Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Apsolutni rekord

Povijesni pothvat Barcelone: Nitko nikad kao oni na Svjetskom prvenstvu

Pozornost svjetske javnosti sve se detaljnije okreće prema Rusiji i predstojećem Svjetskom prvenstvu.

Barcelona je prepuna reprezentativaca (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Panama i Island jedine su dvije reprezentacije kojima će Svjetsko prvenstvo u Rusiji biti prvo ikad na kojem će nastupiti. To su ujedno i dvije najmanje države na Mundijalu, s tim da je Island, s 350 tisuća stanovnika, najmanja.

Po pitanju renkinga, Njemačka će u Rusiju stići s pole-pozicije, dok je Saudijska Arabija najslabije rangirana reprezentacija. Zanimljivo, domaćini Rusi su tek za jednu stepenicu bolji - dakle, 66. Naši Vatreni su ipak više prema vrhu, na poziciji broj 18.

A sada nekoliko zanimljivih detalja po pitanju nogometaša.

Debeli Panamac

Najstariji igrač cijelog prvenstva bit će egipatski vratar i kapetan Essam El-Hadary rođen davne 1973. To znači da već sada ima nevjerojatnih 45 i pol godina. Potpuno logično, time će postati i rekorder svih svjetskih prvenstava što je do sada držao njegov kolega po poziciji, legendarni Faryd Mondragon koji je s 43 godine branio mrežu svoje Kolumbije na prošlom Mundijalu. Najmlađi je 19-godišnji Australac Daniel Arzani.

A Hrvatska pak ima najvišeg pojedinca. Radi se o našem Lovri Kaliniću koji se proteže sve do košarkaških dva metra i jedan centimetar, a na drugoj strani ljestvice su Shaqiri, Quintero i Al-Shehri čija je visina svega 165 centimetara.

A imamo podatak i o najdebljem reprezentativcu. Ta laskava titula pripala je Romanu Torresu iz Paname, za kojeg se veže pomalo i nevjerojatna vijest da teži čak 99 kilograma.

Barca, City pa Real

Po pitanju klubova valja istaknuti povijesni pothvat Barcelone. Naime, katalonski div je prvi klub koji ima jednog igrača u svakoj od skupina, što se do sada još nikada nije dogodilo. Ukupno ih ima 16, koliko i Manchester City, a treći najzastupljeniji klub je veliki Real Madrid.

Barcelona je prepuna reprezentativaca (Foto: AFP) Barcelona je prepuna reprezentativaca (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Inače, u Rusiji će ukupno biti 736 nogometaša, a njih 200 već su bili barem na jednom Svjetskom prvenstvu, što znači da ćemo imati čak 536 debitanata.

Posebna priča je legendarni Meksikanac Rafael Marquez kojem će ovo biti peti Mundijal. Time ulazi u itekako ekskluzivno društvo samo trojice kojima je to uspjelo: velikanima Buffonu, Matthausu i Carbajalu.

Efikasna Francuska '98.

I za kraj pregled prosjeka postignutih golova: od uvođenja formata s 32 momčadi i 64 utakmice, najefikasnija je bila Francuska '98, te Brazil prije četiri godine, dok je najmanje pogodaka palo u Njemačkoj i Južnoj Africi.

Nadamo se da će nam Rusija biti još efikasnija, a kamo sreće da se nakon 2 desetljeća ponovi i Vatrena rapsodija...
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider