Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
podrška prolaznika

Najveća ofenziva BBB-a: Promet blokiran, navijači odlučni - 'Sloboda Dinamu'

Započela najveća ofenziva Bad Blue Boysa protiv Zdravka Mamića...

Oko tisuću Bad Blue Boysa prosvjedovalo je u petak ispred Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta (MZOS) potaknuti posljednjim uhićenjem Zdravka Mamića, ali i nezadovoljni radom institucija oko poslovanja Dinama.

Bad Blue Boysi su se okupili u parku Ružmarinka u blizini stadiona Maksimir, a potom su u povorci krenuli prema Sveticama gdje se nalazi MZOS. Sve je osiguravala interventna policija, a zbog velikog broja Boysa ulica Donje Svetice bila je zatvorena za promet.

Navijači su se danima 'mobilizirali', po cijelom gradu su se dijelili letci i stavljali transparenti na kojima se poziva na prosvjed, a navijači su podršku dobili i iz drugih gradova.

"S obzirom da se protiv čelnika Dinama vodi više istraga za najveću pljačku u povijesti hrvatskog sporta, za svaki idući dan koji oni provedu na svojim funkcijama u Dinamu smatramo odgovornim trenutnu vlast (a i svaku buduću) i nadležno ministarstvo čija je sportska inspekcija imala i još uvijek ima zakonske ovlasti odstraniti taj karcinom iz našeg kluba," poručili su BBB zatraživši raspuštanje svih tijela NK Dinamo od Uprave, Izvršnog i Nadzornog odbora.

BBB su naglasili kako se prosvjed protiv institucija ne tiče samo navijača Dinama, nego svih građana grada Zagreba.

"Institucije se spremaju na posao vratiti čovjeka koji je optužen za krađu stotina milijuna kuna, na posao na kojem ima pristup novcima poreznih obveznika. Vašim novcima," dodali su BBB koji su izvjesili nekoliko transparenata poput "Iza pljačke i korupcije stoje vaše institucije" i "MZOS - pokrovitelj pljačke stoljeća".

Na stup javne rasvjete BBB su zalijepili proglas pod naslovom "Za one koji rade sve da ne naprave ništa".

Ministar Vedran Mornar nije dočekao navijače, ali je tijekom dana poručio kako je MZOS u okviru zakonskih ovlasti sportske inspekcije napravilo što je moglo. Mornar je naglasio kako navijači dolaze na krivu adresu.

"Ministarstvo je u okviru svojih zakonskih ovlasti i mogućnostima sportske inspekcije napravilo sve što je moglo," kazao je Mornar dodavši kako navijači nisu Ministarstvu poslali zahtjev za razgovor, niti obavijest da će prosvjedovati ispred Ministarstva. Njihovi zahtjevi prema Ministarstvu, iz onoga što se može iščitati iz medija, nisu jasno artikulirani.

"Između redaka možemo pročitati da je riječ o zahtjevu da se uredi sastav Skupštine udruge građana, odnosno nogometnog kluba, no to nije definirano Zakonom o sportu već Zakonom o udrugama, gdje jasno piše da statute udruga odobravaju uredi državne uprave odnosno Gradski ured za opću upravu Grada Zagreba," objašnjava Mornar. Kao jedinu mogućnost vidi nametanje drukčijeg sastava Skupštine kroz izmjenu Zakona o sportu, no samim time zadire se u autonomiju sporta zajamčenu propisima međunarodnih krovnih sportskih udruženja.

Što se tiče financijskih malverzacija za koje se sumnjiče vodeći ljudi kluba, ministar naglašava - poznato je da USKOK provodi istrage, da su one u tijeku i da Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ne može govoriti, a ponajmanje komentirati predmete USKOK-a.

"Sportska inspekcija napravila je sve što je u okviru njenih ovlasti i nadležnosti, a je li netko platio porez ili nije, to ne ulazi u nadležnost sportske inspekcije niti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, zaključuje Mornar. O mogućim zahtjevima iz nadležnosti Ministarstva, kaže Mornar, uvijek je spreman na konstruktivni dijalog.

Iz Građanske inicijativa "Zajedno za Dinamo" odgovorili su ministru Mornaru kako je MZOS nadležan za "beskonačni sukob interesa u GNK Dinamo, prema Zakonu o sportu i nadležnostima inspekcija i povjerenstava.

"MZOS je nadležan i za ustroj kluba i nadzor zakonitosti, bez obzira što je po zakonu o udrugama, jer je isto tako to posao sportske inspekcije pod kapom MZOS. Nadležan je i za financijska izvješća GNK Dinamo koja godinama idu Povjerenstvu za profesionalne klubove, a koje ih nikada nije dovodilo u pitanje niti istraživalo, " poručili su iz ZZD-a.

Oglasio se i Živi zid koji je javno podržao navijače Dinama u njihovim legitimnim zahtjevima da u klubu vrijedi pravilo "jedan član jedan glas" što do sada nije učinila niti jedna parlamentarna stranka. Živi zid je pozvao navijače nogometnog kluba Dinamo tako i sve druge ljubitelje tog sporta da se distanciraju od nasilja u sportu, naročito onog po osnovi teritorijale pripadnosti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider