Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Preliminarni podaci za SP

Doznajte sve oko izvlačenja skupina za Svjetsko prvenstvo!

Hrvatska je po četvrti put izborila nastup na Svjetskom prvenstvu, a ždrijeb skupina bit će održan 6. prosinca u gradu Mata de Sao Joao…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Brazil će po drugi puta u povijesti organizirati svjetsku nogometnu smotru. Prvi put organizatori su bili davne 1950. godine. Bit će to prava poslastica za navijače, jer Brazil je domovina nogometa i nema sumnje da nas očekuje spektakularno prvenstvo.

>> Između Eura i Brazila: Od Štimčevih lutanja do Kovačevog zakucavanja

>> Rođen je novi magični trokut: Kao nekoć Boban, Asanović i 'Žuti'!

Na prvenstvu će nastupiti 32 reprezentacije podijeljene u osam skupina, a igrat će se u 12 gradova. Finale se igra na legendarnoj Maracani. Prvenstvo počinje 12. lipnja i traje do 13. srpnja.

Nositelji u skupinama bit će domaćin turnira, kao i aktualni prvak Španjolska, te šest najbolje plasiranih reprezentacija na Fifinoj rang listi zaključno s mjesecom listopadom. Kako trenutno stvari stoje, to će biti Njemačka, Argentina, Kolumbija, Belgija, Švicarska i Urugvaj, koji još mora odraditi uzvratnu utakmicu protiv Jordana (prva utakmica završila 5-0).

Sve ostale reprezentacije bit će smještene u tri šešira. Kao kriterij za raspored reprezentacija u preostale jakosne skupine, FIFA uzima i geografsku raspoređenost reprezentacija, ali poredak će definitivno biti poznat tek tri dana prije ždrijeba.

Što se tiče utakmica, termini će biti prilagođeni srednjoeuropskoj zoni. Istina, bit će i utakmica koje će se igrati u sitne noćne sate po našem vremenu. Jedan od takvih je osmi susret na SP-u u okviru skupine D koji će početi u tri sata ujutro, a igrat će se u Manausu. Deset susreta grupne faze počet će u ponoć, deset u 22 sata, deset u 21 sat, a 17 utakmica u 18 sati.

Inače, organizatori su odlučili da reprezentacije sve tri utakmice u grupnoj fazi igraju u različitim gradovima. Stoga će biti vrlo važno da se na žrijebu izbjegnu skupine A, D, E i G koje će po jednu utakmicu igrati u Manausu. Naime, spomenute četiri skupine igrat će po jedan susret u najudaljenijem gradu, okruženom džunglom, koji je recimo od Porto Alegra udaljen 4.502 kilometra!

Vjerojatne jakosne skupine za SP u Brazilu:

Prva jakosna skupina: Brazil, Španjolska, Argentina, Kolumbija, Njemačka, Švicarska, Belgija i Urugvaj.

Druga jakosna skupina: Nizozemska, Italija, Portugal, Hrvatska, BiH*, Grčka, Engleska i Rusija.

Treća jakosna skupina: Čile, Ekvador, Gana, Obala Bjelokosti, Alžir, Kamerun, Nigerija i Francuska*.

Četvrta jakosna skupina: Japan, Iran, Južna Koreja, Australija, SAD, Meksiko, Kostarika i Honduras.

Važno je napomenuti da trenutni poredak na Fifinoj listi u ovakvim situacijama ne igra presudnu ulogu. U istim skupinama se neće moći naći reprezentacije iz istog kontinenta osim Europe koja daje 13 sudionika na prvenstvu, ali u istoj grupi neće moći biti više od dvije europske momčadi.

*BiH se trenutno nalazi u drugoj jakosnoj skupini, iako ima šanse da završi u zadnjem bubnju zbog prvog nastupa na Svjetskom prvenstvu. Ako će se gledati po Fifinom renkingu, kao što je bio slučaj u Južnoj Africi, onda će to biti Francuska.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider