Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nema ih 'nigdje'

Spiskali 58 milijuna eura: Nekad prvaci Europe, danas tonu prema trećoj ligi

Veliki klub prije godinu dana zapao je u krizu kojoj se ne nazire kraj.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Agonija kroz koju prolazi Aston Villa nije završila niti ispadanjem iz Premierlige u niži rang - Championship.

Nakon sedam rundi u drugoligaškoj konkurenciji Villansi su katastrofalni, tek 17., sa svega jednom pobjedom, ostvarenom u drugom kolu protiv Rotherhama (3:0) na domaćem terenu.

Nastavak je to mizerne serije rezultata kluba koji ima ima slavnu povijest koja je daleko veća i u potpunom nesrazmjeru sa sadašnjošću.

Nekad rušili Bayern u finalu Kupa prvaka

Aston Villa je osnovana davne 1874., a u svoje 142 godine postojanja sedam puta je bila prvak, sedam puta osvojila Kup, pet puta Liga kup, a 1982. postala prvak Europe, nanizavši na putu do velikog trofeja islandski Valur, Dynamo Berlin, Dynamo Kijev, Anderlecht i u velikom finalu Bayern.

Umjesto skalpova europskih velikana, realnost Aston Ville su gubici bodova na domaćem terenu u zadnjim minutama od Nottinghama i Brentforda, što im se dogodilo u posljednjih pet dana.

Menadžer Roberto Di Matteo imat će težak zadatak kako bi ekspresno vratio Villu tamo gdje joj je i mjesto. Kao trener koji je s Chelseajem osvojio Ligu prvaka, Di Matteo je angažiran od strane čelnika kluba kako bi ublažio bijes navijača nakon očajne prošle sezone, tijekom koje su ostvarili svega tri pobjede u Premierligi.

Vrlo brzo poslije svog dolaska Di Matteo je krenuo pojačavati momčad, potrošivši ukupno 58.2 milijuna eura što je više nego neki europski velikani. Najviše je otišlo na dovođenje napadača Rossa McCormacka iz Fulhama (14.3) i Jonathana Kodjije (12.9) iz Bristol Cityja dok je na mjesto čelnog čovjeka obrane doveden James Chester iz West Bromwich Albiona za 9.3 milijuna eura.

Danas su bliže trećoj nego prvoj ligi

Stigli su i neki drugi igrači dok je na onima koje je Di Matteo prodao Aston Villa zaradila 18.85 milijuna eura. Osim toga, Villa je u lipnju ove godine, iako je lani bila posljednja, na ime TV-prava dobila gotovo 100 milijuna eura i definitivno se može reći da plivaju u novcu.

Jedino što pored toga može radovati navijače i simpatizere Villansa je činjenica da se u Championshipu igra 46 kola te da je pred njima još 39 utakmica odnosno 117 bodova na pladnju kako bi se makar dokopali šestog mjesta i onda krenuli u play-off za povratak.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider