Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Bavarski stroj „trokira“

Pet razloga zašto je Bayern pao: Njemačka konačno ima pravu utrku za prvaka

Bayern na početku sezone nije dominantan kao prethodnih godina tako da bi utrka za prvaka Njemačke mogla biti puno zanimljivija...

„To je dobro za Bundesligu, to je cijeli svijet želio“, prokomentirao je Bayernov kapetan Philipp Lahm poraz (1:0) Bavaraca u derbiju s Borussijom Dortmund na Westfalenu u prošlom kolu Bundeslige.

Lahm je to izrekao u sarkastičnom tonu, još vruć nakon utakmice. Zvučao je prilično ogorčeno, ali u biti je rekao istinu. Kako stvari stoje, ove sezone Bundesliga mogla bi biti znatno zanimljivija, barem što se tiče utrke za naslov prvaka.

Bayern je nakon 39 kola i 425 dana predao vodeću poziciju u Bundesligi debitantu u elitnoj njemačkoj ligi RB Leipzigu, dok mu se trećeplasirana Borussia Dortmund približila na samo tri boda. Bayern je u dosadašnjih 11 kola skupio „samo“ 24 boda, što mu je najlošiji učinak u ovom dijelu sezone od 2010., kada je trener Bavaraca bio Louis van Gaal.

Bayern je u posljednje četiri sezone premoćno dolazio do titula prvaka pod vodstvom Yuppa Heynckesa i Pepa Guardiole i učinio Bundesligu potpuno predvidljivom i manje zanimljivom, da ne kažemo nezanimljivom.  U te četiri sezone može se reći da se do Božića već znalo tko je prvak, no ovaj put gotovo sigurno neće biti tako.

Što se dogodilo da je „bavarski stroj“ ove sezone počeo trokirati? Čini se da su razlozi višestruki, objektivne i subjektivne prirode, faktički i psihološki.

Promjena trenera

I prije sezone moglo se nazrijeti da se Bayern ovaj put neće tek tako prošetati do naslova. O tome smo i pisali. Prvi razlog je bio taj što nam se činilo da je Borussia Dortmund sastavila vrlo zanimljivu, kompetitivnu momčad koja bi se mogla upustiti u utrku s Bavarcima. Malo tko je mogao predvidjeti da će RB Leipzig tako dobro stajati na izmaku trećine sezone. Koliko god su svježa sjećanja na Leicester, koji nas je sve skupa još jednom podsjetio da su u nogometu čuda moguća, ipak smo mišljenja da Leipzig neće izdržati.

Možda griješimo, lako moguće, ali još uvijek smo mišljenja da Bayernovu „proljeću“ može odgovoriti samo Borussia Dortmund.

Treba imati u vidu da je došlo do promjene na klupi Bayerna. Umjesto Guardiole došao je podjednako slavni, je li i kvalitetom podjednak, to je već upitno, ali sigurno kvalitetni i uspješni stručnjak Carlo Ancelotti. Talijan je ipak drugačiji tip trenera i koliko god Bavarci bili premoćni u Njemačkoj, to je ipak nova situacija i moglo se očekivati da će mu trebati ponešto vremena da se prilagodi novoj sredini i posloži igru po svojoj volji.

Ozljede i upitni zadnji red

Značajnu ulogu u lošijim rezultatima Bayerna zacijelo igraju i brojne ozljede koje su pogodile momčad, no na slične probleme može se vaditi i Borussia.

Bayernu su u „der klassikeru“ nedostajali iznenadno ozlijeđeni Coman, Robben i Vidal, ali i Thomas Tuchel nije mogao računati na svojeg najboljeg igrača Reusa, pa Guerreira i Rodea, a od prije i na Bendera i Subotića.

Kako se i očekivalo Ancelotti je izveo momčad u formaciji 4-3-3. Prije utakmice pod upitnikom je bilo tko će igrati na lijevom krilu. Talijan je krenuo s Riberyjem. Kad je Francuz bio u postavi, Bayern je slavio u svih pet utakmica u Bundesligi ove sezone.

Plan Borussije na startu utakmice bio je jasan: pritisnuti zadnju liniju, po mnogima i inače najbolniju točku Bayerna bez obzira na dolazak Hummelsa, te ih natjerati da igraju dugim loptama. Ancelotti je odmah odgovorio transformacijom formacije u 4-4-2 ili 4-4-1-1, ali niz pojedinačnih pogrešaka rezultirao je pogotkom Aubameyanga koji se pokazao odlučujućim.

„Prvih 20-25 minuta Borussia je bila bolja, ali nakon toga, mi smo preuzeli konce igre. Igrali smo dobro, ali rezultat nije dobar“, prokomentirao je Ancelotti nakon utakmice. Iz njegovih riječi može se zaključiti da baš i nije kritičan ili samokritičan, iako su mnogi mišljenja da Bayern ni izbliza ne igra onako kako se to očekivalo.

Tempiranje forme za završnicu sezone

Neki će analitičari reći da Ancelotti ne radi dramu jer je poznat po tome što tempira formu za završnicu sezone, a Bayern u ovom trenutku i ne stoji tako loše, kako u domaćem prvenstvu tako i u Ligi prvaka.

Taj bi se zaključak činio sasvim logičnim da Ancelotti na klupi Reala nije gubio prvenstva u drugom dijelu sezone, dok je u prvom postavljao rekorde po broju uzastopnih pobjeda. U Bundesligi nema Barcelone, ali, kako rekosmo, Borussia je ove sezone složila prilično zanimljivu momčadi i na nju se mora računati.

Guardioli se prigovaralo da je preoštro kretao da bi u završnici padao pa možda Ancelotti ide suprotnim smjerom, jer je Liga prvaka Bayernu ipak prvi cilj. No, ne treba zaboraviti da je Ancelotti često znao podbaciti u prvenstvima. Osvojio ih je "samo" tri, a trenirao je dugi niz godina sve same velikane Juve, Milan, Chelsea, PSG i Real.

Povećana kompetitivnost ostatka lige i manjak motiva

Jedan od razloga zašto Bayern ne izgleda tako dominantno možda je i povećana kompetitivnost klubova ostatka lige. Čini se da su neke momčadi sazrjele u psihološkom smislu i Bayern više ne može računati na to da će se protivnici predavati i prije nego što njegovi igrači istrče na travnjak.

Isto tako je moguće da je došlo do zasićenja u redovima Bavaraca. Nećemo reći da nemaju motiva, ali da motiv nije na istoj razini, nije teško pretpostaviti. Osim toga, nekoć ključni igrači su već dobrano izraubani i više su po bolnicama nego na travnjaku.

Robben i Ribery „poderani“, Mueller izvan forme

Bayern je doveo dobre mlade igrače, Costa i Coman su odlični, ali još uvijek je veliko pitanje jesu li na razini već „poderanih“ majstora Riberyja i posebice Robbena. Njih dvojica ipak su, uz Muellera, bili ključni faktor svih Bayernovih uspjeha posljednjih godina. Osobni je dojam ovog autora da je Robben ipak najveća klasa šampionskog Bayerna još iz doba Heynckesa, a bez njega Bayern nikako nije ista momčad.

Kada se tomu doda da Mueller već duže vrijeme nije u staroj formi, onda dobijete trenutačnu situaciju i logičan rezultat poraza u dvama najvećim derbijima sezone, protiv Atletica u Ligi prvaka i sada protiv Borussije. Za sada situacija nije dramatična, daleko od toga, ali ako Bayern uskoro ne popravi formu, situacija bi se mogla opasno zakomplicirati na oba fronta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider