Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Željko Vela iz Beograda

Kad vidite sve ovo, ima li regionalna liga uopće smisla?

Željko Vela, reporter Dnevnika Nove TV, izvještava iz Beograda o utakmici Srbija - Hrvatska.

SVE O UTAKMICI SRBIJA - HRVATSKA!

Apsolutni vladar dojmova u Beogradu, dan uoči utakmice Srbije i Hrvatske, jesu goleme sigurnosne mjere. Nije to za osudu, niti za podcjenjivanje. Baš sve prolazi ugodno i neproblematično, redom svi policajci su ljubazni i pristupačni – ali ne može se ne primijetiti invazija „kornjača“ i ostalih rodova policije po beogradskim ulicama.

>> Veliki posao: Abramovič, Mourinho i Mamić zajedno na Marakani!

>> Mamić: Nisam nacionalist! Bila bi privilegija raditi u Zvezdi!

>> Štimac: Idemo po pobjedu! Marakana nas ne može impresionirati!

Dvojica su pričekala mene i kolegu na recepciji našega hotela. Ne znam kako su saznali da smo tu, ima više načina, ne bih pogađao. Dobili smo ljubazan savjet da na Marakanu ne idemo vlastitim automobilom, a ako baš inzistiramo, moramo pričekati patrolno vozilo koje će nas pratiti. Do stadiona smo stigli taksijem, a tamo, dekor kao da su u tijeku svjetske policijske igre.

Helikopter u zraku, blokirane ulice oko stadiona

Krešendo policijske pažnje i koncentracije, dogodio se prilikom dolaska i odlaska Hrvatske na trening. Bio sam svjedok odlaska: helikopter u zraku, blokirane ulice oko stadiona. Na trasi kojom vozi autobus po dva policajca svakih dvadesetak metara. Po dva sa svake strane ceste. U prvom parku još desetorica s policijskim psima. U drugom parku desetak policajaca na konjima. Žustra komunikacija putem toki-vokija: zatvori, makni taksiste, proširi prsten još deset metara na toj strani...

To se zove kolateralna žrtva

Opet kažem, sve ide elegantno i bez ikakve prisile prema običnim prolaznicima. Čak i bez nervoze. Najgore su prošli neki imaginarni gosti hotela Hyatt u kojem je smještena hrvatska reprezentacija. Zamislite nekog Kineza ili Šveđanina koji je došao u luksuzni hotel, ima ovdje neki bussines ili pleasure, a satima ne može dozvati taksi pred hotel jer je sve blokirano? To se zove kolateralna žrtva. Svima je stalo da ova utakmica prođe mirno i bez belaja.

Odmazda zbog događaja u Vukovaru?

A onda da opet svi živimo kao ljudi. I to je normalno, dapače poželjno ponašanje. Postoji ulična priča da se sprema neka vrsta odmazde zbog događaja u Vukovaru i lomljenja ploča s dvojezičnim natpisima. No, nitko ne može reći je li to prazna prijetnja nekog internet aktiviste ili stvarna opasnost. Policija priču shvaća dovoljno ozbiljno i to je za sada u redu.
No, gledajući sve ovo, na pamet mi padaju raznorazni zagovornici nogometne regionalne lige.

Sigurnosni cirkus

Cijeli ovaj sigurnosni cirkus, upriličava se zbog utakmice u kojoj nema protivničke strane, nema gostujućih navijača. Što bi se dogodilo da u Beogradu svakoga ili svakoga drugog tjedna gostuju Hajduk, Dinamo ili Rijeka? Ili Zvezda i Partizan u Hrvatskoj? S navijačima, ili još gore, bez? Ima li to ama baš ikakvog smisla? To je kao da krenete dokazivati može li čovjek dva mjeseca preživjeti u sto metara dubokoj pećini ili u bačvi na vrhu jablana. Možda i može, ali čemu?

Hrvatsku protiv Srbije čeka...

Ukupno glasova:

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider