Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: USKORO UŽIVO Milanović najavio izvanrednu konferenciju za medije: Pogledajte što je dočekalo novinare
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Rođen je novi magični trokut: Kao nekoć Boban, Asanović i 'Žuti'!

Hrvatska se četvrti put u svojoj povijesti plasirala na Svjetsko prvenstvo. Nakon Francuske, Japana i Koreje te Njemačke, Hrvatska će vidjeti i Brazil…

Moćno, suvereno i autoritativno. Tako se Hrvatska postavila od prve minute i uspjeh nije mogao izostati. Island jednostavno nije mogao pratiti ritam Hrvatske. Ni s igračem manje pobjeda nije dolazila ni jednog trenutka u pitanje. Islanđani su mogli puno teže nastradati da je barem svaka treća šansa realizirana. Šteta što nisu upale one škarice Ivice Olića. To bi bio šlag na tortu, ali nećemo cjepidlačiti, jer i ovako je bilo doista odlično. Eto kako nogomet u samo jednoj utakmici može promijeniti kompletnu atmosferu i raspoloženje jedne nacije.

>> Izbornik najavio: Ovo je samo početak onog što bih ja želio

>> Otkrivena tajna ratničke Hrvatske: 'Izašli smo na teren poginuti!'

>> 32 odabrana: Ovo su SVI sudionici Svjetskog prvenstva u Brazilu

'Vatreni' i navijači opet su bili jedno

„Vatreni“ i navijači opet su bili jedno. Podrška s maksimirskih tribina bila je kao nekoć - žestoka i bezrezervna. Navijači su nosili hrvatske reprezentativce od početka do kraja utakmice. Naravno da je u takvom ambijentu puno lakše stvoriti pritisak na gostujuću momčad. Islanđani su više od pola sata bili u mišjoj rupi, taman kad smo pomislili da će to biti laka pobjeda uslijedio je šok. Hrvatska jednostavno ne može lakšim putem, „vatreni“ kao da ne mogu bez drame. Istina, stoji nas živaca, ali tako je slađe.

Nizozemski Doc Holliday

Nizozemski sudac Bojrn Kuipers potegao je crveni karton poput Doca Hollidayja. Prvi je dojam bio da je Mandžukić neoprezno startao, nije izgledalo tako brutalno dok nismo pogledali snimku. Nije bilo namjere u Mandžukićevom neopreznom potezu, ali lopta je bila na zemlji. To je činjenica. Nizozemac nije pogriješio, ali ne možemo se oteti dojmu da bi nekoj razvikanijoj reprezentaciji progledao kroz prste. Dante za puno teži prekršaj u finalu Lige prvaka nije dobio ni žuti.

Ali, Hrvatska nije Bayern, Mandžukić mora biti oprezniji. Trenutak dekoncentracije mogao ga je od junaka pretvoriti u tragičara utakmice. No, Hrvatska je ipak za klasu bolja od Islanda kojem ni igrač više nije bio dovoljan da stvori neku konkretniju šansu. Međutim, sreća u nesreći je bila što se isključenje dogodilo u trenutku dok je Hrvatska vodila. Islanđani su s golom manjka na semaforu morali napasti, a kad moraju napadati, dolazi do izražaja hrvatska tehnička superiornost.

Što kažete na plasman Vatrenih u Brazil?

Ukupno glasova:

Velika partija Matea Kovačića

Kompletna momčad odigrala je na visokoj razini, ali treba izdvojiti mlađahnog Matea Kovačića koji je odigrao doista veliku partiju. Kovačić nakon ove utakmice definitivno postaje jedan od ključnih hrvatskih reprezentativaca za Svjetsko prvenstvo. Prilikom izlaska s terena doživio je ovacije maksimirskih tribina. Do idućeg ljeta Kovačić će još malo stasati, ojačati i stabilizirati se u Interu.

On je sadašnjost i budućnost hrvatske reprezentacije, Kovač će na njemu moći puno toga temeljiti. Vezni red s Modrićem, Rakitićem i Kovačićem podsjeća na opjevani trojac iz „brončane“ ere - Boban, Prosinečki i Asanović. Ako je Modrić Boban, Rakitić Asanović, onda je Kovačić Prosinečki. Nekim potezima i trkom neodoljivo podsjeća na Žutog.

Novi magični trokut

U svakom slučaju rođen je novi magični trokut koji će biti kralježnica hrvatske momčadi u Brazilu. Kad njima pridodate Mandžukića, Srnu, Olića, Eduarda, Perišića i ostale, pitamo se je li neumjesno zapitati se može li ova generacija ponoviti uspjeh ili se barem približiti rezultatu originalnih „vatrenih“ iz Francuske?

Slažemo se da ne treba sada od pobjede nad Islandom raditi cirkus, ali ako Hrvatska dosegne formu s prošlog Eura, kada je sjajno parirala Španjolskoj i Italiji, te još doda malo plemenitosti i fizike, a ima kandidata (Kovačić, Rebić, Perišić…), možda bi Kovač sa svojim pulenima u Brazilu mogao ispisati nove slavne stranice hrvatskog nogometa.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite GOL.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider