Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Utakmica visokog rizika

Veliki otočki derbi pred vratima: Prvi ligaški susret nakon pet godina, policija na nogama!

Derbiji velikih gradskih rivala su često znali završiti nasilnim scenama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Derbi Birminghama između Aston Ville i Birmingham Cityja jedan je od najvećih engleskih derbija. Iako nije glamurozan poput nekih drugih derbija, tenzije na utakmicama dva velika gradska rivala su uvijek visoke i često su znale eskalirati u nasilje.

Zbog toga je domaćin Birmingham City, nakon konzultacija s policijom, odlučio preventivno reagirati i smanjiti kapacitet za jednu šestinu – s 30 000 na 25 000. Iako je utakmica na rasporedu tek u nedjelju 30. listopada, zbog čestih nereda u prijašnjim susretima pripreme za utakmicu su već počele.

Ovo je prvi ligaški susret velikih rivala nakon pet godina, s jednom bitnom razlikom – 2011. su oba kluba igrala u Premierligi, dok se sada nalaze u Championshipu, drugom rangu engleskog nogometa. Prvi je to drugoligaški susret ovih klubova nakon 1987. godine.

Posljednji veliki neredi su se dogodili 2010. na utakmici četvrtfinala Liga kupa, a stanje na i oko stadiona je tada opisano kao "ratna zona."

2002. godine se igrao prvi ligaški derbi nakon 15 godina, a on je obilježen neredima koji su izbili prije utakmice u večernjem terminu. Nakon tog incidenta policija inzistira da se utakmice igraju u nedjelju u podne kako se navijači ne bi mogli opijati prije utakmice.

Aston Villa je uspješnija u derbijima s 52 pobjede prema 38 Birminghamovih, dok je 29 utakmica završeno remijem. Birmingham ima dobru priliku poboljšati statistiku budući da je na tablici šesti, dok je Aston Villa, koja je trenutno bez trenera, tek 19. od 24 momčadi.

Nekadašnji europski prvak prolazi kroz teško razdoblje. Nakon ispadanja u drugu ligu su potrošili ogroman iznos na pojačanja, ali nisu postigli željeni efekt i prijeti im ispadanje u treću ligu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider