Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nova generacija

Ova mlada ekipa 'pojela' bi mnoge reprezentacije: Za poraz ne znaju pet godina!

U moru reprezentativnih prijateljskih utakmica tijekom ovog tjedna jedan dvoboj prošao je ispod radara...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bio je to sraz U21 reprezentacija Španjolske i Njemačke, koji je jednima i drugima poslužio kao priprema za Euro 2015. Na domaćem travnjaku u Palenciji, Španjolci su slavili s 2:0. U prvom dijelu La Rojita, koja igra praktički identično kao i španjolska A vrsta, dominirala je u posjedu lopte, no Nijemci su dugo odolijevali.

Onda je početkom nastavka uslijedio 'blitzkrieg', Španjolska je golovima Morate i Isca u 53. i 54. minuti otišla na 2:0, što se pokazalo i konačnim rezultatom. Pokazalo se i, premda je bila riječ o test utakmici, kako Španjolci imaju najbolji uzrast do 21 godine u Europi, a vjerojatno i svijetu.

Mladi Španjolci koji su osvajali dva posljednja Europska prvenstva i u Danskoj 2011. (Mata) i Izraelu 2013. (Thiago Alcantara) imali najbolje igrače turnira, posljednji poraz u službenoj utakmici doživjeli su još 2009. godine od Nizozemske. Od tada su nanizali 32 utakmice, s nevjerojatnim učinkom od 29 pobjeda i 3 remija. U tom periodu dva puta pobjeđivali su i Hrvatsku, 2:1 na svom i 3:0 na našem terenu.

Budućnost Reala i Barce kroji blistavu sadašnjost La Rojite

Aktualna selekcija koju od 2012. vodi Julen Lopetegui Argote, nekada golman i 'pričuva pričuve' u Real Madridu i Barceloni, vrvi odličnim i super potentnim nogometašima. Pogledajte samo postavu koja je dobila Njemačku:

Pacheco (Kepa) - Carvajal, Alberto Moreno (Bernat), Jordi Amat, Sergi Gomez (Derik Osede) - Ruben Pardo (Denis Suarez), Sergi Roberto (Saul Niguez) - Jese (Deulofeu), Isco, Muniain (Sarabia) - Morata.

Šestorica su iz Real Madrida, trojica iz Barcelone. Carvajal, Isco, Jese i Morata daju španjolskih štih Kraljevskom klubu, a već sada imaju vrlo važne uloge. U budućnosti će to biti još izraženije, baš kao i sa Sergijem Robertom i Denisom Suarezom u Barceloni. Prvi je sjajni, tipični španjolski veznjak ili još preciznije, ogledni primjer playmakera iz La Masije. U Barci ne igra isključivo zbog strahovite konkurencije i Xavija, te Inieste koji još nisu rekli svoje. Denis Suarez je pak označen kao najveći potencijal Barcelone, gdje trenutno igra za drugu momčad na mjestu, a dvije godine juniorskog staža proveo je u Manchester Cityju.

Mlađi Alcantara odlučio se za Brazil, pa što!? Novi talenti već su na putu

Da se ne vrti sve oko Barce i Reala dokazuju i sljedeći primjeri brojnih talenata iz drugih sredina i klubova. Bilo bi nepravedno ne apostrofirati primjerice Jordija Amata, 21-godišnjeg braniča koji u Swanseaju igra Premier ligu. Na lijevom beku su Moreno iz Seville i iznimno ofenzivni, upotrebljiv i kao krilo, Juan Bernat iz Valencije. Adut madridskog Atletica je veznjak Saul Niguez, ove sezone na posudbi u Rayo Vallecanu. U vrhunskom omladinskom pogonu Real Sociedada izrastao je Ruben Pardo, a još jedan baskijski klub, Athletic Bilbao, daje Ikera Muniaina koji se odavno potvrdio na seniorskom nivou.

Školu madridskog Reala prošao je Pedro Sarabia, no potom je morao napustiti Bernabeu i priliku tražiti u Getafeu. Za kraj, ostaje nam Gerard Deulofeu, moderni krilni napadač koji je izvrsno krenuo na Otoku u dresu Evertona, ali onda se teško ozlijedio. Sada se polako vraća, a vratiti bi se na ljeto mogao i na Camp Nou, gdje su ga uz Denisa Suareza, te nove akvizicije ter Stegena i našeg Alena Halilovića označili jednim od nositelja 'nove Barce'. Peti i posljednji u tom društvu koje bi trebalo predvoditi katalonskog diva je Rafa Alcantara, brat Thiaga, koji je igrao za mlade španjolske uzraste, da bi odjednom ipak odlučio za Brazil, domovinu oca Mazinha, negdašnjeg brazilskog reprezentativca i prvaka svijeta iz 1994. godine.

'Bijeg' mlađeg Alcantare bio je udarac za Španjolce, ali budimo realni, udarac od kojeg će se ekspresno oporaviti. Uzrast do 19 godina nudi hrpu novih 'čuda od igrača', uostalom na posljednja tri Eura i oni su dva puta bili prvaci, a jednom igrali polufinale...

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider