Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
'U porazu i pobjedi'

Poslušajte novu hit pjesmu 'Zaprešić boysa' o hrvatskoj reprezentaciji

Euro u Ukrajini i Poljskoj nam se približava, a grupa „Zaprešić Boysi“ su pripremili navijačku himnu koja će "nabrijati" cijelu Hrvatsku i pokazati da smo zajedno svi, u porazu i pobjedi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Autori i izvođači najpoznatijih navijačkih refrena, grupa Zaprešić boys, predstavljaju prvi samostalni navijački hit ''U porazu i pobjedi''.

Priča o grupi Zaprešić boys počela je 2005. godine, kada su zajedno sa grupom Connect snimili pjesmu "Boja mojih vena". Radilo se o skupini mladića, odnosno navijača koji su se sasvim spontano uputili u glazbene vode koje su ih odvele do niza projekata vezanih uz Hrvatsku hip-hop scenu, za koju su radili navijačke refrene vezane uz Hrvatsku reprezentaciju. S novim velikim natjecanjem Zaprešić boys krenuli su novim putem pa su tako za Euro 2012. pripremili novu navijačku pjesmu, prvu koju sami izvode.

Kako izgleda kad sami navijači vlastito iskustvo i emocije, koje su proživjeli sa Hrvatskom nogometnom reprezentacijom prenesu u stihove poslušajte u novom uratku iz radionice Zaprešić boysa u pjesmi "U porazu i pobjedi":

„Gubila il dobila zauvijek si moja voljena“ jedan je od stihova ove pjesme koji najkraće i najsnažnije opisuje i dočarava samu bit ove pjesme. Prvi dio govori o osjećaju tuge i žalosti, o onim danima kad sve ne ide kako smo mi to htjeli i zamislili. Ali poraz baš kao i pobjeda sastavni je dio svakog sporta ine treba ga shvaćati tragično već ostati ustrajan i vjeran svojim idealima.

U ovom slučaju hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji. Sam refren metaforički dočarava i spaja upravo tu priču o teškim i lijepim vremenima gdje se motiv Hrvatske kao domovine i njeni teški dani savršeno uklapaju u priču o porazu kao sastavnom dijelu života. S druge strane, tu je hrvatski čovjek (navijač) koji se u takvoj situaciji postavlja zaštitnički i poistovjećuje s Hrvatskom, te bez obzira na takvu negativnu situaciju (poraz) ostaje vjeran i pronalazi utjehu u njenim ljepotama (pobjedama) koje će vječno ostati takve. Drugi dio pjesme je upravo to: priča o pobjedi i onom osjećaju sreće i veselja kada do pobjede i dođe. Neka ih bude i na ovom EURU! – pjesmu su opisali Zaprešić boysi.

Polazna ideja navijačkih pjesama vezana je uz nogomet, ali se ispostavilo da se zarazni refreni slušaju za vrijeme europskih i svjetskih prvenstava u svim sportovima u kojima je naša reprezentacija ima značajniju ulogu. Najpoznatije pjesme su svakako "Srce vatreno" i "Samo je jedno" čije refrene dečki sami potpisuju i izvode, a koji su obilježili zadnja dva velika natjecanja na kojima je nastupala naša nogometna reprezentacija.

Pjesmu „U porazu i pobjedi“ autorski potpisuju Bojan Šalamon Shalla, Zdeslav Klarić i Marko Novosel.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati

Nastavi čitati