Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mali rastura, ali...

Mora na testiranje: Vjerujete li da ovo čudo od djeteta ima samo 12 godina?

Borussia Dortmund ovog se ljeta riješila jednog supertalenta, ali imaju još jednog čije vrijeme tek dolazi.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U Borussiji Dortmund pomirili su se s odlaskom Ousmanea Dembelea u Barcelonu. Utješili su se s odštetom od 105 milijuna eura, ali i činjenicom da u omladinskoj školi imaju dječaka koji puno obećava i jednog bi dana možda mogao i nadvisiti Dembeleov transfer.

Zove se Youssoufa Moukoko i nitko mu ne vjeruje da još nema ni 13 godina.

Moukoko je, prema dokumentima, rođen 20. studenog 2004. u Kamerunu. Budući da je fizički superioran svojim vršnjacima, već neko vrijeme igra za Borussijine kadete, selekciju nogometaša do 17 godina. U pet nastupa ove sezone postigao je već 13 golova, a nedavno je debitirao i za njemačku U-16 reprezentaciju i nakon samo 15 minuta postigao pogodak.

Međutim, Moukoku malo tko vjeruje da je toliko mlad. Stara je priča kako se afrički nogometaši u Europi znaju pojaviti s krivotvorenim dokumentima kako bi postigli bolju tržišnu cijenu prilikom pregovora s klubovima. Brojni su i uhvaćeni u tim prevarama.

"Neobično je da 12-godišnjak ima tijelo 17-godišnjaka", izjavio je Joachim Schubert, bivši liječnik nogometaša Bochuma, uz dodatak:

"U potvrde rođenja iz afričkih zemalja teško se pouzdati."

Dječakov otac protiv

Najprecizniji način da se utvrdi nečija dob jest analiza kostiju, a kako bi odagnala upitnik glede Moukokovih godina, nešto slično najavila je i Borussia. Koordinator njezine omladinske škole Lars Ricken otkrio je kako će se pristupiti dobnim testovima.

Tome se oštro usprotivio dječakov otac Joseph.

"Neposredno nakon što se rodio, prijavio sam ga u njemačkom konzulatu u Yaoundeu. Imamo i njemački rodni list."

Nakon ove izjave Josepha Moukokoa njemački mediji postavljaju pitanje zbog čega je, ako je sve čisto kako tvrdi, Joseph Moukoko toliko protiv testiranja.

Priča se u Njemačkoj zakotrljala toliko daleko da nam se čini nemoguće da će na ovome ostati. Izvjesno je da će testiranje biti napravljeno, a onda će svi skeptici ili doći na svoje ili zašutjeti i pustiti Moukokoa da se razvija do igrača za prvu momčad Borussije.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider