Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novo miješanje karata

Pod krinkom jednakosti UEFA pogoduje bogatima: "Reorganizacija je samo priča"

UEFA je potvrdila promjene koje se odnose na Ligu Prvaka i Europsku ligu, a primjenjivat će se iduće četiri godine.

Ždrijeb Lige prvaka (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Legendarni termin utakmica Lige prvaka u 20:45 odlazi u povijest - igrat će se u 18:55 i 21:00. Bogate nogometne lige imat će više predstavnika, a onim siromašnijima poput naše, ulaz među elitu bit će teži nego prijašnjih godina.

Iako je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin na kongresu u Bratislavi pričao o jednakosti...

"Jedina razlika među igračima na terenu za nas je boja dresa. Ništa više. Mi ne pravimo nikakvu drugu razliku, bez obzira na podrijetlo, spol, religiju ili seksualnu orijentaciju. Nogomet je za sve, bilo gdje."

Samo šest mjesta kroz kvalifikacije

... u praksi baš i nije tako. Od iduće sezone izravno će Ligu prvaka izboriti 26 klubova. Uz pobjednika Lige prvaka i pobjednika Europske lige, šest klubova će stići kroz kvalifikacije, a povećan je broj mjesta za one najbogatije.

Izravno će u Ligu prvaka četiri prvoplasirane momčadi iz Španjolske, Engleske, Njemačke i Italije. Francuska i Rusija će poslati dvije prvoplasirane momčadi, a jedno izravno mjesto i dalje imaju prvaci nacionalnih prvenstava Portugala, Ukrajine, Belgije i Turske.

Gubitnici ove reorganizacije su prvaci 11. i 12. nacije s UEFA-ine ljestvice koeficijenata. Prošle sezone Turska i Švicarska imali su izravnog predstavnika, ali sada to neće biti slučaj s Češkom i Švicarskom koje su na tim mjestima. Među elitu izravno neće niti prvak Nizozemske. Svi će se oni probijati kroz kvalifikacije što znači i otežan put našem budućem prvaku, Dinamu.

"Šalje se poruka klubovima poput Steaue, Dinama ili Maribora"

"Iza UEFA-ine priče o reorganizaciji zapravo se krije želja za minimaliziranjem broja klubova iz njima neatraktivnih zemalja. Ovim novim miješanjem karata šalje se poruka klubovima poput Steaue, Dinama ili Maribora da nisu poželjni i atraktivni ni približno kao, primjerice, talijanski velikani Milan i Inter koji se godinama ne mogu približiti Ligi prvaka", smatra Marko Čeko, novinar portala GOL.hr.

Ove sezone prvaci koji zapnu u bilo kojoj fazi kvalifikacija za Ligu prvaka, imat će šansu za popravni ispit u kvalifikacijama za Europsku ligu. To je svojevrsna UEFA-ina kompenzacija prvacima država.

Promjene će biti i u Europskoj ligi. 17 momčadi izravno ulazi u skupine, deset momčadi se priključuje iz play-offa Lige prvaka i trećeg kvalifikacijskog kola, plus 21 kvalifikacijsko mjesto. Što to znači našim klubovima?

Hajduk i Osijek u nezavidnoj poziciji

"Bitno teži proboj do skupina, naročito za Hajduk i Osijek koji imaju dosta slabiji koeficijent od Rijeke i morat će izbaciti dva respektabilna suparnika. Primjerice, Hajduku se može dogoditi da prvo mora eliminirati šesti klub iz Njemačke, pa onda i šestoplasiranog iz Italije ili Španjolske kako bi se plasirao u skupine", istaknuo je Čeko.

Preliminarno kolo kvalifikacija za Ligu prvaka počinje usred Svjetskog prvenstva u Rusiji - 26. lipnja, a u Europskoj ligi dva dana kasnije.

Marko Čeko (Foto: GOL.hr) Marko Čeko (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider