Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hrvatska je favorit, ali...

Hrvatska "crna mačka": Vatreni 20 godina čekaju pobjedu protiv Grčke

Hrvatska je po igračima kvalitetnija momčad od Grčke, ali povijest nije na našoj strani.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Grčka nije favorit u utakmicama s Hrvatskom, ali oni su sve samo ne bezazlen protivnik. Prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija Hrvatska i Grčka igrat će u četvrtak od 20:45 na Maksimiru.

Vrijednosne brojke su debelo na strani Vatrenih: naša reprezentacija po Transfermarktu vrijedi čak 147 milijuna eura više od Grčke. Kada govorimo o pojedincima, Ivan Rakitić je najskuplji u redovima Vatrenih: prema Transfermarktu vrijedi 45 milijuna eura, dok je najskuplji grčki igrač Kostas Manolas iz Rome koji vrijedi 30 milujuna eura. Njega u prvoj utakmici neće biti zbog kršenja fair-playa u utakmici protiv Cipra.

Grčka nije briljirala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo iako nisu imali tešku skupinu. Ubilježili su pet pobjeda, četiri remija i jedan poraz protiv pobjednika skupine Belgije. Do samog kraja kvalifikacija borili su se za drugo mjesto s Bosnom i Hercegovinom. Hrvatska je pak u svojoj skupini ubilježila šest pobjeda, dva poraza i dva remija.

Pogledamo li unatrag kroz velika natjecanja, možemo reći da je Grčka u dvije godine prošla put od raja do pakla. u Brazilu 2014. igrali su osminu finala Svjetskog prvenstva, a onda su doživjeli debakl u kvalifikacijama za Euro 2016. pa ih nije bilo u Francuskoj.

Hrvatska je dugo čekala prolazak skupine na velikim natjecanjima. Prošle godine Vatrenima je to pošlo za rukom - u Francuskoj su stigli do osmine finala.

Kada gledamo međusobne susrete ne možemo biti zadovoljni. S Grcima smo igrali šest puta, a pobijedili smo ih prvi i posljednji put prije 20 godina u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1998. godine.

Grčka je protiv Vatrenih slavila dva puta. Treba napomenuti da Grci igraju dobro u gostima, a zanimljiv je podatak da su u kvalifikacijama u gostima posljednji put izgubili prije 762 dana. Zanimljivo je i da su posljednja dva Svjetska prvenstva izborili kroz dodatne kvalifikacije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider