Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Od 1992. to traje

Nazovi Meksiko radi podizanja atmosfere: Redovite mušterije Vatrenih, ali...

Hrvatska nogometna reprezentacija šesti je put odmjerila snage s Meksikom, a četvrti put u prijateljskoj utakmici.

Lanjsko slavlje hrvatskih reprezentativaca nakon trijumfa nad Meksikom (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Utakmica na AT&T stadionu u teksaškom Arlingtonu (Hrvatska - Meksiko 1:0, strijelac Rakitić) bio je četvrti prijateljski susret Hrvatske i Meksika, a naši reprezentativci zadržali su u tim prijateljskim susretima stopostotan učinak.

Prvi put Vatreni i El Tri su igrali u listopadu 1992. godine. Bila je to jedna od prvih utakmica Hrvatske na svom teritoriju od osamostaljenja. Maksimirski stadion je bio pun, a hrvatska vrsta je slavila 3:0. Najbolji igrač utakmice bio je sadašnji predsjednik HNS-a Davor Šuker koji je na toj utakmici bio dvostruki strijelac (46, 87), a među strijelce se upisao i Dean Računica (82).

I drugi prijateljski ogled ovih reprezentacija otišao je na stranu Vatrenih. U susretu igranom u Seoulu u lipnju 1999. hrvatska vrsta je pobijedila 2:1. Luis Hernandez je u 26. minuti doveo Meksiko u vodstvo, ali su Igor Bišćan (44) i Josip Šimić (64) uspjeli preokrenuti rezultat.

Prošle godine također su Hrvatska i Meksiko odmjerili snage. Premda je tadašnji izbornik Ante Čačić u Los Angeles poveo selekciju sastavljenu mahom od igrača iz HNL-a, ponovno je upisana pobjeda. Čačić je jedva skupio 16 igrača od kojih su desetorica bili debitanti, a završilo je 2:1 za Hrvatsku, pogocima Duje Čopa i Frana Tudora (gol za Meksiko je u finišu utakmice postigao Chicarito).

Tako ispada da je Meksiko najpoželjniji suparnik Vatrenih kad je riječ o prijateljskim utakmicama.

Međutim, to da su Meksikanci redovite mušterije Vatrenih vrijedi samo za prijateljske susrete. U onim puno važnijim, natjecateljskim dvobojima, dvaput smo odmjerili snage na svjetskim prvenstvima i u oba navrata smo poraženi.

Meksikanci slavili u oba važn(ij)a dvoboja

Prvi službeni međusobni susret Hrvatska i Meksiko su igrali na Svjetskom prvenstvu 2002. u Japanu i Južnoj Koreji. U susretu igranom u 1. kolu skupine G Meksiko je u Niigati slavio 1:0, a pogodak odluke zabio je Cuauthemoc Blanco iz kaznenog udarca u 60. minuti kojeg je skrivio Boris Živković zaradivši pritom crveni karton. Meksiko je osvojio prvo mjesto u skupini plasiravši se u osminu finala, dok je Hrvatska ispala u skupini.

Meksiko je bio bolji i na posljednjem svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. U odlučujućem susretu za prolaz skupine Meksikanci su slavili 3:1 poslavši momčad Nike Kovača kući. Meksikanci su u razmaku od 72. do 82. zabili tri gola, a strijelci su bili Rafael Marquez (72), Andres Guardado (75) i Javier Hernandez (82). Utješni pogodak za hrvatsku vrstu zabio je Ivan Perišić u 87. minuti.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider