Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Odgovor na kritike

Žestoke polemike: Predsjednik FIFA-e i legendarni centarfor odbrusili srditom Modriću

Predsjednik FIFA-e Gianni Infatino i legendarni centarfor Marco van Basten odgovorili su na kritike o uvođenju video tehnologije u nogomet.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino odgovorio je na kritike na račun uvođenja video tehnologije u nogomet.

Tehnologija je u nogomet prvi put uvedena na Svjetskom klupskom prvenstvu u Japanu, a među najžešćim kritičarima tehnoloških noviteta bio je veznjak Real Madrida i hrvatske reprezentacije Luka Modrić.

„Bilo je konfuzije, to je činjenica, no siguran sam da će Modrić promijeniti mišljenje kada mu pregled snimke koji traje 30 sekundi donese pobjedu“, izjavio je Infantino.

„Video se po prvi put koristio izravno u natjecateljskoj utakmici, ali on se na ovaj ili onaj način koristi već 50 godina. Primili smo puno kritika, ali morali smo jednom početi. I ja sam skeptičan, ali ako ne probamo, ne znamo kako će djelovati. Testirali smo to u prijateljskim utakmicama, no natjecateljske su ipak nešto drugo“, objašnjava Infantino.

„Još uvijek smo u testnoj fazi, još uvijek učimo i popravljamo nedostatke, provjeravamo kako će sve skupa utjecati na suđenje i nogomet općenito. Vjerujem kako ćemo uskoro postići vrlo dobre rezultate i uvidjeti sve prednosti tehnoloških noviteta“, nada se Infatino i dodaje:

„Odučili smo se uvesti tehnologiju jer je posljednjih godina bilo puno kritike na račun nekih sudačkih pogrešaka. Mislim da će sve ispasti dobro, vidite da nema puno prekidanja igra.“

Svoje mišljenje o cijeloj priči ponudio i član sportskog odsjeka FIFA-e Marco van Basten, slavni nizozemski napadač.
„Tehnička opremljenost sudaca mnogo je bolja nego u moje vrijeme. Najvažnije je da im odluke budu ispravne i pravovremene. Pogriješili su kod prve procjene, jedanaesterac je bio za Kashimu, ali nisu vidjeli zaleđe. No, donijeli su ispravnu odluku kod Ronaldova gola. Sustav se mora poboljšati i nema sumnje da hoće. Prije svega mora se skratiti vrijeme donošenja odluke, sve mora biti brže“, kaže Van Basten koji se također osvrnuo na Modrićevu kritku.

„I ja sam bio zbunjen kod gola Ronalda jer došlo do pogreške u komunikaciji. Razumijem Modrića, ali napredovat ćemo, siguran sam u to.“

Massimo Busacca, šef FIFA-ine sudačke komisije, smatra kako će video tehnologija na koncu pomoći sucima da znatno smanje pogreške kod ključnih situacija, ali isto tako je svjestan da će i dalje sve ostati na odluci čovjeka, tako da su pogreške uvijek moguće.

„Žale se da nam treba previše vremena? Pa i nogometaši se svako malo valjaju po travnjaku. Zar se tako ne troši vrijeme?“ retorički je odgovorio bivši švicarski sudac dodajući da sustav nije savršen i da ga treba još unaprijediti.

Infantino se nada da će sustav biti u primjeni na sljedećem Svjetskom prvenstvu.
„Ako rezultati budu pozitivni, proširit ćemo ga na sva natjecanja. Video će se koristiti samo kod provjere golova, jedanaesteraca i crvenih kartona. Na taj način sačuvat ćemo identitet igre kakvu poznajemo.“

Predsjednik FIFA usput se dotakao i njegova prijedloga o proširenju Svjetskog prvenstva na 48 reprezentacija.
„Nisam za to da se povećava broj utakmica, to mora ostati isto. Osluškujemo što kažu nacionalni savezi, volio bih da proširimo natjecanje, ali u sljedeća dva ostat će u istim gabaritima.“

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider