Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Postava i taktika

Kramariću i Rakitiću pozicije oko kojih se lome koplja: Treba li zgaziti Grke ili igrati na 1:0?

Brozović ulazi umjesto Badelja, ali prema svemu sudeći neće igrati na njegovoj poziciji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Došao je i taj dan, zastor se diže, vrijeme je za konačni obračun. Hrvatska će večeras dočekati Grčku pred prepunim maksimirskim tribinama. Kako će se igrati i što možemo očekivati? Zlatko Dalić još je u utorak navečer donio konačnu odluku o postavi i taktičkom rasporedu. Jedina dva upitnika bila su tko će zamijeniti Milana Badelja i hoće li Mario Mandžukić biti spreman za utakmicu.

Izbornik je prelomio da umjesto Badelja u vatru ubaci Marcela Brozovića, a Mandžukić je dao signal da će biti spreman. Brozović ulazi umjesto Badelja, ali prema svemu sudeći neće igrati na njegovoj poziciji. Čini se da je izbornik odlučio Brozovića postaviti iza leđa isturenog napadača, a da će Badeljovu ulogu preuzeti Ivan Rakitić i donekle Luka Modrić. Njih dvojica igrat će u paru zadnjih veznih, s tim što će Rakitić više misliti o defenzivnim, a Modrić će ofenzivnim zadacima. Njih dvojica trebali bi se nadopunjavati i po potrebi mijenjati pozicije, a u fazi obrane trebao bi im pomagati neumorni Brozović, koji trkačkim sposobnostima može pokriti veći dio terena.

Rakitić na mjestu Badelja, Kramarić u špici

Drugo je ključno pitanje hoće li Mandžukić ili Andrej Kramarić zaigrati u vršku napada? Čini se da se izbornik odlučio za Kramarića. U Kijevu je to dobro funkcioniralo. Mandžukić je započeo utakmicu na mjestu centralnog napadača, a Kramarić na desnoj strani, no izbornik im je pred kraj prvog dijela zamijenio mjesta i ispostavilo se da je to bio pun pogodak. Štoviše, bio je to ključan taktički potez, potez koji je prelomio utakmicu na stranu Hrvatske.

Kramarić je postigao dva gola, a Mandžukić je odradio veliki posao na krilu i prema naprijed i prema nazad. To je recept koji nema potrebe mijenjati ako se ne ukaže potreba. Ako ovaj put ne bude išlo, Kramarić i Mandžukić u svakom trenutku mogu zamijeniti pozicije. Ostale su pozicije manje-više poznate. Čini se da je Dalić još prije nekoliko dana donio odluku da na mjestu lijevog postavi Ivana Strinića koji je duže vrijeme izbivao iz reprezentacije. Ante Čačić na toj je poziciji tijekom cijelih kvalifikacija forsirao često osporavanog i kritiziranog Josipa Pivarića, a Dalić je odlučio vratiti Strinića.

Kijev podigao moral

Desnu bočnu strnu držat će Šime Vrsaljko, stoperski par bit će Dejan Lovren i Domagoj Vida, na lijevom krilu ordinirat će Ivan Perišić, a na vratima će biti Danijel Subašić. I to je to, dakle sustav 4-2-3-1. Hrvatska je po svim parametrima veliki favorit, veliki je favorit i na kladionicama, no bila je i favorit kvalifikacijskoj skupini pa je na kraju Island završio na prvom mjestu. Najveći problem hrvatske reprezentacije, i to već godinama, jest taj što je sklona oscilacijama. Nikad se ne zna kako će Hrvatska odigrati, i kada igra s najjačima i kada igra s puno slabijima. Tako je bilo i u ovim kvalifikacijama. Stoga je lako opeći se u prognozama.

Nema sumnje da je Hrvatska jača od Grčke, i to poprilično, no isto tako treba biti oprezan u prognozama. Ukupni optimizam jača spoznaja da je Hrvatska dosad uvijek prolazila u doigravanju, i to čak četiri puta, ali i Grci u doigravanju imaju skor „dva od dva“. Pobjeda u Kijevu, koja je izborena u psihološki teškoj situaciji, podigla je moral Vatrenima i cijeloj naciji, a i dupke pun Maksimir nakon dugo vremena trebao bi im biti dodatni motiv da pruže maksimum i ostvare pozitivan rezultat. Tko god istrčao na maksimirski travnjak, Hrvatska će pojedinačno gledano biti kvalitetnija od Grčke. To bi se moralo vidjeti na terenu i reflektirati na konačnom rezultatu.

Jurnuti ili oprezno?

Ostaje otvorenim hoće li Vatreni od prve minute jurnuti po pobjedu, stisnuti Grke i pokušati postići rani pogodak ili će ipak igrati strpljivije i tražiti šansu mirnijim građenjem akcija? Teško je reći što je Dalić u tom smislu pripremio, ali pretpostavljamo da Hrvatska neće srljati jer za to nema ni potrebe. Možda će Vatreni na startu svom silom pritisnuti Grke, tako da im opipaju puls i pokušaju ih otvoriti ranim pogotkom, ali teško da će sveopći pritisak trajati duže vrijeme.

Možemo očekivati da će Hrvatska držati loptu, težiti posjedu i kombinatornom igrom pokušati što prije razbiti grčki blok. Zna se kako Grci igraju, zna se da su tradicionalno nezgodni Hrvatima, oni gotovo sve temelje na granitnoj obrani i brzim kontrama, a od te ideje sigurno neće odustati ni na Maksimiru. Njima je najbitnije da ne prime rani gol, pokušat će odvesti utakmicu u što neizvjesniju završnicu. U tom slučaju izgledi će im rasti, jer očekuju da će domaćin biti sve nervozniji i napetiji.

Pobjeda bez primljenog gola dobar rezultat

Hrvatska će napadati, ali ne smije ostavljati previše prostora Grcima za kontru. Znaju je odigrati i realizirati, u sredini imaju tehnički potkovanog Fortounisa koji je sposoban odigrati ubitačan zadnji pas, a u špicu spretnog strijelca Mitroglua, koji zna postići pogodak. Grci svoju igru ne temelje na individualnoj klasi, oni su klasična radna momčad koja do željenog rezultata može doći samo ako je cijela momčad na visokoj razini. Hrvatska je individualno puno jača, no u ovim kvalifikacijama često joj je nedostajala ta momčadska komponenta.

Ako Hrvatska podigne momčadsku igru, ako bude na tragu igre iz drugog poluvremena s Ukrajinom, onda će njezina individualna klasa lakše doći do izražaja i lakše će trijumfirati. Svaka pobjeda bez primljenog pogotka čini se dobrim rezultatom. Dakle, i 1:0 bio bi vrlo dobar rezultat koji bi Hrvatskoj u uzvratu otvorio mnoštvo taktičkih mogućnosti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider