Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bitka za Brazil

Što nas čeka nakon pobjede, a što nakon poraza?

Igor Štimac napravio je odličan posao na otvorenju kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2014...

Hrvatska reprezentacija osvojila je deset bodova od mogućih dvanaest, s time da je remizirala u Bruxellesu, na gostovanju kod Belgije, najvećeg rivala u borbi za prvo mjesto u skupini. Štimac je pametnim vođenjem reprezentacije i prije svega rezultatima vratio povjerenje javnosti nakon što se odlučio za sklapanje pakta s dojučerašnjim velikim suparnikom Zdravkom Mamićem, a potom i lošeg starta na klupi reprezentacije u prijateljskoj utakmici sa Švicarskom, nakon koje su mnogi sumnjali u njegove trenerske mogućnosti.

Sada je Hrvatska pod vodstvom Štimca u sjajnoj poziciji uoči velikog dvoboja sa Srbijom na Maksimiru, za koji se nadamo da će proteći u sportskog i "fair" atmosferi. Srbi su u situaciju da u slučaju poraza pa čak i remija definitivno otpadaju iz utrke.

>> Hrvatski navijači polako pune zagrebačke ulice, euforija raste

>> Ovako se izbornik Štimac moli na Facebooku uoči utakmice

>> Igor Štimac – najčvršća karika HNS-a

>> Mihajlović: Lijepo mi je u Zagrebu, a tko dobije crveni bolje da ga nema

>> Sjajna podrška uoči Srbije: 5000 ljudi i minuta šutnje za malu Noru!

>> Pogledajte kakva se koreografija sprema na Maksimiru

Hrvatska će i s eventualnim porazom ostati u igri za Brazil, no u tom slučaju situacija bi se drastično promijenila. Jer, ništa neće biti isto nakon utakmice sa Srbijom. Kako to u nogometu obično biva, jedna utakmica može sve prelomiti – i na bolje, ali i na gore. Pobijedi li Hrvatska Srbiju, što je sasvim realno očekivati, Štimac će postati „kralj Hrvatske“, i posljednji skeptici „spustit će ručnu“, njegovoj popularnosti neće biti kraja, slavit će ga se kao nekoć Ćiru Blaževića kada je odveo Hrvatsku do trećeg mjesta na Mundijalu u Francuskoj.

No, ako se kojim slučajem dogodi poraz, krivulja Štimčeve popularnosti mogla bi se vratiti na kote prije početka kvalifikacija, što bi samo dodatno generiralo nove probleme u ionako uzdrmanom HNS-u. Nema sumnje kako Maminjo sve budno prati iz prikrajka. U slučaju poraza atmosfera u momčadi bi se „zaljuljala“, prvo mjesto u skupini izgledalo bi dosta daleko, posebice ako Belgija pobijedi Makedoniju, jer treba imati na pameti da je Belgija pobijedila Srbiju na njezinom terenu, a Hrvatska tamo tek treba gostovati.

To bi značilo da Hrvatska do kraja kvalifikacija mora sve pobijediti, uključujući Belgiju kod kuće i Srbiju u gostima. Kada je u pitanju borba za prvo mjesto, Hrvatskoj u bitnom ne bi ni remi puno značio, ako Belgija pobijedi Makedoniju. Opet bi vjerojatno sve do kraja morala pobijediti, a to bi bilo vraški teško.

Tko će u petak navečer slaviti na Maksimiru?

Ukupno glasova:

Istina, puno je još bodova u igri, mogući su još svakakvi obrati, ali predstojeća utakmica sa Srbijom mogla bi se pokazati kao ključna za tijek kvalifikacija, i s rezultatskog, ali i psihološkog aspekta. Nema sumnje kako će pobjednik uz tri važna boda dobiti pravi „motivacijski tajfun u leđa“ za sljedeće okršaje u skupini. Pobjeda za Hrvatsku ne bi značila izravna plasman na SP, ali bio bi to veliki korak prema Brazilu. Ako pobijede Srbiju, Štimčevim trupama samopouzdanje bi otišlo u neslućene visine i bilo bi više no realno očekivati da će kvalifikacije završiti na prvom mjestu.

Zbog svega navedenog ne čudi što je Štimac najavio ofenzivu i juriš po tri boda od prve minute. Štimac je svjestan situacije, svjestan je da Hrvatska ima prema svim ocjenama kvalitetniju momčad, i to poprilično, to pokazuju i koeficijenti na kladionicama, te da bi trebala iskoristiti situaciju i osvojiti tri nova boda. Iako se ne može reći da su se razbacivali bombastičnim izjavama, Srbi su stigli prilično prepotentno u Zagreb. Izbornik Siniša Mihajlović zatražio je otvoreni trening u Maksimiru.

To se čini kao mala provokacija, valjda odgovor Štimcu koji je pozvao navijače na trening hrvatske reprezentacije dan uoči utakmice. Ili Mihajlovićeve potpuno promašene insinuacije na račun hrvatskog premijera. Htio je biti duhovit, a ispao je smiješan. Nema veze, sve su to sitne psihološke igre, najvažnije će se odvijati na travnjaku, a tu je Hrvatska osjetno jača. Za hrvatsku momčad i posebice Štimca ogled sa Srbijom mogao bi se u sportskom smislu svesti na onu spartansku: Sa štitom ili na njemu! 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider