Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Kek više nema alibi: Pet razloga zašto Rijeka ove sezone 'mora' srušiti Dinamo

Nakon 11. kola, poredak na vrhu ljestvice izgleda ovako: Rijeka 29, Osijek 24, Dinamo 23 i Hajduk 21.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kako god okrenuli i što god Matjaž Kek rekao, Rijeka je od ovog trenutka favorit prvenstva. Postoji barem pet razloga za ovu tvrdnju: Bodovna razlika, forma, kvaliteta momčadi, zrelost, iskustvo i organizacija kluba, trenera i momčadi, te motiv i samouvjerenost.

Pušnik: Rijeka igra najbolji nogomet u Hrvatskoj

Pet bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Osijek, odnosno šest u odnosu na aktualnog prvaka i realno još uvijek najvećeg konkurenta, Dinamo, nije puno, ali ni malo, posebice kada se uzmu u obzir trenutačne forme momčadi.

Dinamo više nije tako moćan

Rijeka u ovom dijelu sezone izgleda najbolje. Činjenica jest da je Rijeka i prošle sezone u 16. kolu imala četiri boda prednosti u odnosu na Dinamo, pa ih je prokockala do kraja jesenskog dijela sezone, a u nastavku sezone šutke je pala na Maksimiru i od tog poraza nije se uspjela oporaviti do kraja prvenstva.

No, čini se da je Dinamo tada još uvijek bio dosta moćniji i kvalitetniji. Ta kvalitativna razlika u međuvremenu se poprilično istopila, a može se pretpostaviti da su Kek i njegova momčad nešto naučili, da su iskusniji i spremniji za dugotrajnu bitku te da je Rijeka logistički još malo ojačala.

Rijeka konačno "odrasla"

Riječani trenutačno izgledaju samouvjerenije i sigurnije nego ikad. Tom opipljivom pozitivnom naboju možda je najviše doprinijela visoka pobjeda nad Dinamo u 9. kolu. Kao da su Riječani konačno shvatili da se nemaju razloga bojati Zagrepčana i da su u najmanju ruku njima kvalitativno ravnopravni, a odličnom partijom na Rujevici i klasičnim razbijanjem „modre vojske" pokazali su da su u ovom trenutku i dosta bolji.

E sad, u nogometu se dosta toga može promijeniti u kratkom, a kamoli u dužem roku, sezona je još uvijek i mlada, puno je kola do kraja i sve je moguće do kraja, no ipak se čini da više ništa nije isto kao minulih godina.
Rijeka je kao klub pod vodstvom Damira Miškovića konačno stasala, može se pretpostaviti da je preboljela „dječje bolesti“, da je nešto naučila u prethodnim sezonama, odnosno da je sazrela i ima ideju i viziju kako se uhvatiti u koštac s Dinamom i na kraju odnijeti pobjedu.

Zimski rok bez prodaje

Pod tim se podrazumijeva i da u zimskom prijelaznom roku nikako ne bi smjela prodati najvažnije igrača. Ako Rijeka doista misli ozbiljno, morala bi barem sačuvati trenutačnu momčad, a ne bi bilo zgorega da dovede i poneko pojačanje, jer Dinamo će se vrlo vjerojatno pojačati i vjerojatno će u proljetnom dijelu sezone izgledati dosta bolje. Prednost „modrih“ je neprocjenjivo iskustvo višestrukog prvaka, ali „bijeli“ su gladniji i motiviraniji, logično je to zaključiti.

U razgovorima s nekim strujama bliskim riječkom klubu čuli smo razmišljanja kako Rijeci odgovara dizanje Osijeka, trećeg kluba, osim Rijeke i Hajduka, koji je spreman i odlučan pokazati zube „modrima“ i koji se neće samo tako predavati u dvobojima s Dinamom.

Ključ međusobne utakmice

Osijek je već iznenadio Dinamo na Maksimiru i otkinuo mu tri boda, a u sljedećem kolu gostuje na Rujevici, dok u 17. kolu dočekuje Dinamo u Gradskom vrtu. Ako i ne budu u realnoj bitci za naslov prvaka, što nikako ne treba iskuljučiti, Osijek i Hajduk mogli bi biti „remetilački faktori“, nagazne mine na kojima bi glavni favoriti mogli izgubiti važne bodove. Rijeka je za sada u tom krugu najbolja. Ključnim bi ipak mogli biti međusobni dvoboji. Ako Rijeka na Maksimiru ulovi barem jedan bod i na Rujevici opet sruši Dinamo, naslov prvaka mogao bi joj biti nadohvat ruke.

Treba imati u vidu da Dinamo u posljednjem kolu dočekuje Rijeku na Maksimiru. Lako se može dogoditi da upravo ta utakmica odlučuje o prvaku.
Daleko je do kraja, ali čini se kako ćemo gledati najuzbudljivije prvenstvo u posljednjih desetak i više godina.

Koliko će Rijeka ostati na vrhu HNL-a?

Ukupno glasova:



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider