Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Devet puta prvaci

Prvi iza Bayerna, a ispred (obje) Borussije: Veliki povratak kluba slavne prošlosti

U Njemačkoj se iznova miješaju karte – za ostanak strepe zvučna imena, a vratio se klub s respektabilnom zbirkom trofeja.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predstojećeg vikenda u Njemačkoj se, i u prvoj i u drugoj Bundesligi, igra posljednje kolo. Kad su u pitanju klubovi koji će napustiti društvo najboljih i oni koji će se tamo vratiti, više-manje sve je jasno.

Köln seli među drugoligaše, a vrlo vjerojatno će mu se pridružiti i HSV, dok će Wolfsburg priliku za ostanak potražiti u razigravanju s trećeplasiranim drugoligašem.

Povratak u Bundesligu i prije ovog vikenda bila je osigurala Fortuna Düsseldorf, a pobjedom na gostovanju kod Sandhausena (0:2) priključio im se i Nürnberg, klub specifičan po tome što ima ogroman nesrazmjer između slavne (davne) prošlosti i ni blizu uspješne sadašnjosti.

Deveterostruki prvaci, ali...

Nakon četiri godine Nürnberg je izborio povratak u Bundesligu postavši neuhvatljiv za trećeplasirani Holstein Kiel (koji je osigurao treću poziciju i razigravanje za plasman u Bundesligu).

U njemačkim okvirima, Nurnberg je veliki klub. Devet puta bili su prvaci, više naslova od njih ima samo Bayern (28), a zanimljivo je kako im u leđa gledaju i Borussia Dortmund (8 titula) i Schalke (7), ali i klubovi poput HSV-a i Borussije Monchengladbach koji su svojedobno osvajali neke od eurokupova.

Međutim, kad se priča o tih Nürnbergovih devet naslova prvaka, "kvaka" je u tome što je posljednji osvojen prije punih 50 godina, daleke 1968. Period od 1920. kada su prvi put bili prvaci Njemačke pa do te 1968. bio je vrijeme u kojem su osim devet titula i triput završili drugoplasirani, a i tri od četiri osvojena Kupa koja imaju datiraju iz tog razdoblja (posljednji je osvojen 2007. kada su u finalu pobijedili tadašnjeg prvaka Stuttgart).

Rekorderi po broju ispadanja iz Bundeslige

Posljednjih 20-ak godina nikako se nisu uspijevali ustaliti u društvu najboljih. Kad bi i izdržali po dvije-tri sezone, dogodio bi im se pad u niži rang i onda opća mobilizacija za povratak. Njemački su rekorderi po broju ispadanja iz Bundeslige s čak osam puta u klupskoj povijesti.

Poslije raznih eksperimenata s trenerskim rješenjima prošle godine dali su priliku Marcelu Kolleru, treneru koji je u tom trenutku bio na čelu stručnog stožera njihove druge momčadi. Pred njega je stavljen imperativ povratka u Bundesligu i uspio je te će ih sigurno i povesti u eliti.

Pije toga će se sigurn dogoditi veliki remont svlačionice jer za boj s najboljima trebat će im pojačanja kako se ne bi dogodilo ono što pod svaku cijenu žele izbjeći.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider