Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Svijet ostao bez legende

Preminuo jedan od najvećih nogometaša u povijesti Johan Cruyff

"Johan Cruyff (68) preminuo je u miru u Barceloni, okružen članovima obitelji, nakon teške borbe s rakom", objavljeno je u četvrtak na službenoj internetskoj stranici jednog od najboljih nogometaša u povijesti i utjecajnog nogometnog trenera.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Legendarni nizozemski nogometaš i trener Johan Cruyff preminuo je u Barceloni u 68. godini života okružen svojom obitelji. Cruyff je, nažalost, izgubio tešku bitku s rakom pluća, a koji mu je dijagnosticiran u listopadu prošle godine kao posljedica višedesetljenog pušenja cigareta.

Čuveni Nizozemac nedavno je izjavio ''da se osjeća kao da vodi 2-0 u utakmici protiv raka pluća i kako je siguran u konačnu pobjedu''.

Johan Cruyff rođen je 25. travnja 1947. godine u Amsterdamu, a svoju je nogometnu karijeru započeo u Ajaxu. Triput je proglašavan za najboljeg europskog igrača (1971., 1973., 1974.). Kao igrač s Ajaxom je osvojio osam naslova prvaka Nizozemske i tri naslova prvaka Europe.

Nakon toga je prešao u Barcelonu za dva milijuna dolara, što je tada bila najveća odšteta u povijesti nogometa. Cruyff je u prvoj sezoni s Barcelonom osvojio naslov prvaka Španjolske, nakon što je katalonski klub 14 godina bio bez trijumfa u španjolskoj ligi. Nakon što je 1978. godine s Barcelonom osvojio španjolski Kup kralja, Cruyff je napustio Camp Nou kao igrač. S reprezentacijom Nizozemske igrao u finalu Svjetskog prvenstva 1974. godine.

Svoju igračku genijalnost Cruyff je pretočio i u trenerski rad. Kao trener s Ajaxom je osvojio dva naslova prvaka Nizozemske. Njegovo trenersko razdoblje na Barceloninoj klupi obilježeno je osvajanjem četiri uzastopna naslova prvaka Španjolske (1991. - 1994.) te trijumfima u Kupu kupova 1989. i prvim naslovom europskog prvaka u klupskoj povijesti, osvojenim 1992. godine na londonskom Wembleyju. Barcelona je u oba finala pobijedila talijansku Sampdoriju.

Cruyffa se smatra utemeljiteljem moderne Barcelone. Implementirao je nizozemski sustav igre kakav Barca igra i danas. Svijet sporta definitivno je ostao bez legende, čovjeka koji je svijetu pokazao kako se može igrati lijep i totalni nogomet.

Po odlasku u nogometnu mirovinu pokrenuo fondaciju kojom su financirani projekti izgradnje igrališta u mnogim siromašnijim državama svijeta. Njegovo ime nose sveučilišta u Amsterdamu, Groningenu i Tilburgu koja polaznicima nude mogućnost obrazovanja paralelno sa sportskom karijerom, a 2010. godine po Cruyffu je nazvan i jedan asteroid.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider