Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Zidane najveći krivac

Ovo je glavni uzrok velike krize Reala: Perez otvara vreću, poznate zimske mete

Real Madrid ušao je u sezonu ispod svih očekivanja, ali neki problemi mogli su se nazreti i prije početka sezone...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Florentino Perez nije zadovoljan onim što je vidio u Londonu, a još manje dosadašnjim tijekom sezone. Nije problem u jednom porazu, u ovom slučaju od Tottenhama, to i nije previše bitna utakmica, Real će bez problema proći u drugi krug Lige prvaka, koja se za najveće klubove raspliće u proljeće, a jesen se ionako uvijek odrađuje s manje-više pola gasa.

Problem je što Real ponavlja pogreške na početku sezone i nikako da podigne formu. Za Ligu prvaka ima vremena, no za prvenstvo baš i nema. Barcelona je pobjegla na osam bodova, ako Real još koji put „kiksa“ u sljedećih nekoliko kola, Katalonci bi mogli napraviti nedostižnu prednost, titula bi mogla biti izgubljena do Božića, a to je za Kraljeve ravno katastrofi.

Glavni problem slaba realizacija

Uz nesretan splet okolnosti, ozljede, očiglednu zasićenost i samodopadnost nekih Realovih zvijezda, malo nesreće i poneki sudački previd, protiv Tottenhama je, primjerice, priznat prvi gol koji je postignut iz očiglednog zaleđa, a drugi je pao posve slučajno nakon odbijanca, najveći problem Madriđana jest slaba realizacija. Real stvara šanse, ali ima očajan postotak realizacije.

Pisali smo i prije početka sezone i opet ponavljamo: Real je napravio neshvatljivu pogrešku prodavši Alvaru Moratu, jedinog pravog „killera“ u momčadi uz Cristiana Ronaldo, a nema ni golova Sergija Ramosa da izvuče situaciju. Međutim, Ramos je stoper, a ne centarfor i ne može ga se kriviti što ne zabija. Ponekad u Realu od njega previše očkuju.

Ključ je problema prodaja Morate, koji je prošlu sezonu uglavnom sjedio na klupi, ali svejedno je donio more bodova Realu. Da je ostao, Real bi možda opet izgubio od Tottenhama na Wembleyju, ali vjerojatno ne bi zaostajao za Barcom osam bodova. Morata bi već nešto zabio od silnih šansi koje su Kraljevi ispromašivali, u prvom redu Karim Benzema, što bi bilo dovoljno za četiri-pet bodova više na ljestvici.

I to bi već bila sasvim neka druga priča, zaostatak koji bi izgledao sasvim podnošljivo, atmosfera bi bila bolja, sigurno se ne bi pričalo o velikoj krizi kao što je to sada slučaj. U nogometu često sitnice dijele uspjeh od neuspjeha. U Realu to najbolje znaju, zato i čudi što su napravili takvu pogrešku i krenuli u sezonu samo s jednim pravim golgeterom. Zidane je držao stranu Benzemi smetnuvši s uma da on oduvijek ima problema s realizacijom, da je više paker nego klasična špica. Zidane je inzistirao na Benzemi, a Perez je popustio. 

Realove zimske mete

Iako sa zakašnjenjem, i Perez i Zidane dijagnosticirali su pogreške i svjesni su što im najviše nedostaje. Perez je već krenuo u akciju, a poraz u Londonu samo je učvrstio mišljenje da Kraljevi hitno moraju nabaviti još jednog napadača. Jasno, ne bilo kakvog, čak ni vrlo dobrog, Realu takav niti ne treba, njemu treba svjetska klasa, a do nje nije tako lako doći u zimskom prijelaznom roku. Perez jako dobro zna da je samo jedan način; mora se uhvatiti za novčanik i iskrcati desetke milijuna eura.

Robert Lewandowski, Timo Werner i Harry Kane i dalje su najveće želje, no oni će u zimu najvjerojatnije ostati nedostupni. Stoga Real paralelno radi na nekim drugim adresama. Španjolski mediji pišu da je opet aktivirana kombinacija s Kunom Aguerom, navodno se razmišlja i o Alexisu Sanchezu, međutim, to su također teško ostvarivi transferi. Teško da će Pep Guardiola pustiti probuđenog Aguera, iako se ljetos šaputalo da bi mogao otići, dok je veliko pitanje je li Sanchez pravo rješenje za Realove probleme?

U kombinaciji je navodno i povratak Mariana iz Lyona, koji je u francuski klub prešao uz klauzulu o mogućem reotkupu. Mariano je odlično krenuo u Lyonu, u deset ligaških utakmica postigao je osam golova, čime je pokazao da ga se Real olako riješio, posebice u svjetlu prodaje Morate i puštanja Jamesa Rodrigueza u Bayern. Perez zacijelo u talonu krije još neka rješenja, a kako ima još dosta vremena do početka zimskog prijelaznog roka, izvjesno je da će se u eteru izrotirati dosta imena. Vidjet ćemo što će se naposljetku dogoditi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider