Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
velika gesta barce

Još mu se vrti od Cruyffova okreta: 'Smijem se s obitelji i dan danas'

Nogometni velikani odaju počast Johanu Cruyffu, a od svih je posebno u oko upala ona kojeg je legendarni Nizozemac na vrijeme svoje karijere najviše 'posramio'...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nogometni svijet se još uvijek oprašta od Johana Cruyffa (68), koji je preminuo jučer od raka pluća. Nakon što se vijest proširila svjetskim medijima, velikani poput Franza Beckenbauera, Bobbyja Charltona i bivšeg brazilskog napadač Romarija, iskazali su svoje žaljenje. Mnogi oplakuju gubitak nizozemskog velikana koji je svojim jedinstvenim potezima kao igrač i trener promijenio nogometnu igru.

"Johan mi je oduvijek bio idol. Gledao sam taj moćni Ajax 70-ih godina, bio ih je užitak pratiti, osvojili su tri europska naslova u nizu", rekao je njegov sunarodnjak Marco van Basten pa se prisjetio njihovog prvog susreta.

"Imao sam 15 godina. On se spuštao stepenicama, a ja sam išao gore. Želio sam mu stisnuti ruku i reći mu kako se zovem, ali nisam. Imao sam previše respekta za njega. Tek sada kad ga nema, shvaćam koliko je napravio za nogomet i Nizozemsku".

Umirovljeni bugarski napadač Hristo Stoičkov također je imao samo riječi hvale o Cruyffu.

"Potpuno sam slomljen. Napuštam Miami i odlazim u Barcelonu oprostiti se od čovjeka koji mi je toliko dao. Igrao sam za Barcu, osvojio Zlatnu loptu... bez njega to ne bi bilo moguće. Dao mi je priliku da igram u 'Dream Teamu'".

Putem kolumne za engleski Times oglasio se i bivši švedski branič Jan Olsson, koji je tijekom Svjetskog prvenstva 1974. godine postao Cruyffova 'žrtva'. Nizozemac mu je utakmici "prodao" sjajan "lažnjak", takozvani Cruyffov okret, a Olsson to nikako ne može zaboraviti.

"I dan danas se smijem s obitelji i prijateljima kako me okrenuo. Cruyff je bio gospodin na terenu s kojim nikada nisam razmijenio nijednu ružnu riječ", napisao je Šveđanin.

Osim nogometnih legendi, svoje poštovanje prema bivšem igraču i treneru pokazala je i Barcelona. Nakon što su čuli tragičnu vijesti, igrači, osoblje i pripadnici mlađih kategorija, okupili su se na terenu klupskog pomoćnog stadiona Mini Estadi gdje su održali minutu šutnje njemu u čast. Osim toga, Barcelonini će navijači 2. travnja prije utakmice protiv Real Madrida na tribinama Camp Noua napraviti mozaični prikaz Johana Cruyffa.

Njegovi sunarodnjaci također nisu zaboravili na njega pa je tako na jučerašnjoj prijateljskoj utakmici između Feyenoorda i Sparte Rotterdam utakmica prekinuta u 14. minuti kako bi se pljeskom pozdravili od legende nizozemskog nogometa koji je tijekom cijele karijere na dresu nosio broj 14. Isto je je planirano i za večerašnju prijateljsku utakmicu između Nizozemske i Francuske, potvrdio je to nizozemski nogometni savez.

Na kraju, amsterdamski gradonačelnik podržao je ideju da se Ajaxova Amsterdam Arena preimenuje u Cruyff Arenu nakon što je veliki broj ljudi putem društvenih mreža sugeriralo kako bi to bio najbolji potez.

"Pričao sam o tome s gradonačelnikom Eberhardom van der Laanom i došli smo do zaključka kako bi se to trebalo ostvariti" rekao je dogradonačelnik Amsterdama Eric van den Burg i zaključio:

"Mislim da imamo potporu stanovnika".

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider