Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Dudu 6. minuta goool...

Ovo su najveći 'upitnici' Hrvatske i Srbije: Štimac mora narediti juriš

Drugi dio „dvoboja desetljeća“ konačno je tu. Susjedski derbi u sklopu 8. kola kvalifikacija za brazilski SP važan je iz toliko mnogo aspekata da ih, vjerujemo, nije potrebno ni apostrofirati.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

SVE O UTAKMICI SRBIJA - HRVATSKA

No, ono što je zanimljivo – koliko god da je tih bitnih sportsko-socioloških kutova iz kojih će se promatrati večerašnji dvoboj na Marakani, toliko je i upitnika. Čini se kako dugo nije bilo utakmice ovakve važnosti u kojoj je svaki ishod moguć, i uz koju se veže toliki broj nejasnoća.

>> Hrvatski nogometaši šetali uz Dunav, čuvaju ih jake policijske snage

>> 11-orica za Beograd: Štimac kreće s tri napadača?

Krenimo od naše reprezentacije. Prvih „godinu i kusur“ svog mandata, Igor Štimac iskoristio je kako bi – ostao na istom mjestu. OK, skupljeno je tu 16 bodova, ali momčadski gledano, čini se kako je Štimac napravio puni krug i ostao bez konkretnijeg napretka. Kao kad vam pijuna pojedu točno pred kućicom i kažu: „Čovječe, ne ljuti se“.

Štimac nema jasnu viziju momčadi

Tako je Štimac u kvalifikacije ušao s „jasnom“ vizijom u sustavu, igri, pa čak i sastavu. Što od toga imamo danas? Nakon svih mogućih rotacija, znamo samo da će večeras istrčati 6 igrača: Pletikosa, Srna, Ćorluka, Šimunić, Modrić i Mandžukić. Sve ostalo je totalna magla. Toliko o standardizaciji momčadi.

Najavljen je Lovren na lijevom boku, ali što ako zaigra Vida, bi li vas to iznenadilo? O prekriženom, pa ponovno rehabilitiranom Striniću i još većoj nepoznanici u toj jednadžbi na lijevom boku - Hrvoju Miliću - da i ne pričamo...

Vezna linija je, također, priča za sebe. Ivan Perišić, Štimcu je u otvaranju mandata bio važan gotovo kao i Modrić. Danas? Tu je. S kvalitetnom klupskom minutažom, pa i učinkom, a čini se da ga nema „na mapi.“

Olić na krilo, Eduardo dobio zbunjujće signale

Tko će, pak, u napadu zaigrati uz Mandžukića? Eduardu se uoči Lihtenštajna izjavljuje najveća moguća izbornička ljubav, Dudu zabije dva pogotka i spasi nas (još veće) sramote, a za sve je nagrađen – pa, zapravo ničime. Najavljen je od prve minute na travnjaku Marakane, ali zna se kako je Štimac do jučer praktički ozbiljno razmišljao o Nikici Jelaviću. A to Eduardo kao nije osjetio? Teško...

Zašto je Ivica Olić, možda i najveći navijački ljubimac, postao standardna opcija na lijevom krilu, to još nitko nije dokučio... Zbog kvalitetnog centaršuta? To svakako nije...

Mihajlović luta još više

Drugu garnituru upitnika nudi srpska strana. Mihajlović „luta“ još više od večerašnjeg mu suparnika s klupe. Rotira i traži uspješan recept i pri tome opasno nervira navijače Orlova. Sada se priključio i Nemanja Matić. Odlični veznjak Benfice i bivši igrač Chelseaja sigurno će podignuti kvalitetu u središnjici Srbije, ali radi se o igraču koji je do sada skupio samo 5 reprezentativnih nastupa. I to svih 5 – u prijateljskim ogledima. Za „velikog spasitelja“ ipak malo prečudno, zar ne?

Jedino što je jasno u cijeloj ovoj priči jest to da je iskustvo svakako na našoj strani.

''U Zagrebu smo znali kako treba odigrati. Znali smo da će to biti borba i da ćemo do pobjede stići ako iskoristimo njihove greške'', kazao je Olić prije dan, dva i tako na najbolji način sumirao taj uteg koji bi i večeras mogao vrlo lako opet prevagnuti na našu stranu.

U kombinaciji s izrazito narušenom atmosferom na relaciji „čelnici srpskog nogometa – srpski navijači“, karta iskustva svakako bi se mogla pokazati od krucijalne važnosti.
I upravo se stoga, nadamo da je Štimac momčad pripremio s ciljem da se ide na pogodak. U ovakvoj situaciji, u kojoj niti oko jedne od ovih momčad ne vlada neka prebajna atmosfera, prvi pogodak bi mogao odlučiti sve. Baš sve.

I Štimac bi naprosto morao narediti juriš naprijed, pa čak i po cijenu primljenog pogotka jer, pod a) želimo li ostati u utrci za prvo mjesto i iskoristiti eventualni kiks Belgije kod Škotske (što i nije da je baš sad nemoguće!), moramo uzeti tri boda, i pod b) ako se ikoja momčad može vratiti od šoka primljenog pogotka, puno prije bi to mogla napraviti naša reprezentacija.

Pogodak u otvaranju susreta, recimo...6. minuta, Eduardo, 0:1... Srbima koljenja ko u Herr Flicka, a cijela Marakana traži „glave“ Mihajlovića, Karadžića, pa i svih domaćih igrača na terenu...

Svako drugo taktiziranje, čini se, Štimcu će teško donijeti najljepšu moguću rođendansku čestitku...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider