Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
a evo i zašto

Kreće okršaj trenerskih titana: Dugo se jedno prvenstvo nije toliko čekalo

U subotu ljubitelji Premierlige dolaze na svoje, kreće možda najluđa sezona.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Teško je unaprijed reći kakva će ovo sezona Premierlige biti, ali definitivno će biti luda u smislu nikad jačih trenerskih imena na klupi engleskih prvoligaša. Dok Real Madrid i Barcelona još uvijek kupe vrhnje na tržištu igrača, gotovo sve najveće trenerske face sjedit će na klupama otočkih stadiona.

Ok, izuzet ćemo Carla Ancelottija na klupi Bayerna, Diega Simeonea i definitivno moramo spomenuti Luisa Enriquea zbog dvije dvostruke krune u Španjolskoj i jedne Lige prvaka u svega dvije godine, ali prva liga trenera igra se u Engleskoj.

Manchester gori. Jose Mourinho mesija je crvene strane, Pep Guardiola plave strane grada. Nakon njihovih epskih bitaka u El Clasicu rivalstvo seli u jedan grad i vidjet ćemo za koga će Manchester biti premali. Arsene Wenger odrađuje možda i posljednju sezonu u Arsenalu, iako se čini kako će ostati zauvijek, Jurgen Klopp ulazi u svoju prvu sezonu 'njegovog' Liverpoola, a Antonio Conte je preuzeo Chelsea kao jedan od najpopularnijih trenera današnjice.

Ranieri i Pochettino opet u sjeni - nezasluženo

To je neki prvi red trenerskih klasa iako smo možda nepravedno izbacili Claudija Ranierija, čovjeka koji nikad nije ništa osvojio i onda je učinio nemoguće prošle sezone i s malim Leicesterom pokorio najbogatiju ligu svijeta. Njemu možemo pridodati Mauricija Pochettina, glavnog konkurenta za naslov prošle godine čija je momčad posustala na kraju i dopustila omraženom gradskom rivalu Arsenalu da ih čak i prestigne.

Osim aktualnog prvaka i Tottenhama, tu je i West Ham koji se može pohvaliti trenerom za kojim se diže prašina. Slaven Bilić prošle je sezone bio ubojica velikana i malo tko se može pohvaliti da je pobijedio u istoj sezoni veličine poput Mourinha, Wengera, Kloppa, ali i Rodgersa, Pochettina, Martineza itd…

U ovaj drugi red spada i Ronald Koeman koji je nakon dvije godine u Southamptonu preuzeo Everton. Tu je i Mourinhov pomoćnik iz Reala Aitor Karanka koji je uveo Middlesbrough u elitu, pa Walter Mazzarri koji je na klupi Watforda, još jedan Talijan Francesco Guidolin vodi Swansea, David Moyes preuzeo je Sunderland, a 38-godišnji Eddie Howe iz Bournemoutha trebao bi biti budućnost engleske struke.

Ovo nije lov na Lisice, već svojevrsni početak nove ere

Prošle je sezone Leicesterova kruna nekako resetirala odnos snaga u Premierligi i nitko od najvećih nije aktualni prvak. Taj je senzacionalni uspjeh malog kluba na neki način novi početak engleske elitne lige koji će obilježiti upravo navedena trenerska krema.

Posebna je tu priča Jose Mourinho i 'njegov' Manchester United. Kako to čudno zvuči njegov Man United, jer donedavno se kleo u njegov Chelsea, klub u kojem je htio u svom drugom mandatu ostati deset godina. No, katastrofalna prošla sezona nije ga spasila druge cipele Romana Abramoviča čak i nakon trećeg naslova kojeg je donio na Stamford Bridge.

'Neprijatelja' je napretek. Wenger mu je bio omiljen, a sad su tu i Guardiola u gradskom rivalu, ali i Conte kao njegov nasljednik. A svi znamo koliko Mourinho voli nasljednike i usporedbe. Zabava je zagarantirana jer on jednostavno ne može držati jezik za zubima i ne voli kad su svjetla pozornice uperena negdje drugdje.

Manchester je metropola, a ne London

Mourinho je doveo Zlatana Ibrahimovića i Henrikha Mkhitaryana, a onda je sijevnuo i najveći transfer u povijesti nogometa. Kupio je i Paula Pogbu čime je vjerojatno zaslužio i status prvog favorita. Svi znamo za njegovu drugu sezonu, ali trenutno ni jedan klub nema roster jači od Man Uniteda kojeg će predvoditi Ibra, Pogba, Rooney, de Gea i ostale velike svjetske zvijezde.

U nešto nepovoljnijem je položaju Pep Guardiola u Manchester Cityju. Za razliku od Mourinha on nije radio u engleskom nogometu, a njegova težnja za savršenstvom i posebnim napadačkim stilom zahtjeva vrijeme. Sigurno da je teže novu momčad uigrati za napadački stil nego primjerice kontraški, kakav gaji njegov suparnik iz drugog dijela grada.

Guardiola je uložio u budućnost kupovinom najskupljeg stopera u povijesti Johna Stonesa. Uzeo je, doduše ozlijeđenog, Gundogana kao novog režisera, Nolita kao džokera te mlade buduće zvijezde Sanea i Gabriela Jesusa koji pak stiže tek na zimu.

Vjeruje se Conteovom Chelseaju

I dok se mnogi u prognozama ne mogu odlučiti koji je od dva Manchestera prvi favorit u novoj sezoni, na treće mjesto svi stavljaju Chelsea. Antonio Conte omiljeni je trener, još više nego što je s valjda nikad na papiru slabijom Italijom oduševljavao na Euru, dok ih nije izbacila Njemačka.

Conte je uzeo 'presretača' kojeg su baš svi htjeli – N'Gola Kantea i jedne od glavnih napadačkih lovina - Michyja Batshuayija. Očekivalo se možda više, ali ne zaboravimo da prijelazni rok još traje. Odlazak Diega Coste i Romelua Lukakua visi u zraku tako da će tu biti još svega.

Treba li se čuditi što je Arsenalu namijenjeno omiljeno mu četvrto mjesto? Čak i ako znamo da je prošle bio drugoplasirani. No, nekako svi ionako misle da su bili četvrti. Wenger je opet na udaru jer nije uspio nikog dovesti osim Xhake. Higuain je otišao u Juventus i sad slijedi potraga za planom B, ako uopće postoji.

Ako ne uspije, Alexis Sanchez bi mogao izmjenjivati mjesta s Giroudom u špici napada, a krilnu poziciju mogao bi pojačati Riyad Mahrez koji je jasno rekao čelnicima Leicestera da želi na Emirates. U Arsenal vjerojatno stiže Shkodran Mustafi, njemački branič kojeg će Valencia skupo naplatiti jer zna da su Wengeru ozlijeđeni Mertesacker, Gabriel i Koscielny.

Čeka se eksplozija Kloppovih Redsa, Spursi će biti još jači

Hoće li ovo biti sezona Jurgena Kloppa i Liverpoola? Imao je više od pola sezona da provjeri postojeći kadar i vidi tko može igrati njegov nogomet. Uzeo je Wijnalduma iz Newcastlea i Manea iz Southamptona koji bi trebali odgovarati tom malom ludilu koje vlada kada Redsi počnu naganjati suparnika po terenu. Dobro je to okusila Barca koje je nedavno ponižena pred 90 tisuća navijača na Wembleyju.

Opet se malo priča o Tottenhamu, a oni šute i rade. Pochettino je doveo zamjenu za Kanea kojeg sada može više odmarati tijekom sezone da ne pukne na kraju kao ovog proljeća. To je Vincent Janssen iz AZ-a koji je s 27 golova bio prvi strijelac nizozemske lige. Druga strateška kupovina je Victor Wanyama iz Southamptona, žestoki defanzivni vezni koji će u paru s Dierom razbiti većinu suparničkih napada.

Leicester je izgubio Kantea, ali je reagirao još i prije njegovog odlaska i doveo mu zamjenu Nampalysa Mendyja. Ima Ranieri već i zamjenu za Mahreza, koji je plan B bio i u slučaju da ode Vardy. To je brzonogi Ahmed Musa, veliko pojačanje za Lisice iz CSKA Moskve.

Bilićev West Ham iza elite

I sad bi tu negdje trebao doći West Ham United našeg Slavena Bilića. Tek na osmo ili deveto mjesto, što mu predviđa većina prognoza. Usprkos novom stadionu, koji označava i njihovu novu eru, te željama vlasnika Hammersa, u ovakvoj konkurenciji hrvatski stručnjak ne bi trebao imati previše pritiska jer ulazak u neki Top 6 bi bio senzacionalni uspjeh.

Ostao je Payet, stigao je besplatno odlični Sofiane Feghouli iz Valencije, pa André Ayew iz Swanseaja, Gökhan Töre iz Bešiktaša te zamjena za ozlijeđenog Creswella Arthur Masuaku iz OLympiacosa. Nije loše iako je Bilić tražio špicu, a bilo bi dobro da nađe i neka bolja rješenja u obrani inače će West Ham opet biti momčad koja ide na gol više od protivnika unatoč igri na kontre.

Everton je u istom rangu s Čekićarima odnosno žele ove sezone s novim trenerom Koemanom napraviti ono što je Bilić radio prošle sezone. Kapetan Walesa i Swanseaja Ashley Williams zamijenio je Stonesa, Idrissa Gueye je pojačanje u sredini, a ovisi o odlasku Lukakua hoće li Koeman posegnuti za Bentekeom iz Liverpoola ili eventualno Bonyjem iz Cityja.

Southampton je Nizozemca zamijenio Francuzom Claudeom Puelom koji je doveo Redmonda iz Norwicha i mladog Danca Pierre-Emile Höjbjerga iz Bayerna. Nije baš impresivno s obzirom na odlaske Pellea, Wanyame i Manea.

Stoke City, Crystal Palace i ostali definitivno su ekipe kod kojih nitko u ligi nema osigurane bodove i to je jedan od razloga zašto mnogi vole Premierligu, najbogatiju, najizjednačeniju i sigurno najneizvjesniju u Europi.

Subota

13.30 Hull City - Leicester City

16.00 Burnley - Swansea City

16.00 Everton - Tottenham

16.00 Middlesbrough - Stoke City

16.00 Southampton - Watford

18.30 Manchester City - Sunderland

Nedjelja

14.30 Bournemouth - Manchester United

17.00 Arsenal - Liverpool

Ponedjeljak

21.00 Chelsea  - West Ham United

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider