Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Žestoke kritike

Stvorio najgori Bayern desetljeća: To što radi Ancelotti nema smisla!

Mini kriza Bayerna je bila dovoljna da se pojave prvi kritičari Carla Ancelottija.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bayern je obilježio ovo desetljeće njemačkog nogometa - već je godinama suvereni vladar Bundeslige i jedan od najuspješnijih klubova Lige prvaka. Uvjerljivo osvajanje prvenstva i minimalno polufinale Lige prvaka su u posljednjih nekoliko godina „još samo jedan dan u uredu“ za ponos Bavarske.

Ove sezone Bayern nije ni približno toliko dominantan – u prvenstvu je drugi iza novaka u ligi RB Leipziga. Uoči posljednjeg je kola Bayern bio u najlošijoj formi u ovom dijelu sezone od davne 2004. godine, a produljenja agonije ih je spasio Mats Hummels. U Ligi prvaka klub nije osvojio skupinu prvi put nakon sezone 2009./2010. kada je momčad vodio Louis van Gaal.

Doveden da osvoji Ligu prvaka, a zasad ima najgori rezultat u sedam godina

Nakon šokantnog poraza od Rostova Bayern je uoči zadnjeg kola ostao na nedostižnih šest bodova zaostatka za prvim Atleticom. Zahvaljujući tom porazu će imati lošiju poziciju uoči ždrijeba osmine finala Lige prvaka i mogli bi već u prvom krugu izvući nekog od kandidata za osvajanje najelitnijeg klupskog natjecanja.

Zanimljivo da je trener Carlo Ancelotti doveden upravo da bi ostvario ono što Pep Guardiola nije uspio, a to je osvajanje Lige Prvaka. Ancelotti nikad nije bio stručnjak za prvenstva – u karijeri ih je osvojio „samo“ tri. Talijanski stručnjak je majstor turnirskih natjecanja i rekorder je među trenerima s tri Lige prvaka u karijeri. S jakom generacijom Milana je, primjerice, osvojio dvije Lige prvaka i jedan Scudetto.

Tempiranje forme ili kraj dominacije?

Njegova se stolica još ne trese ponajviše jer prevladava uvjerenje da Ancelotti tempira formu za kraj sezoneMeđutim, mini kriza Bayerna je bila dovoljna da se pojave prvi kritičari njegova rada. Najglasniji među njima je legenda kluba Oliver Kahn koji je za njemački Sky, gdje je stručni komentator, bez dlake na jeziku kritizirao Ancelottijev rad.

„Evidentno je da Ancelottijevoj momčadi fali inspiracije u odnosu na Guardiolinu. Uvijek igraju u sistemu 4-3-3 od kojeg Ancelotti ne odustaje. Upitno je ima li smisla u današnjem nogometu uvijek igrati istom sistemu,“ rekao je Kahn koji kao problem vidi nedostatak kreativnosti i fleksibilnosti, a ne tempiranje forme.

„Možda bi bilo logičnije da je doveden trener koji će slijediti Guardioline ideje,“ dodaje legendarni golman koji Ancelottiju zamjera potpunu promjenu načina igre Bayerna.

Međutim, Ancelotti i njegovi igrači odlučno negiraju postojanje krize u Bayernu. Inzistiraju da se radi u privremenom nedostatku inspiracije i intenziteta u igri te da će biti pravi u kasno proljeće kada se odlučuje o trofejima. Tada će definitivno biti jasno je li trenutna slabija forma Bayerna dio Ancelottijeva dugoročnog plana ili Bayern jednostavno više nije dominantan kao nekad.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider