Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Legendarna izjava

Povijest se ponavlja: Nema Zidanea, nema motora, ali novi sjaj na Bentleyju je tu...

Florentino Perez je čovjek koji je zagrnuo bogatstvo građevinom. No, svojim postupcima otkriva kako je rijetko pojeo ''gablec'' s društvom sa skele...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

''Neće nam nedostajati Makelele. Njegova tehnika je prosječna, nedostaje mu brzine i vještine, 90 posto njegovih lopti idu u stranu ili iza'', zauzeo je štit svom egu Florentino Perez u ljeto 2003. godine.

Ramos 'spustio' Ronaldu zbog kritiziranja politike Reala

Novi udarac za Real Madrid: Ancelotti u problemima

Claude Makelele bio je tada smatran ponajboljim svjetskim defenzivnim veznjakom. Kralježnicom Realove igre i čovjekom koji je Zidaneu ''počistio pozornicu'' prije nego je mađioničar krenuo vaditi trikove iz kopački. Radio je to bolje nego bilo tko dugo godina. Bio je u Realu četiri sezone, u kojima je osvojio sedam trofeja. No, u klubu to nisu cijenili na adekvatan način. Prevedeno, na računu su brojke ''prvog u mjesecu'' bile skromnije od gotovo svih u svlačionici. Perez ugovor nije htio obnoviti, ni njemu ni Vicenteu Del Bosqueu.

Perez ih nije volio

Obojica su napustili momčad kao prvaci Španjolske. U isto ljeto dvije velike lovine bile su Patrick Vieira i Ronaldinho. Prvom, kojeg je Real itekako želio i trebao, Perez nije želio dati plaću u gornjem platežnom rangu svlačionice jer ''on je defenzivac''. Drugom je možda i želio dati pare ali – ''bio je ružan''. Saznat će se to kasnije iz hodnika Santiago Bernabeua. Odnosno da se opere rečenica u bijelim rukavicama – možda ne dovoljno 'galaktičnih' crta lica za Perezov plan.

No, znamo tko je tog ljeta bio dovoljno – sve. Spice boy. Na Bernabeuu je na potpis ugovora u nebesko plavom odijelu došao David Beckham. Čovjek koji je godinama do tada igrao desno krilo u Manchester Unitedu. Mjesto koje je tada u Realu zauzimao Luis Figo. Prevedeno, ''Davide ili na beka ili mu izmislite nešto''. Izmišljeno mu je mjesto u sredini terena koje je Englez pokrivao, ali nije ''to bilo to''.

Rezultat? Prvi sljedeći trofej nakon ljeta 2003. Real je osvojio za četiri godine! Za najvećeg nogometnog 'narkomana', užasna apstinencija. Galakticosi su plijenili ljepotom igre, ali ne i trofejima. Počeo se proklinjati dan kada se prodao Makelele i kada se umjesto neglamuroznog brka Del Bosquea na klupi pojavio markantni Carlos Queiroz.

Legendarna rečenica Zizoua

Provukao je tada i Zizou rečenicu - ''Dobili smo novi zlatni sjaj na Bentleyju, ali izgubili smo motor'', motor je naravno bio Makelele. Ovoga ljeta Florentino je, čini se, opet odveo Bentley na farbanje.
Angel Di Maria nije Makelele. Ne igraju istu poziciju, ali imali su isti problem s Perezom. I istu zajedničku poveznicu s trenerom – željeli su ih zadržati. Na slična vrata kao i Del Bosque, u tišini, izašao je i Xabi Alonso. Dva igrača kojima je (pogotovo Di Mariji) ostalo još puno dobrih utakmica u nogama.

Stigle su dvije top klase (Kroos i James), ali različitog profila od Alonsa i Di Marije. Obojica ofenzivniji, James i manje pokretljiv od Di Marije. Zlatna kopačka, po svim nepisanim nogometnim pravilima, ne smije na klupu kao ni ponajbolji igrač svjetskih prvaka. Navijačima za prste polizati, a Ancelotiju koji je imao uhodan stroj za sada - problem. Dojučerašnji standardni igrači nisu se najbolje rastali s klubom, početak sezone nije donio naročito dobro Realu.

S jedne strane, ne mora ništa značiti, ali Florentino je opet pokazao da njegova osobna antipatičnost prema nekim igračima odvede iste kroz vrata najtrofejnijeg kluba svih vremena, koliki god pobjednici bili. Samo da kroz ta vrata kao i u ljeto 2003. Di Marija i Alonso nisu odnijeli trofeje u neke nove svlačionce...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider