje vozila, niti pješaka", rekao je načelnik policijske uprave Beograda Stevan Bjelić za Radio B92, objašnjavajući da će ukupan broj pripadnika snaga sigurnosti maksimalan i primjeren procjeni sigurnosnog rizika.

Utakmica počinje večeras u 20:45, ali se očekuje da će hrvatski nogometaši iz hotela stići na stadion već oko 18 sati pa je Beograđanima sugerirano da svoje obveze planiraju računajući da će u tom razdoblju trasa tzv. prvog prstena sigurnosti biti zatvorena za promet svih vozila, uključujući i javni prijevoz.

Za ovu utakmicu je predviđeno da se pusti u prodaju oko 38.000 karata, od koji na sjeveru oko 13.000, ali je policija tražila, a FSS prihvatio, da iz sigurnosnih razloga smanji broj ulaznica za sjevernu tribinu na 8.000, potvrdio je načelnik beogradske policije.

Na stadionu će, osim suca za prekršaje, biti i tužitelj, tako da će se na licu mjesta izricati kaznene mjere izgrednicima, najavili su dužnosnici policijske uprave u Beogradu.

Ponovljeno je upozorenje hrvatskim navijačima da će biti vraćeni sa stadiona pokušaju li ući na utakmicu, uz podsjećanje da je to recipročna mjera koju su dogovorili nacionalni nogometni savezi pa je i utakmica u Zagrebu odigrana bez navijača iz Srbije.

"Policija na graničnim prijelazima neće dopustiti hrvatskim navijačima ulazak u Srbiju", rekao je Bjelić agenciji Beta. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider