Nogomet
SPORTOVI
breaking news !: Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"
Nogomet
Velika šansa

"Nepoznati Hrvati" šokirali Europu: Sad će ih upamtiti! Osijek ujedinio Hrvatsku!

Pobjeda Osijeka nad PSV-om u Eindhovenu odjeknula je ne samo Hrvatskom i Nizozemskom nego i cijelom Europom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Šlag na tortu „velikog četvrtka“ hrvatskog nogometa i sporta ipak je pobjeda Osijeka u Eindhovenu protiv slavnog PSV-a. Hajduk je odigrao „nulu“ kod Brondbyja, Dinamo je pobijedio norveški Odds, hrvatska vaterpolska reprezentacija srušila je Srbiju i plasirala se u finale Svjetskog prvenstva, Rijeka je dan prije izborila remi u Salzburgu, pa se može pričati o velikom tjednu hrvatskog sporta, no ništa se od toga po senzacionalnosti i razini iznenađenja ne može mjeriti s pobjedom Osijeka na stadionu bivšeg europskog prvaka. Ajde da se i po gotovo svim pitanjima napaćenoj Slavoniji nešto lijepo dogodi!

Pobjeda Osijeka odjeknula je ne samo Hrvatskom i Nizozemskom nego i cijelom Europom. Gotovo da nema ozbiljnijeg europskog medija koji nije istaknuo pobjedu hrvatskog kluba. Primjerice, poznata madridska Marca u naslov izvještaja s utakmica pretkola Europske lige stavila je: PSV doživio krah protiv Osijeka.

PSV možda nije na razini od prije desetak godina, da ne idemo do 80-ih kada je imao jednu najjačih momčadi u Europi, ali još uvijek se radi o klubu čiji je proračun barem dvostruko veći od svih klubova Prve HNL zajedno.

Osijek šokirao Europu

Kakvo je iznenađenje Osijek napravio, dovoljno govore koeficijenti na domaćim i svjetskim kladionicama koji su dosezali do 15.00. Čak je i skromni norveški Odds po koeficijentima bio manji autsajder na Maksimiru protiv Dinama. Veliku senzaciju možda najslikovitije dočarava šokiranost nizozemskih medija i navijača nizozemskog velikana, koji su nakon utakmice osuli žestoku paljbu po svojem klubu nazivajući taj poraz „velikom sramotom“.

Blijeda i zbunjena lica Nizozemaca na tribinama stadiona Philips za vrijeme utakmice sugerirala su da se nalaze u stanju šoka, da jednostavno ne mogu vjerovati vlastitim očima. Mnogi od njih nikada nisu ni čuli za Osijek, priznali su to čak i neki nizozemski novinari. To ponešto govori o razini njihova nogometnog znanja, pa i aroganciji i nadmenosti, za koju će cinici reći da je poslovična, ali posljednjih godina nije baš argumentirano opravdana s obzirom na očitu krizu sveukupnog nizozemskog nogometa koji je danas daleko do najslavnijih dana.

Sigurni smo da je velika većina ljubitelja nogometa u Hrvatskoj čula za mnoge klubove koji dolaze iz manjih liga od HNL-a ili da primjerice Hrvati uglavnom znaju da je Marco van Basten „Labud iz Utrechta“, dok je Nizozemcima očito slabo poznato da je Davor Šuker, bivši centarfor hrvatske reprezentacije koja ih je, uzgred rečeno, na SP-u 1998. pobijedila u dvoboju za treće mjesto, prve nogometne korake napravio u osječkom Gradskom vrtu.

Ako nisu čuli za Osijek, sad će ga upamtiti

Dobro, Šuker realno nije Van Basten, više i nije baš tako omiljen u Hrvatskoj pa ni u Osijeku kao nekoć. Mnogi će reći da je za to on sam najveći krivac, što je već neka druga tema, ali ipak je bio zlatna kopačka SP-a i nosio je dres slavnog Real Madrida.

Ali dobro, iako je nizozemski nogomet u očiglednom padu, ipak su Nizozemci desetljećima nogometna velesila i na reprezentativnoj i na klupskoj razini, pa je možda logično da postoji određena razina samouvjerenosti koja graniči s bahatošću te da ih lige poput HNL-a ne zanimaju previše. S obzirom na slavnu povijest, treba biti iskren i reći da ih možemo razumjeti.

Ako prije nisu čuli za Osijek, sad će ga sigurno upamtiti. I to jako dobro. Međutim, ne treba poletjeti previše visoko u nebo. Osječani moraju ostati mirni i usredotočeni jer se mrtvi broje na kraju bitke. Pobjeda u Eindhovenu neće značiti previše ako Osijek u Gradskom vrtu poklekne. To bi bila velika šteta. Momci Zorana Zekića pokazali su da imaju petlju, da se nisu uplašili Nizozemaca, što je uvijek preduvjet dobrog rezultata. Ako prije prve utakmice i nisu sto posto vjerovali da mogu iznenaditi PSV, sada ne bi trebali imati nimalo sumnje.

Iza Osijeka stala cijela Hrvatska, navijalo se "čak" i u Vinkovcima

Logično je zaključiti da su igrači Osijeka još samouvjereniji, ali i da navijači imaju više vjere u njih. Sada i neutralni ljubitelji nogometa vjeruju da Osijek može proći favoriziranog suparnika. Iza Osijeka će stati cijela Hrvatska, u to nema nikakve sumnje.

Osijek je ujedinio cijelu Hrvatsku, nema gdje se nije gledala utakmica i navijalo za Osječane. Da se malo našalimo, čak i u središtu Vinkovaca, gradu najvećeg Osijekova slavonskog rivala i prvog susjeda Cibalije, gdje su Ultrasi barem za trenutak zaboravili na mnogo puta "opjevani" animozitet s Kohortom...

Podrška s tribina bit će važan faktor uzvratnog dvoboja. Navijački vjetar u leđa mogao bi biti jezičac na vagi koji će prevagnuti na stranu domaćina. Ne sumnjamo da će Gradski vrt biti dupkom pun i da će atmosfera biti fantastična. Osijek ima veliku šansu i bila bi velika šteta da je ne iskoristi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider