Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
BiH najveći dobitnik

Kvalifikacijski petak: Tko je profitirao, a tko krahirao?

Hrvatska pobjeda u utakmici koju je motrio cijeli svijet, senzacionalni remi Finaca u Gijonu, veliki iskorak Bosne i Hercegovine ka svom prvom plasmanu na neki završni turnir...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

To su naj priče večeri, ali idemo od skupine do skupine vidjeti tko je profitirao, a tko izgubio korak u utrci prema Brazilu.

>> Štimca baš ide karta, dobio je i više nego što je morao

>> 'Orlovi' razočarani 'dvicom': Prepotentna zvijezda očekivala 'petardu'!

>> Hrvatska pobijedila Srbiju u utakmici godine: Mandžo i Ola junaci velike pobjede!

>> Bosna pred vratima raja: Potopili Grke i zaplovili prema Brazilu!

SKUPINA A

Hrvatska - Srbija 2:0, Makedonija - Belgija 0:2, Škotska - Wales 1:2
Utrka za Brazil svela se na dva imena. Hrvatska je pobjedom "otkačila" Srbiju i ostaje da s Belgijom riješi tko će na SP izravno, a tko će sreću tražiti u kvalifikacijama. Hrvatska ima "break" jer je u Bruxellesu već izvukla remi i još će Wilmotsove "Crvene vragove" dočekati na svom terenu.

No, Belgija je pobjednički prošla i kroz Beograd i kroz Cardiff, a taj zadatak tek čeka "Vatrene". Ujedno, Belgija je u petak "poništila" hrvatsku pobjedu u Skoplju, tako da su i belgijski aduti vrlo jaki. Za nas bi bilo super ako listopad dočekamo u poziciji da nam pobjeda protiv Belgije garantira prvo mjesto.

SKUPINA B

Bugarska - Malta 6:0 Češka - Danska 0:3
Bugarska je "odradila" Maltu i nastavilo vrlo korektno putovati kvalifikacijama. Vodeći Talijani nisu igrali u petak, ali i njima i Bugarima paše rezultat iz Olomouca gdje je Danska tukla domaće Čehe. Česima je to prvi poraz, a Dancima prva pobjeda u kvalifikacijama. Dojam je da su Danci više odmogli Česima nego pomogli sebi, ali to se može promijeniti ako u utorak Danci svladaju Bugarsku. Tada bi se snažno uključili u borbu (barem) za drugo mjesto.

SKUPINA C

Kazahstan - Njemačka 0:3 Švedska - Irska 0:0 Austrija - Farski otoci 6:0
Derbi su igrali Švedska i Irska, a "nulom" su profitirali Nijemci i Austrijanci. Njemačka nastavlja marširati prema prvom mjestu, a Švedska, Irska i Austrija bore se za drugo. Šveđani su remijem protiv Irske devalvirali onaj bod osvojen u Njemačkoj kada je bilo nezaboravnih 4:4. U ovoj skupini još je puno odlučujućih utakmica koje su tek pred nama, jedna od njih već u utorak: Irska dočekuje Austriju.

SKUPINA D

Andora - Turska 0:2 Nizozemska - Estonija 3:0 Mađarska - Rumunjska 2:2
Nizozemce već možemo upisati na listu sudionika SP-a u Brazilu, ovdje je glavna priča borba Mađara i Rumunja za drugo mjesto. Mađarska je u međusobnom susretu bila korak do raja, ali su Rumunji izjednačili na 2:2 duboko u sudačkoj nadoknadi i sada imaju psihološku prednost jer će u rujnu oni biti domaćini potencijalno odlučujuće utakmice. No, do rujna ima još teških zadataka. U utorak Rumunjska ide u goste Nizozemskoj, a Mađarska Turskoj.

SKUPINA E

Norveška - Albanija 0:1 Slovenija - Island 1:2
Krucijalno važne gostujuće pobjede Albanije i Islanda. Norveška značajno uprskala sve dobro što je napravila ranije, a Slovenija je definitivno "out". Švicarska je sada pod pritiskom, Albanija i Island približili su se samo na bod i ako Švicarci ne pobijede na Cipru u subotu, stvari će se posve zakomplicirati.

SKUPINA F

Izrael - Portugal 3:3 Luksemburg - Azerbajdžan 0:0 Sj. Irska - Rusija (odgoda)
Još jedna utakmica gdje su iz derbi utakmice obje strane izašle relativno nezadovoljne, a profitirao je treći. Portugal je teškom mukom iščupao bod u Izraelu i još mora biti sretan što nije izgubio, to bi ga poprilično unazadilo. Rusija sada ima šansu za "slam dunk" i fiksiranje prvog mjesta u skupini. Njihova utakmica sa Sjevernim Ircima odgođena je zbog snijega, snijega u Irskoj.

SKUPINA G

BiH - Grčka 3:1 Lihtenštajn - Latvija 1:1 Slovačka - Litva 1:1
Velika večer za bosanskohercegovačke "Zmajeve" koje je pobjeda protiv Grka lansirala na prvo mjesto. Tri boda prednosti i spoznaja da su već odigrali utakmicu u Grčkoj (i tamo osvojili bod) Džeki i prijateljima omogućava ozbiljno razmišljanje o plažama Rio de Janeira. Da bi za reprezentaciju naših susjeda sve u petak bilo baš idealno, pobrinuli su se i ostali - nitko nije pobijedio. BiH i Slovačka u ovoj skupini još nisu igrale međusobno.

SKUPINA H

Moldavija - Crna Gora 0:1 San Marino - Engleska 0:8 Poljska - Ukrajina 1:3
Tri pobjede gostiju u ovoj skupini. Engleska je očekivana, crnogorska teža od očekivanog, a ukrajinska prijelomna da bi ta momčad ostala s iole realnim šansama u utrci za Brazil. Poljska je imala sve u svojim rukama, pobjedom bi definitivno izbacila Ukrajince iz utrke i mogla bi se koncentrirati na lov za Crnom Gorom i Engleskom. No, Poljaci su se "samouništili", nakon sedam minuta gubili su dva razlike i to je bilo nepopravljivo. Golom Mirka Vučinića u finišu gostovanja u Moldaviji, Crna Gora pala je u kolektivni nogometni trans. Utakmica Crna Gora - Engleska igra se u utorak i jedna je od najočekivanijih susreta toga dana. Tko bi prorekao da će "đetići" u šestom kolu čekati Gordi Albion s dva boda prednosti?

SKUPINA I

Španjolska - Finska 1:1 Francuska - Gruzija 3:1
Teemu Pukki kreirao je senzaciju večeri. Finska je izvukla remi u Gijonu, iako je Španjolska imala posjed lopte od nevjerojatnih 84%. "Furija" je vodila i dominirala, ali ih je Finska u finišu ulovila na spavanju, a izjednačujući gol došao je prekasno da bi se izveo preokret. Francuska je na Valbuena pogon upisala bodove protiv Gruzije i sada s dva boda prednosti čeka Del Bosqueovu družinu u utorak na Saint Denisu. Nepovoljan rasplet ove utakmice aktualne svjetske i europske prvake bi gurnuo prema doigravanju, na užas svih ostalih koji će se tamo naći. Francuska ima set loptu, s obzirom da su glavni favoriti skupine već igrali u Madridu, svakom je pripao po bod.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider