Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Igra na 'sigurno'

Perfidno odgađanje: HNS čeka izbore da presudi Hajduku?

Bez velike medijske pompe prolazi još jedan tjedan u kojem HNS nije napravio ono što je morao.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Disciplinski sudac HNL-a Krešimir Vlajčević još uvijek nije donio odluku o prijavama nakon derbija Hajduk - Dinamo koji se igrao 19. rujna na Poljudu.

Riječ je o utakmici koja je završila bez golova, ali ne i bez kontroverzi. Sramotno suđenje Bruna Marića izazvalo je veliki revolt, kako Hajdukovih navijača tako i klupskih dužnosnika, pa su daruvarskog suca morali spašavati policija i zaštitari.

Nekoliko dana poslije derbija protiv Hajduka je pokrenut disciplinski postupak po prijavama sudaca i delegata utakmice zbog propusta u organizaciji utakmice, upotrebe velike količine pirotehničkih sredstava, neprimjerenog skandiranja i uvredljivog transparenta u gledalištu. Postupak je u pokrenut i protiv predsjednika Nadzornog odbora Ljube Pavasovića Viskovića, sportskog direktora Gorana Vučevića i oružara Mire Čolaka zbog vrijeđanja i prijetnji sucima utakmice.

U svom očitovanju koje je HNS od njih zatražio, s Poljuda su zatražili Vlajčevićevo izuzeće navodeći kako imaju saznanja da je 5. listopada 2009. zaprimio od GNK Dinamo značajnu pozajmicu što može utjecati na njegovu nepristranost u donošenju odluka u konkretnom slučaju. Apelirali su tada iz Hajduka da se od Dinama zatraži podatak o tome je li Vlajčević spomenutog datuma zaista pozajmio određenu svotu novca od kluba iz Maksimirske 128.

Bivši trener Lokomotive odbio Hajdukov zahtjev

Podrazumijeva se, u bilo kojoj uređenoj nogometnoj organizaciji Vlajčević ne bi mogao obnašati dužnost disciplinskog suca ukoliko je zaista posudio novac od jednog kluba. U tom slučaju bi istog trenutka morao podnijeti ostavku na svoju funkciju kako sve njegove buduće odluke ne bi bile iskompromitirane te kako bi organizacija čiji je član zadržala dignitet.

Pozajmica o kojoj je Hajduk u svom zahtjevu obavijestio javnost dogodila se, tvrde Splićani, prije više od šest godina, a u cijelom tom razdoblju upravo je Vlajčević bio čovjek koji je po prijavama sudaca i delegata utakmica odlučivao o kaznama Hajduku, Dinamu i svim ostalim klubovima u HNL-u. Koliko je mogao biti objektivan ako je primio novac od Dinama, procijenite sami.

Ne znamo je li i što Dinamo odgovorio HNS-u povodom Hajdukova apela, ali znamo da je Komisija za žalbe, kojom predsjeda Davor Blašković, inače bivši trener u mlađim uzrastima Lokomotive, odbila Hajdukov zahtjev za izuzećem.

Zašto Vlajčević šuti o teškim optužbama?

U nedavnom razgovoru za GOL.hr Vlajčević je na upit planira li se oglasiti kakvom službenom izjavom ili priopćenjem s obzirom da su optužbe koje dolaze iz Hajduka prilično ozbiljne nervozno odgovorio "nemam komentara i nemam izjavu", spustivši slušalicu.

Iako je od derbija utakmice prošlo gotovo mjesec i pol, odluka još uvijek nije donešena, a u svojim povremenim medijskim istupima kao glavne razloge za odugovlačenje navodio je Vlajčević proučavanje dopunskih izvješća koja je zatražio te kako nema potrebe za žurbom. Međutim, svo to vrijeme Vlajčević revno kažnjava sve klubove čiji navijači koriste pirotehniku i skandiraju protiv HNS-a. Odluka o kaznama za derbi pala je u drugi plan. Slučajno? Teško je u to povjerovati.

HDZ-ov 'ne talasajte' HNS-u

U ovoj državi, pa tako ni u HNS-u, ništa se ne događa slučajno. Približavaju se parlamentarni izbori (8. studenog) na kojima bi, više nego ikad dosad, značajnu ulogu mogao odigrati nogomet. U HDZ-u, stranci čijih 11 članova sjedi u Izvršnom odboru Hrvatskog nogometnog saveza i praktički daje legitimitet vladarima našeg nogometa da o svemu odlučuju (svaka iole važnija odluka donosi se jednoglasno), već su povukli neke poteze kako ne bi ostali bez priželjkivanih glasova. S izborne liste za devetu izbornu jedinicu maknuli su potpredsjednika HNS-a Antu Kulušića, a on je razočaran podnio ostavku na mjesto šefa Šibensko-kninske županije.

Istovremeno dok u HDZ-u miču Kulušića kako im ne bi naštetio, u krovnom tijelu HNS-a ostali su brojni njihovi članovi koji, jasno, priželjkuju pobjedu svoje stranke čime bi se nesumnjivo učvrstile njihove stolice. U tom smjeru treba razmatrati i opciju koja zvuči sve izvjesnije - da HNS i Vlajčević čekaju izbore kako bi, u slučaju eventualne pobjede HDZ-a, dobili vjetar u leđa za dodjelu drastične kazne Hajduku i njegovim funkcionerima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider